Stosowane jako dodatek do potraw. Dipy, tak jak i sosy zostały stworzone po to, aby wzbogacać smak wykwintnych dań lub maskować mdłe i nieudane potrawy. Nad dopracowaniem ich receptur pochylali się królewscy kucharze, jak i zwyczajni podróżnicy. Dipy tworzone są praktycznie ze wszystkiego: wody, mleka, masła, jajek, pomidorów. Znany wszystkim sos beszamelowy królował na dworze Ludwika XV. Dziś, pomysłów z wykorzystaniem tej wykwintnej bazy, nie można zliczyć. Idealnie nadaje się do maczania w nim przekąsek.  

Amerykanom podziękujmy za BBQ - cudowny sos, marynatę lub dip, bez którego nie obyłby się żaden grill. Bazujący na najbardziej znanym na świecie sosie - ketchupie, z dodatkiem cukru i octu, dostarcza nam słodko-kwaśnego posmaku

Sos holenderski bazujący na surowych jajkach i maśle w odróżnieniu od sosu tatarskiego, którego głównym składnikiem jest majonezem, swoją nazwę faktycznie zawdzięcza holendrom. To u nich jako pierwszych pojawił się ten przepyszny, aksamitny sos, który teraz możemy serwować razem z warzywami. Z kolei nazwa "tatarski" wzięła się od sposobu przygotowania dań "po tatarsku". Dip ten często pojawiał się obok grilowanych mięs.

Dipy serowe, salse meksykańskie i uwielbiane czosnkowe sosy. Wszystko to znajdziecie na tej stronie. Pozmieniane, poulepszane i doprawione. Warto eksperymentować! 

Dipy Kategorie

Polecane przepisy do kategorii Dipy

Znaleźliśmy 40 przepisów w kategorii Dipy