Dipy to gęste sosy, w których można maczać przekąski, np. chipsy, nachosy lub warzywa. Z reguły, sosy podawane są na zimno i stanowią dodatek do przystawek, sałatek i dań głównych. Najczęściej dipy przygotowuje się na bazie jogurtu, śmietany, majonezu, mlekamasła, twarogu i łączy z przyprawami, takimi jak: zioła prowansalskie, koper, czosnek, oregano, papryka ostra i słodka. W sezonie na grillowanie dipy do mięs, ryb i warzyw urozmaicą smak pieczonego na ruszcie jedzenia. Gęstym sosem, np. pomidorowym, można polać mięso lub maczać jego kawałki. Sosy podane w oddzielnych naczyniach, np. w czasie przyjęcia, to idealne rozwiązanie, gdy na stole jest dużo przystawek. Każdy z gości może wybrać to, co najbardziej lubi. Miłośnicy ostrzejszych smaków wybiorą raczej dip meksykański lub salsę, a łagodniejszych – musztardowo-miodowy albo koperkowy. 


Dipy do warzyw

Dip czosnkowy, ziołowy, koperkowy, szpinakowy czy limonkowy to idealne dodatki do warzyw, zarówno surowych, jak i gotowanych. Smak sosu można dowolnie urozmaicać, dodając do niego ulubione składniki, np. cebulę, czosnek, paprykę, koper, miętę, selera naciowego, ogórka. Dodatki miesza się z jogurtem naturalnym, śmietaną albo twarogiem i blenduje na gładki sos. Dipy do kurczaka to np. sos pomidorowy, salsa, czosnkowy, musztardowo-miodowy, paprykowy.

Sos holenderski bazujący na surowych jajkach i maśle w odróżnieniu od sosu tatarskiego, którego głównym składnikiem jest majonezem, swoją nazwę faktycznie zawdzięcza holendrom. To u nich jako pierwszych pojawił się ten przepyszny, aksamitny sos, który teraz możemy serwować razem z warzywami. Z kolei nazwa "tatarski" wzięła się od sposobu przygotowania dań "po tatarsku". Dip ten często pojawiał się obok grilowanych mięs. Pasuje do nich także bazujący na ketchupie sos barbecue z dodatkiem cukru i octu, dostarcza nam słodko-kwaśnego posmaku

Znany wszystkim sos beszamelowy królował na dworze Ludwika XV. Dziś, pomysłów z wykorzystaniem tej wykwintnej bazy, nie można zliczyć. Idealnie nadaje się do maczania w nim przekąsek.  

Dipy do chipsów

Najpopularniejsze dipy do nachos, chipsów, krakersów i innych słonych przekąsek to: czosnkowy, pomidorowo-ziołowy lub paprykowy. Ostre sosy przygotowuje się, dodając do składników ostrą paprykę chili.

Dip koperkowy

Dip koperkowy

Domowy sos koperkowy na zimno to dobry dodatek do chipsów, frytek i krakersów. Dip koperkowy do ryby, np. łososia najlepiej smakuje podany na ciepło. Sos przygotowuje się na bazie jogurtu naturalnego, śmietany albo majonezu oraz świeżego posiekanego kopru i odrobiny soku z cytryny. Składniki blenduje się na gładką masę i doprawia solą i pieprzem. Sos koperkowy można dodawać do mięs, np. kurczaka (z grilla, smażonych na patelni lub pieczonych), jajek, sałatek oraz warzyw, w szczególności brokułów.

Dip musztardowy

Dip musztardowy

Delikatny dip musztardowy przygotowuje się na bazie jogurtru naturalnego lub śmietany, z dodatkiem miodu. Sos musztardowo-miodowy najczęściej wykorzystuje się jako dodatek do mięs, szczególnie pieczonych na grillu. Dip doprawia się świeżym, posiekanym koprem, solą i pieprzem. Sos musztardowy można dodawać też do ryb (smażonych, pieczonych, duszonych, gotowanych na parze), warzyw i sałatek, np. z kurczakiem, sałatą lodową, pomidorami koktajlowymi, cebulą, oliwkami i serem fetą.

Dip serowy

Dip serowy

Dip serowy to gęsty i dobrze przyprawiony sos o ciemnożółtym kolorze. Najlepszy smak osiąga po dodaniu sera mimolette lub cheddar. Dobrym pomysłem jest też sos serowy z serka topionego. Sos serowy do nachos jest również idealnym połączeniem. Dip świetnie pasuje do domowych precli. Aby go przyrządzić, należy zetrzeć ser i dodać go do nagrzanego mleka, serka topionego i czosnku. Całość dobrze jest przyprawić pieprzem i papryką.

Dip czosnkowy

Dip czosnkowy

Dip czosnkowy to smaczny i szybki do zrobienia dodatek do chipsów, pizzy, frytek, wędlin i mięs (w szczególności z grilla). Sosu czosnkowego można też użyć do robienia kanapek albo jako dressing do sałatki. Do przygotowania dipu potrzeba czosnku (najlepiej świeżego), jogurtu, śmietany lub majonezu oraz ulubionych ziół np. prowansalskich albo oregano. Sos czosnkowy z jogurtu naturalnego to niskokaloryczna wersja dipu, np. dla osób dbających o sylwetkę. Dressing można podawać na ciepło i zimno.

Guacamole

Guacamole

Guacamole to salsa, czyli meksykański sos podawany na zimno. W wersji podstawowej zawiera awokado, sok z limonki i sól. Smak guacamole można modyfikować, dodając różne składniki, np. cebulę, czosnek, chili, pomidory świeże lub suszone, paprykę, kolendrę, natkę pietruszki czy bazylię. Bardzo ważne jest, by do jego przyrządzenia użyć dojrzałego awokado. Wówczas miąższ daje się rozgnieść widelcem na gładką masę. Pozostałe dodatki najlepiej posiekać w bardzo drobną kostkę. Guacamole jest idealnym smarowidłem do chleba, elementem sałatek oraz farszy.

Dip paprykowy

Dip paprykowy

Dip paprykowy ostry jest idealnym dodatkiem do nachos, krakersów i czipsów. Aby sos był pikantny, wystarczy dodać do niego odrobinę papryczki chili – świeżej lub w proszku. Sos paprykowy będzie miał najlepszy smak, jeśli paprykę opiecze się wcześniej w piekarniku. Gdy warzywo ostygnie, zdejmuje się z niego skórę i blenduje razem z pomidorami na gładki sos. Dip paprykowy doprawia się cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dla wyostrzenia smaku do sosu można wlać odrobinę octu balsamicznego.

Dip pomidorowy

Dip pomidorowy

Sos pomidorowy można zrobić z koncentratu, ketchupu, przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów. Dobrze smakuje przyprawiony zarówno na ostro (np.chili), jak i łagodnie (np. bazylią, oregano i czosnkiem). Ostry dip pomidorowy do nachos, krakersów czy chipsów podkreśli smak słonych przekąsek. Tradycyjnego sosu z pomidorów używa się do pizzy i tortilli. Dip idealnie komponuje się z mięsem, np. kurczakiem, grillowanym, pieczonym, smażonym czy gotowanym na parze.

Znaleźliśmy 64 przepisów w kategorii Dipy