Makaron z czerwonym pesto

Makaron z czerwonym pesto

Makaron z czerwonym pesto to danie na bazie sosu z suszonych pomidorów. Pesto rosso, bo tak inaczej nazywa się pesto czerwone, będzie miało oryginalny smak, jeśli dodasz do niego prażone migdały lub ziarna słonecznika.

Czerwone pesto z makaronem możesz podać też z rukolą bądź natką pietruszki. Smaczne będzie zarówno tagliatelle, jak i spaghetti z pesto rosso. Do tego sosu pasują także popularne świderki.

Makaron z owocami

Makaron z owocami

Makaron z owocami jest wyśmienitym pomysłem na obiad. To potrawa szczególnie lubiana przez dzieci. Mleczno-słodko-owocowy smak sosu uzyskuje się poprzez zblendowanie jogurtu naturalnego ze świeżymi lub mrożonymi truskawkami, jagodami lub malinami. Można użyć również gęstych konfitur lub dżemów. Znakomicie smakuje makaron ugotowany al dente z prażonymi jabłkami i cynamonem oraz bananem. Oprócz jogurtu do makaronu z owocami można dodawać śmietanę i twarożek.

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym

Makaron z brokułami i sosem śmietanowym będzie bardziej treściwym daniem po dodaniu do niego kawałków kurczaka. Mięso kroi się w kostkę, doprawia, np. przyprawą do gyrosu i obsmaża na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Gdy kurczak się zarumieni dodaje się śmietanę oraz sery, np. pleśniowy, żółty lub topiony. Na patelnię wkłada się ugotowane wcześniej różyczki brokułów oraz makaron i całość delikatnie miesza. Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym to propozycja na smaczny obiad lub kolację.

Makaron z sosem

Makaron z sosem

Pesto wymieszane z ugotowanym al dente spaghetti to najprostszy przepis na makaron z sosem. Sosy do makaronów można przygotowywać z warzyw (np. pomidorowy), mięsa (np. bolognese), sera (np. sos z serka topionego), śmietanki, owoców morza, owoców (np. sos śliwkowy) a nawet rukoli. Sos najlepiej smakuje z makaronami typu świderki lub tagliatelle. Oprócz makaronów pszennych warto wykorzystać wyraziste w smaku makarony razowe lub bardzo neutralne makarony ryżowe i sojowe.

Makaron ze szpinakiem i serem

Makaron ze szpinakiem i serem

Dodatek sera do makaronu ze szpinakiem nadaje daniu charakteru, zagęszcza sos i spaja całość, dlatego jest idealnym składnikiem makaronu zapiekanego w piekarniku. Makaron ze szpinakiem – oprócz tradycyjnej wersji – zielonego sosu, którym polewasz kluski, możesz wykonać inaczej. Warto czasem poeksperymentować i przyrządzić szpinakowo-serową lasagne lub nadziać cannelloni szpinakowo-serową masą.

Makaron ze szpinakiem warto łączyć z: - serem pleśniowym – najlepszy jest camembert z ziołami lub orzechami pokrojony w drobną kostkę. Ostre w smaku, niebieskie sery pleśniowe, takie jak np. gorgonzola, dodawaj ostrożnie. Kilka kawałków zupełnie wystarczy by nadać daniu intensywny aromat.
- Serkiem topionym – możesz użyć serka w różnych smakach, np. z pieczarkami lub szynką, pod wpływem temperatury rozpuści się tworząc aksamitny sos.
- Mozzarellą – mozzarella wyśmienicie się topi, dlatego najlepiej sprawdza się w potrawach zapiekanych w piekarniku. Dodatek świeżej bazylii i pomidorków koktajlowych będzie świetnym zwieńczeniem szpinakowego dania.
- Serem żółtym – ser żółty najwygodniej zetrzeć na tarce i posypać nim jeszcze gorący makaron, jeżeli dodasz go do sosu rozpuści się, tworząc ciągnące się niteczki i mocno go zagęszczając. • Fetą – ser feta i szpinak to idealne połączenie smakowe, feta doskonale dosala i nadaje sosowi aksamitną strukturę.

Sos do spaghetti bez mięsa

Sos do spaghetti bez mięsa

Sos do spaghetti możemy przygotować bez dodatku mięsa,jest to alternatywa dla wegetarian. Do jego wykonania wykorzystujemy wszelkie warzywa i sery.  Najchętniej  i najczęściej pojawia się na naszych stołach sos pomidorowy do makaronu, jednak możliwości jest mnóstwo, więc nie bójmy się monotonii. Taki szybki obiad, dodatkowo bezmięsny przyrządzimy z  warzyw korzeniowych, cukinii,dyni, czy papryki. 

Sos pomidorowy do spaghetti

Sos pomidorowy do spaghetti

Sos pomidorowy do spaghetti możemy przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Danie to pełne jest śródziemnomorskich  smaków i aromatów. W pochmurny dzień będzie wspomnieniem lata. Do przygotowania sosu potrzebujemy przede wszystkim pomidorów, możemy użyć świeżych lub z puszki. Oliwy, czosnku i przypraw, do wyboru bazylii, tymianku, oregano, natki pietruszki lub innych ulubionych. Dodatkowo urozmaicamy naszą potrawę oliwkami, cukinią, papryką, czy ulubioną wędliną. 

Spaghetti z pesto

Spaghetti z pesto

Spaghetti z pesto to dobre, ale nie najczęściej wybierane połączenie. Popularne jest penne, czyli rurki oraz tagliatelle. Zastanawiając się nad tym, jaki makaron do pesto będzie najlepszy, pomyśl o gustach osób, które będą je jadły. Istotna jest też kompozycja estetyczna dania.

Do penne z pesto można dodać np. cukinię bądź bakłażana. Tagliatelle będzie smakowało wyśmienicie z bazyliowo-czosnkowym pesto. Wypróbuj połączenie tego makaronu z: pomidorkami cherry, bekonem oraz rukolą.

Makaron z zielonym pesto

Makaron z zielonym pesto

Makaron z zielonym pesto jest kojarzony zwykle z sosem z bazylii. Bazyliowe pesto nazywane jest też pastą alla genovese. Nazwa jest związana z włoskim pochodzeniem potrawy.

Makaron z pesto bazyliowym można podawać np. z kurczakiem, ale też z łososiem i pomidorkami cherry. Makaron można zastąpić ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Zielone pesto zrobisz również z rukoli bądź zielonej pietruszki. Do sosu z rukoli dodaj: prażone migdały, suszone pomidory i ser grana padano. Makaron z pesto z rukoli dobrze komponuje się z szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi. Orzeszki pini możesz w tym przypadku zastąpić orzechami nerkowca. Do pesto z zielonej pietruszki dodaj prażone ziarna słonecznika.

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska

Najpopularniejsze potrawy we Włoszech to pizza oraz makarony, doprawiane takimi przyprawami jak: oregano, bazylia, estragon, tymianek, pieprz i rozmaryn. Tradycyjna pizza włoska ma cienkie, chrupiące ciasto i podawana jest z oliwą z oliwek. Makaron włoski to np. spaghetti wymieszane z sosem pomidorowym i posypane parmezanem oraz carbonara z boczkiem i śmietaną kremówką. Składnikami włoskiej kuchni są: pomidory, oliwki, cebula oraz czosnek. Tradycyjne włoskie desery to tiramisu oraz panna cotta, czyli gotowana śmietanka podawana z sokiem lub owocami.

Znaleźliśmy 58 przepisów w kategorii Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

wiola11 wiola11

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Gatita Gatita
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Zsa Zsa Zsa Zsa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: