Makaron z czerwonym pesto

Makaron z czerwonym pesto

Makaron z czerwonym pesto to danie na bazie sosu z suszonych pomidorów. Pesto rosso, bo tak inaczej nazywa się pesto czerwone, będzie miało oryginalny smak, jeśli dodasz do niego prażone migdały lub ziarna słonecznika.

Czerwone pesto z makaronem możesz podać też z rukolą bądź natką pietruszki. Smaczne będzie zarówno tagliatelle, jak i spaghetti z pesto rosso. Do tego sosu pasują także popularne świderki.

Makaron z owocami

Makaron z owocami

Makaron z owocami jest wyśmienitym pomysłem na obiad. To potrawa szczególnie lubiana przez dzieci. Mleczno-słodko-owocowy smak sosu uzyskuje się poprzez zblendowanie jogurtu naturalnego ze świeżymi lub mrożonymi truskawkami, jagodami lub malinami. Można użyć również gęstych konfitur lub dżemów. Znakomicie smakuje makaron ugotowany al dente z prażonymi jabłkami i cynamonem oraz bananem. Oprócz jogurtu do makaronu z owocami można dodawać śmietanę i twarożek.

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym

Makaron z brokułami i sosem śmietanowym będzie bardziej treściwym daniem po dodaniu do niego kawałków kurczaka. Mięso kroi się w kostkę, doprawia, np. przyprawą do gyrosu i obsmaża na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Gdy kurczak się zarumieni dodaje się śmietanę oraz sery, np. pleśniowy, żółty lub topiony. Na patelnię wkłada się ugotowane wcześniej różyczki brokułów oraz makaron i całość delikatnie miesza. Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym to propozycja na smaczny obiad lub kolację.

Makaron z sosem

Makaron z sosem

Pesto wymieszane z ugotowanym al dente spaghetti to najprostszy przepis na makaron z sosem. Sosy do makaronów można przygotowywać z warzyw (np. pomidorowy), mięsa (np. bolognese), sera (np. sos z serka topionego), śmietanki, owoców morza, owoców (np. sos śliwkowy) a nawet rukoli. Sos najlepiej smakuje z makaronami typu świderki lub tagliatelle. Oprócz makaronów pszennych warto wykorzystać wyraziste w smaku makarony razowe lub bardzo neutralne makarony ryżowe i sojowe.

Sos do spaghetti bez mięsa

Sos do spaghetti bez mięsa

Sos do spaghetti możemy przygotować bez dodatku mięsa,jest to alternatywa dla wegetarian. Do jego wykonania wykorzystujemy wszelkie warzywa i sery.  Najchętniej  i najczęściej pojawia się na naszych stołach sos pomidorowy do makaronu, jednak możliwości jest mnóstwo, więc nie bójmy się monotonii. Taki szybki obiad, dodatkowo bezmięsny przyrządzimy z  warzyw korzeniowych, cukinii,dyni, czy papryki. 

Sos pomidorowy do spaghetti

Sos pomidorowy do spaghetti

Sos pomidorowy do spaghetti możemy przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Danie to pełne jest śródziemnomorskich  smaków i aromatów. W pochmurny dzień będzie wspomnieniem lata. Do przygotowania sosu potrzebujemy przede wszystkim pomidorów, możemy użyć świeżych lub z puszki. Oliwy, czosnku i przypraw, do wyboru bazylii, tymianku, oregano, natki pietruszki lub innych ulubionych. Dodatkowo urozmaicamy naszą potrawę oliwkami, cukinią, papryką, czy ulubioną wędliną. 

Spaghetti z pesto

Spaghetti z pesto

Spaghetti z pesto to dobre, ale nie najczęściej wybierane połączenie. Popularne jest penne, czyli rurki oraz tagliatelle. Zastanawiając się nad tym, jaki makaron do pesto będzie najlepszy, pomyśl o gustach osób, które będą je jadły. Istotna jest też kompozycja estetyczna dania.

Do penne z pesto można dodać np. cukinię bądź bakłażana. Tagliatelle będzie smakowało wyśmienicie z bazyliowo-czosnkowym pesto. Wypróbuj połączenie tego makaronu z: pomidorkami cherry, bekonem oraz rukolą.

Makaron z zielonym pesto

Makaron z zielonym pesto

Makaron z zielonym pesto jest kojarzony zwykle z sosem z bazylii. Bazyliowe pesto nazywane jest też pastą alla genovese. Nazwa jest związana z włoskim pochodzeniem potrawy.

Makaron z pesto bazyliowym można podawać np. z kurczakiem, ale też z łososiem i pomidorkami cherry. Makaron można zastąpić ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Zielone pesto zrobisz również z rukoli bądź zielonej pietruszki. Do sosu z rukoli dodaj: prażone migdały, suszone pomidory i ser grana padano. Makaron z pesto z rukoli dobrze komponuje się z szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi. Orzeszki pini możesz w tym przypadku zastąpić orzechami nerkowca. Do pesto z zielonej pietruszki dodaj prażone ziarna słonecznika.

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska

Najpopularniejsze potrawy we Włoszech to pizza oraz makarony, doprawiane takimi przyprawami jak: oregano, bazylia, estragon, tymianek, pieprz i rozmaryn. Tradycyjna pizza włoska ma cienkie, chrupiące ciasto i podawana jest z oliwą z oliwek. Makaron włoski to np. spaghetti wymieszane z sosem pomidorowym i posypane parmezanem oraz carbonara z boczkiem i śmietaną kremówką. Składnikami włoskiej kuchni są: pomidory, oliwki, cebula oraz czosnek. Tradycyjne włoskie desery to tiramisu oraz panna cotta, czyli gotowana śmietanka podawana z sokiem lub owocami.

Znaleźliśmy 69 przepisów w kategorii Spaghetti bolognese