Marchew to warzywo bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Zawiera między innymi beta-karoten, który wzmacnia wzrok, podnosi naturalną odporność organizmu i pozytywnie wpływa na cerę. Z tego powodu warto włączyć marchewkę do swojego codziennego jadłospisu. Tym bardziej, że z łatwością kupimy ją o każdej porze roku. Największe możliwości do kuchennych eksperymentów z tym warzywem daje surówka z marchewki – przygotowuje się ją bardzo szybko, a duża dowolność dodatków sprawia, że nigdy nam się nie znudzi. Surówka z marchewki do obiadu może występować w lekkiej wersji, na przykład z jabłkiem lub ananasem lub wersji bardziej kalorycznej – z majonezem lub śmietaną. Inne dodatki pasujące do startej marchewki to między innymi pomarańcza, por, cykoria, chrzan i kiszona kapusta. Smak warzywa można również przełamać, dodając namoczone wcześniej rodzynki. Dzieciom z pewnością posmakuje surówka z marchewki na słodko, czyli z dodatkiem cukru i śmietanki.
Majonez wegański

Majonez wegański

Wegański majonez bez jajek przygotuje się z łuskanego słonecznika, oleju rzepakowego, gorącej wody, białego octu winnego, musztardy, soli i cukru. Majonez w wersji wege, który doskonale komponuje się z różnymi sałatkami, przyrządzi się również przy użyciu wędzonego tofu utartego z olejem z pestek winogron. Wyśmienitym dodatkiem do sałatki jarzynowej jest majonez wegański z ziemniaków. Ugotowane ziemniaki blenduje się z wodą, czosnkiem, musztardą, sokiem z cytryny i olejem. Gotowy sos wystarczy doprawić solą i pieprzem.

Sos aioli

Sos aioli

Sos do sałatki to jej kluczowy składnik – łączący wszystkie smaki. Francuski sos aioli może z powodzeniem zastępować majonez. Przyrządza się go z żółtek ugotowanych na twardo jajek, dużej ilości świeżego czosnku, musztardy, oliwy i soku z cytryny. W wersji wegańskiej żółtka można zastąpić np. pokruszonym drobno serem tofu lub płatkami drożdżowymi. Sos aioli jest bardzo uniwersalny. Wyśmienicie komponuje się ze wszystkimi rodzajami sałat, świeżymi warzywami, mięsnymi oraz rybnymi dodatkami. Aioli ma postać gęstej emulsji, można do niego dodawać również świeżo mielony pieprz i ocet, np. balsamiczny.

Sos duński

Sos duński

Sos duński, inaczej Remoulade, przygotowuje się z majonezu, śmietany, musztardy Dijon, marchewki, szczypiorku, małosolnego ogórka i cebuli. Doprawia się go sokiem z cytryny, czosnkiem, kurkumą, cząbrem, solą oraz pieprzem. Surowe warzywa należy drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Sos duński to doskonały dodatek do hamburgerów, mięs i wędlin.

Surówki

Surówki

Surówki do obiadu robi się jedynie ze świeżych warzyw i owoców. Do przyprawienia surówki z marchewki wystarczy szczypta soli, pieprzu, cukru i kilka kropli oliwy. W zdrowych surówkach dietetycznych majonez i śmietanę zastępuje się oliwą i dressingiem na bazie octu winnego lub soku z cytryny. Surówki obiadowe do mięs, ryby lub na grilla warto aromatyzować dużą ilością świeżych ziół (rozmarynem, bazylią, miętą, szczypiorkiem, lubczykiem, estragonem, koperkiem) oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku.

Surówki dla dzieci

Surówki dla dzieci

Niezbędnym dodatkiem do obiadu są surówki, będące znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych. Jedną z bardziej lubianych przez dzieci jest surówka z marchwi, selera i jabłka. Do potraw mięsnych i rybnych świetnie sprawdza się także surówka z kapusty czerwonej lub pekińskiej.

Surówka z kapusty

Surówka z kapusty

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu to doskonały całoroczny dodatek do przystawek i drugich dań. Do surówki z kapusty kiszonej i marchewki wystarczy zetrzeć na tarce warzywa korzeniowe, dolać odrobinę oleju i posypać ją świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekana natką pietruszki. Surówki z kapusty czerwonej, białej bądź włoskiej wymagają odrobiny kreatywności i przyprawienia ich majonezem, śmietaną lub jogurtem naturalnym, solą, cukrem, pieprzem ziołowym albo przyprawą do potraw chińskich.

Znaleźliśmy 527 przepisów w kategorii Surówka z marchewki