Z selera (naciowego lub konserwowego) przygotuje się również smaczne obiadowe surówki. Jedną z propozycji jest surówka z selera z rodzynkami i jabłkiem. Seler wraz z wydrążonym z gniazd nasiennych jabłek ściera się na tarce o dużych oczkach, a następnie skrapia sokiem z cytryny. Starte składniki należy połączyć rodzynkami, majonezem i jogurtem naturalnym. Smakowitą przystawką jest surówka z selera korzeniowego z dodatkiem czosnku, posiekanej natki pietruszki oraz sosu wykonanego z jogurtu naturalnego, musztardy, soli i pieprzu. Surówkę przyrządzi się już w 10 minut, gdy wystarczy zetrzeć na tarce seler, dodać do niego natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wcześniej przygotowany jogurtowo-musztardowy sos.

Surówka z selera Kategorie

Kuchnia szwedzka

Kuchnia szwedzka

Kuchnia szwedzka jest zaliczana do najzdrowszych kuchni na świecie. Dania są przygotowywane z lokalnych produktów bogatych w witaminy i minerały. Poza przyrządzanymi na różne sposoby rybami, do tradycyjnych szwedzkich potraw należą: Janssons frestelse (zapiekane ziemniaczki) oraz dania mięsne: köttbullar, pölsa i poronkäristys. Kuchnię szwedzką charakteryzują również pyszne desery (semla, klappgröt), a także znane w całej Skandynawii grzane wino - glögg.

Majonez wegański

Majonez wegański

Wegański majonez bez jajek przygotuje się z łuskanego słonecznika, oleju rzepakowego, gorącej wody, białego octu winnego, musztardy, soli i cukru. Majonez w wersji wege, który doskonale komponuje się z różnymi sałatkami, przyrządzi się również przy użyciu wędzonego tofu utartego z olejem z pestek winogron. Wyśmienitym dodatkiem do sałatki jarzynowej jest majonez wegański z ziemniaków. Ugotowane ziemniaki blenduje się z wodą, czosnkiem, musztardą, sokiem z cytryny i olejem. Gotowy sos wystarczy doprawić solą i pieprzem.

Sos aioli

Sos aioli

Sos do sałatki to jej kluczowy składnik – łączący wszystkie smaki. Francuski sos aioli może z powodzeniem zastępować majonez. Przyrządza się go z żółtek ugotowanych na twardo jajek, dużej ilości świeżego czosnku, musztardy, oliwy i soku z cytryny. W wersji wegańskiej żółtka można zastąpić np. pokruszonym drobno serem tofu lub płatkami drożdżowymi. Sos aioli jest bardzo uniwersalny. Wyśmienicie komponuje się ze wszystkimi rodzajami sałat, świeżymi warzywami, mięsnymi oraz rybnymi dodatkami. Aioli ma postać gęstej emulsji, można do niego dodawać również świeżo mielony pieprz i ocet, np. balsamiczny.

Surówka z marchewki

Surówka z marchewki

Szybka i prosta surówka do obiadu? To musi być sałatka z marchewki! Te warzywo świetnie pasuje do większości dań obiadowych, szczególnie do smażonych mięs i ryb. Można ją zetrzeć na tarce i podać z dodatkiem soku z cytryny lub wymieszać ją z kawałkami jabłka. Surówkę z marchewki można stworzyć także w wersji słonej. Wystarczy zamiast jabłka dodać seler naciowy lub pietruszkę.

Sos duński

Sos duński

Sos duński, inaczej Remoulade, przygotowuje się z majonezu, śmietany, musztardy Dijon, marchewki, szczypiorku, małosolnego ogórka i cebuli. Doprawia się go sokiem z cytryny, czosnkiem, kurkumą, cząbrem, solą oraz pieprzem. Surowe warzywa należy drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Sos duński to doskonały dodatek do hamburgerów, mięs i wędlin.

Surówki

Surówki

Surówki do obiadu robi się jedynie ze świeżych warzyw i owoców. Do przyprawienia surówki z marchewki wystarczy szczypta soli, pieprzu, cukru i kilka kropli oliwy. W zdrowych surówkach dietetycznych majonez i śmietanę zastępuje się oliwą i dressingiem na bazie octu winnego lub soku z cytryny. Surówki obiadowe do mięs, ryby lub na grilla warto aromatyzować dużą ilością świeżych ziół (rozmarynem, bazylią, miętą, szczypiorkiem, lubczykiem, estragonem, koperkiem) oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku.

Surówki dla dzieci

Surówki dla dzieci

Niezbędnym dodatkiem do obiadu są surówki, będące znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych. Jedną z bardziej lubianych przez dzieci jest surówka z marchwi, selera i jabłka. Do potraw mięsnych i rybnych świetnie sprawdza się także surówka z kapusty czerwonej lub pekińskiej.

Surówka z kapusty

Surówka z kapusty

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu to doskonały całoroczny dodatek do przystawek i drugich dań. Do surówki z kapusty kiszonej i marchewki wystarczy zetrzeć na tarce warzywa korzeniowe, dolać odrobinę oleju i posypać ją świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekana natką pietruszki. Surówki z kapusty czerwonej, białej bądź włoskiej wymagają odrobiny kreatywności i przyprawienia ich majonezem, śmietaną lub jogurtem naturalnym, solą, cukrem, pieprzem ziołowym albo przyprawą do potraw chińskich.

Polecane przepisy do kategorii Surówka z selera

Znaleźliśmy 208 przepisów w kategorii Surówka z selera

Surówka z selera

Surówka z selera

gosia56 gosia56
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Surówka z selera

Surówka z selera

gosia56 gosia56
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Surówka z selera

Surówka z selera

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Surówka z selera

Surówka z selera

anja3107 anja3107

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: