Trudno wyobrazić sobie uroczysty świąteczny obiad na Boże Narodzenie lub Wielkanoc bez mięsa. Pyszny schab ze śliwką, kurczak nadziewany, gęś pieczona kaczka z jabłkami, pasztet domowej roboty – te przysmaki często królują na świątecznych stołach. Pieczone mięsa wyglądają wykwintnie i smacznie a ich aromat roznosi się na cały dom.

Jednym z najbardziej popularnych świątecznych mięs jest mięso wieprzowe – polędwica, schab, szynka oraz wołowina – udziec, łopatka, polędwica. Coraz większą popularnością cieszy się także jagnięcina – comber, karkówka, łopatka oraz gęś, kaczka, kurczak, królik, dziczyzna.

W wielu domach wśród świątecznych potraw ważne miejsce zajmują mięsa faszerowane, takie jak roladki faszerowane, schab faszerowany czy faszerowany filet z kurczaka.

Nasze świąteczne mięso warto wcześniej zamarynować – w marynacie z dodatkiem ziół, oliwy. Najlepiej, aby mięso w takiej marynacie spędziło całą noc. Marynaty są niezbędne, jeśli nasza pieczeń ma smakować i pachnieć wybornie. Warto także tuż przed pieczeniem obsmażyć mięso z paru stron, dzięki temu będzie bardziej soczyste lub peklować np. w wodzie z solą, cukrem i przyprawami.

Dobrze wiemy też, że nic nie pobije smaku domowej wędliny. Świąteczna wędzona szynka, aromatyczna domowa kiełbasa, czy boczek w marynacie to pozycje, po które trudno nie sięgnąć podczas świątecznej biesiady.

Świąteczne mięso najlepiej na samym początku piec w temperaturze około 220 stopni, zmniejszając później do 150 -180 stopni.

Zachęcamy do zapoznania się ze sprawdzonymi przepisami na świąteczne mięsa. Tutaj znajdziecie zarówno pomysły na tradycyjne i klasyczne potrawy mięsne jak również na oryginalne mięsa z ciekawymi dodatkami i farszami.

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 594 przepisów w kategorii Świąteczne mięsa

Szynka pieczona

Szynka pieczona

kloruś kloruś

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: