Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Dorsz po włosku

Dorsz po włosku

Joanna84 Joanna84

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bliny.

Bliny.

-Kassia-xD -Kassia-xD

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żurek z barszczu

Żurek z barszczu

patronka patronka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wigilijna kutia

Wigilijna kutia

lola11992 lola11992

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort wielkanocny ale pascha

Tort wielkanocny ale pascha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryżowe pączki

Ryżowe pączki

iziona iziona
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki 2

Oponki 2

milena123101 milena123101

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Biała inaczej...

Biała inaczej...

Nati1.28 Nati1.28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Uszka z grzybami.

Uszka z grzybami.

Nati1.28 Nati1.28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bigos.

Bigos.

Nati1.28 Nati1.28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet z dzika

Pasztet z dzika

Edyta2002 Edyta2002

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki z Chin

Pączki z Chin

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lukier biały

Lukier biały

Danuta Prorok Danuta Prorok

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha wyjątkowa

Pascha wyjątkowa

suri29 suri29

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: