Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Sałatka rybna

Sałatka rybna

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śląskie makówki

Śląskie makówki

cherry cherry
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Moczka

Moczka

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wigilijny kulebiak

Wigilijny kulebiak

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia

Kutia

cherry cherry
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szczupak z chrzanem

Szczupak z chrzanem

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pychotka :)

Pychotka :)

kasiek11 kasiek11
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia

Kutia

Henia Henia
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Moje śledzie

Moje śledzie

Henia Henia
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piernik :)

Piernik :)

kasiek11 kasiek11
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

żurek

żurek

dzastmi dzastmi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strucla makowa

Strucla makowa

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Świąteczny keks

Świąteczny keks

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: