Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Strucla makowa

Strucla makowa

mirkakropka mirkakropka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wielkanocny baranek

Wielkanocny baranek

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka makowe

Ciasteczka makowe

kiwi kiwi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek królewski.

Mazurek królewski.

krystel krystel

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet babuni

Pasztet babuni

Baka9 Baka9
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec

Makowiec

Baka9 Baka9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Parówki z boczkiem

Parówki z boczkiem

pinecha pinecha
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rolada schabowa

Rolada schabowa

volce volce

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bigos świąteczny

Bigos świąteczny

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek na krówkach

Mazurek na krówkach

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Boeuf Stroganoff po polsku

Boeuf Stroganoff po polsku

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: