Warzywa z grilla

Warzywa z grilla

Grillowane warzywa są dobrym dodatkiem do mięs, np. kurczaka lub karkówki. Szaszłyki z grilla można przygotować, nadziewając na drewniane patyczki cebulę, bakłażana, paprykę, pieczarki oraz pokrojone mięso drobiowe. Warzywa na grilla można zamarynować, np. w occie balsamicznym, czosnku, pieprzu, soli, oliwie z oliwek i soku z cytryny. Grillowany kabaczek to pomysł na wegetariańskiego grilla. Warzywo kroi się w grube plastry, a następnie oblewa oliwą z oliwek i oprósza ulubionymi przyprawami, np. oregano, ziołami prowansalskimi lub bazylią.

Satay

Satay

Satay to nazwa indonezyjskiej potrawy składającej się z kawałków mięsa (kurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby) nadzianych na bambusowe patyczki, a następnie grillowanych. Szaszłyki są podawane z ostrymi sosami sambal. Satay to również nazwa sosu z orzeszków ziemnych, którego dodaje się do kurczaka. Można również zrobić marynatę z dodatkiem przypraw (kurkumy, kolendry, sosu sojowego, kminu i trawy i cytrynowej), w której moczy się szaszłyki, a następnie grilluje.

Kuchnia armeńska

Kuchnia armeńska

Kuchnia armeńska, czyli ormiańska, słynie z aromatycznych, sycących i smacznych przypraw. Bardzo ważne w ich przygotowaniu jest dodawanie składników w odpowiedniej kolejności. W kuchni armeńskiej stosuje się dużą ilość przypraw, ziół, warzyw, owoców, roślin strączkowych i mięsa, głównie wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu. Popularnymi potrawami ormiańskimi są: faszerowane bakłażany, gotowane raki, hummus, szaszłyki, lawasz (rodzaj tortilli), dolma (mięso i ryż zawinięte w liście winogron) oraz baklava (ciasto z miodem i orzechami).

Cevapcici

Cevapcici

Cevapcici (ćevapčići) to przysmak kuchni bałkańskiej. Potrawę przyrządza się z mielonego mięsa uformowanego na kształt kiełbasek lub podłużnych kotletów. Mięso nabija się na patyczki do szaszłyków, a następnie grilluje. Oryginalny przepis na cevapcici dopuszcza użycie mięsa wołowego i jagnięciny, ewentualnie cielęciny. W polskiej wersji potrawę można jednak przyrządzić z różnego rodzaju mięsa, także wieprzowego czy drobiowego, a zamiast na grillu upiec w piekarniku. Cevapcici podaje się z zwykle ajvarem (ostrą pastą warzywną) i sosem tzatziki.

Marynata do szaszłyków

Marynata do szaszłyków

Marynata do szaszłyków jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nadaje się do każdego rodzaju mięsa, zarówno do drobiowego, wieprzowego, jak i też jagnięcego. Aby szaszłyki były smaczne i soczyste, trzeba je zamarynować (najlepiej w lodówce lub innym chłodnym miejscu) co najmniej dobę przed podaniem. Do zrobienia marynaty potrzeba majonezu (zamiennie jogurtu naturalnego), ketchupu pikantnego, cebuli oraz ulubionych przypraw. Szaszłyki świetnie smakują z kolendrą, ziołami prowansalskimi czy też curry.

Znaleźliśmy 15 przepisów w kategorii Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne

pysiek pysiek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne

Tit Tit

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: