Nie od dziś wiadomo, że ryby zawierają wiele cennych związków korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Do grona smacznych i zdrowych ryb należy szczególnie szczupak.
Jest on w Polsce bardzo ceniony i lubiany. Mięso tej ryby jest jasne, zwarte i delikatne. Doskonale nadaje się do duszenia w wywarze z warzywami, pieczenia, smażenia i grillowania.

Szczupak dobrze smakuje również nadziewany różnymi rodzajami farszów. Mięso szczupaka lubi towarzystwo sosów- zwłaszcza koperkowego i ziół szczególnie rozmarynu, tymianku, cząbru, pietruszki i bazylii.

Galareta ze szczupakiem to wyśmienita przekąska, świetnie smakuje z kilkoma kroplami octu lub soku z cytryny. Dzwonki ze szczupaka z czerwoną kapustą, doskonale wyglądają i aromatycznie pachną.

Szczupak to także ryba, której nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole, a gdyby tak przygotować ją w postaci pysznej, esencjonalnej zupy?

A Wy, jakie macie pomysły na przyrządzenie wspaniałego szczupaka?

Zdjecie: Fotolia Więcej ↓

Znaleźliśmy 96 przepisów w kategorii Szczupak

Ryba po Grecku

Ryba po Grecku

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szczupak faszerowany

Szczupak faszerowany

dodi1 dodi1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szczupak smażony

Szczupak smażony

Henia Henia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szczupak pieczony

Szczupak pieczony

goofy9 goofy9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: