Szczupak

Szczupak

Szczupak w roli głóownej

Nie od dziś wiadomo, że ryby zawierają wiele cennych związków korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Do grona smacznych i zdrowych ryb należy szczególnie szczupak.

Jest on w Polsce bardzo ceniony i lubiany. Mięso tej ryby jest jasne, zwarte i delikatne. Doskonale nadaje się do duszenia w wywarze z warzywami, pieczenia, smażenia i grillowania.

Szczupak dobrze smakuje również nadziewany różnymi rodzajami farszów. Mięso szczupaka lubi towarzystwo sosów- zwłaszcza koperkowego i ziół szczególnie rozmarynu, tymianku, cząbru, pietruszki i bazylii.

Galareta ze szczupakiem to wyśmienita przekąska, świetnie smakuje z kilkoma kroplami octu lub soku z cytryny. Dzwonki ze szczupaka z czerwoną kapustą, doskonale wyglądają i aromatycznie pachną.

Szczupak to także ryba, której nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole, a gdyby tak przygotować ją w postaci pysznej, esencjonalnej zupy?

A Wy, jakie macie pomysły na przyrządzenie wspaniałego szczupaka?

Zdjecie: Fotolia
 

Przepisy (94): kategoria: Szczupak    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane