Prawdziwym przysmakiem jest szczupak faszerowany. Do przygotowania farszu nierzadko wykorzystuje się pieczywo, kaszę manną i cebulę. Wyśmienitą przystawką galareta ze szczupakiem  z dodatkiem warzyw: zielonego groszku i kukurydzy konserwowej, marchewki, pora czy konserwowego ogórka.

Szczupak jest doskonałą propozycją rodzinnego obiadu.  Mięso tej ryby jest jasne, zwarte i delikatne. Doskonale nadaje się do duszenia w wywarze z warzywami, pieczeniasmażenia grillowania.

Szczupak dobrze smakuje również nadziewany różnymi rodzajami farszów. Mięso szczupaka lubi towarzystwo sosów- zwłaszcza koperkowego i ziół szczególnie rozmarynu, tymianku, cząbru, pietruszki i bazylii.

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne smakują wyśmienicie smażone na gorącym oleju lub zapiekane w piekarniku bez panierki i tłuszczu. Kotlety mielone z ryby robi się z łososia, karpia albo mintaja, z których usunięto skórę i ości. Do masy do kotletów rybnych z ziemniakami bądź boczkiem można dodać świeże zioła, skórkę otartą z cytryny, pieprz cytrynowy. Zapieczone kotlety rybne w sosie i pod serową pierzynką dobrze komponują się z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Pasta rybna

Pasta rybna

Choć najczęściej pastę rybną przygotowuje się z mięsa makreli i tuńczyka, to także inne ryby mogą stanowić jej podstawowy składnik. Pasta z łososia będzie z pewnością jedną z bardziej wykwintnych odsłon pasty rybnej do kanapek. Przyrządza się ją z wędzonego lub pieczonego mięsa tej ryby, np. z brzuszków, i gotowanego jajka lub twarogu. Inne ryby, które nadają się na pastę, to szprotki z puszki oraz śledzie. Należy rozgnieść je z jajkiem lub serem i przyprawić. Smak pasty rybnej, podobnie jak innych dań z ryb, wzbogaci kilka kropli soku z cytryny.

Ryba smażona

Ryba smażona

Ryba smażona w mące, w panierce, w cieście, ze skórą lub bez to kilka wariantów na przyrządzenie tego wyśmienitego dania. Smażyć można zarówno mrożone, jak i świeże mięso, filety i całe ryby. Najlepsze gatunki do smażenia to: łosoś, dorsz, sola, pstrąg, karp i szczupak. Do smażenia można używać masła klarowanego, oleju, smalcu lub smażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką non-stick. Do panierki, oprócz bułki tartej i mąki, można dodać: sezam, płatki migdałów, mielone orzechy, płatki kukurydziane lub otręby.

Ryba z grilla

Ryba z grilla

Ryba z grilla jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na początku dorsza, karpia lub szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie musi on być zamarynowany w marynacie octowej, cytrynowej, koperkowej lub czosnkowej. Po około godziny kąpieli w przyprawach, rybę można zacząć smażyć na grillu. Średni czas grillowania to około pół godziny (po kwadransie na każdą stronę). Rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami (np. kurkami), ryżem, pomidorami i papryką.

Sałatka z rybą

Sałatka z rybą

Używane najczęściej w sałatkach ryby morskie to: tuńczyk, łosoś, makrela, dorsz i śledź. Do sałatki najlepiej zawsze dodawać mięso dokładnie wyfiletowane. Pomocne w tym jest krojenie go na bardzo drobne kawałki. Wyśmienicie w sałatkach sprawdzają się ryby wędzone, takie jak np. makrela lub łosoś. Wówczas najlepszym dodatkiem jest ser, np. mozzarella, majonez i miks świeżych sałat lub szpinaku.

Znaleźliśmy 111 przepisów w kategorii Szczupak

Pieczony szczupak

Pieczony szczupak

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szczupak smażony

Szczupak smażony

gosia p. gosia p.

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szczupak smażony

Szczupak smażony

gosia p. gosia p.

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: