W maju i czerwcu to szparagi rządzą w warzywniakach i na targach. Zielone, białe czy nawet fioletowe – wszystkie można śmiało wykorzystać w kuchni. Dość krótki sezon na szparagi trzeba wykorzystać w stu procentach. Pełne smaku, witamin i minerałów doskonale sprawdzają się jako przystawka lub jako danie główne. Idealny przepis na szparagi zależy od wyobraźni gotującego!

Za co uwielbiamy szparagi? Za wykwintność i wyrafinowany smak oraz za dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Dodatkowo są niskokaloryczne. , za niską kaloryczność. Szparagi coraz śmielej wchodzą do polskiej kuchni. Nasze podniebienia podbijają szparagi smażone, gotowane, zapiekane i grillowane.

Pomysłów na te warzywa jest mnóstwo. Można przygotować klasyczne szparagi z jajkiem sadzonym, jak również serwować je z szynką lub sosem holenderskim. Fantastycznie smakują również wszelkie tarty ze szparagami oraz szparagi w cieście francuskim.

Poznaj najlepsze przepisy na smaczne szparagi!

Znaleźliśmy 421 przepisów w kategorii Szparagi

Szparagi grillowane

Szparagi grillowane

dża dża

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: