W maju i czerwcu to szparagi rządzą w warzywniakach i na targach. Zielone, białe czy nawet fioletowe – wszystkie można śmiało wykorzystać w kuchni. Dość krótki sezon na szparagi trzeba wykorzystać w stu procentach. Pełne smaku, witamin i minerałów doskonale sprawdzają się jako przystawka lub jako danie główne. Idealny przepis na szparagi zależy od wyobraźni gotującego!

Za co uwielbiamy szparagi? Za wykwintność i wyrafinowany smak oraz za dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Dodatkowo są niskokaloryczne. , za niską kaloryczność. Szparagi coraz śmielej wchodzą do polskiej kuchni. Nasze podniebienia podbijają szparagi smażone, gotowane, zapiekane i grillowane.

Pomysłów na te warzywa jest mnóstwo. Można przygotować klasyczne szparagi z jajkiem sadzonym, jak również serwować je z szynką lub sosem holenderskim. Fantastycznie smakują również wszelkie tarty ze szparagami oraz szparagi w cieście francuskim.

Poznaj najlepsze przepisy na smaczne szparagi!

Szparagi w szynce

Szparagi w szynce

Szparagi z szynką parmeńską to pomysł na wykwintną przystawkę, uroczysty obiad lub kolację. Przygotowuje się je błyskawicznie. To proste danie, lecz dobór składników sprawia, że może stanowić prawdziwą ucztę dla podniebienia. Szparagi najpierw się gotuje lub smaży a następnie zawija w szynkę. Może to być oryginalna wędlina z Parmy lub cienki plasterek wędzonego boczku. W obu wariantach przystawka stanowi małe arcydzieło!

Szparagi zapiekane

Szparagi zapiekane

Zapiekanka ze szparagami to prosty patent na obiad. Można do niej wykorzystać zarówno odmianę zieloną, jak i białą. Szparagi zapiekane dobrze jest wzbogacić boczkiem, szynką lub serem, najlepiej parmezanem lub rokpolem. W ten sposób danie będzie bardziej sycące a zarazem bogatsze w smaku. Całą kompozycję może dopełnić aromatyczny sos śmietanowy lub gęsty beszamel. Takie danie z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie!

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla

Najszybszy sposób na szparagi? Upiec je na grillu – samodzielnie lub zawinięte w boczek. Przygotowane w ten sposób można podawać z sosem berneńskim, beszamelowym lub czosnkowym. Można także pokusić się o wykorzystanie ich jako dodatku do grillowanego łososia lub kurczaka. W ten sposób stworzymy pełnowartościowy posiłek w zaledwie kilka minut!

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Krem ze szparagów to zupa, którą trzeba choć raz w życiu spróbować, ponieważ smakuje znakomicie. Można ją przygotować z każdej odmiany tych warzyw. Najlepiej smakuje z dodatkiem groszku ptysiowego, grzanek lub prażonej cebuli. Zupę szparagową można dodatkowo wzbogacić ziemniakami, brokułami lub różnymi gatunkami serów, uzyskując wyjątkowe połączenia smakowe. Palce lizać!

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Przepisów na tarty warzywne jest sporo. Wśród nich można znaleźć patenty na quiche ze szparagami. Takie wypieki na słono można serwować na obiad oraz spotkania towarzyskie, gdzie zastąpią znacznie mniej zdrową pizzę. Tarty ze szparagami mogą być zrobione z dodatkiem pomidorów, boczku, koziego sera czy łososia. Wybór składników zależy od naszych preferencji oraz tego, co akurat posiadamy pod ręką. Najprostszy quiche można przygotować ze szparagów i jajek zapieczonych na spodzie z ciasta francuskiego. W ten sposób całe danie będzie zrobione w mniej niż 30 minut!

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami to propozycja dla tych, którzy mają dość tradycyjnego spaghetti bolognese. Taka odmiana sprawi, że obiad będzie od razu lepiej smakował. Szparagi można dodać zarówno do sosu serowego, śmietanowego, jak i pomidorowego. Warzywa te można zestawić także z mięsem z kurczaka lub podsmażonym na chrupko boczkiem. Taki sos szparagowy podany do tagliatelle będzie smakował znakomicie!

Znaleźliśmy 421 przepisów w kategorii Szparagi

Szparagi grillowane

Szparagi grillowane

dża dża

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: