Szparagi
Szparagi

Dania ze szparagami

Szparagi na wiosnę idealne!

W maju i czerwcu to szparagi rządzą w warzywniakach i na targach. I te białe, i zielone wprost cisną się do naszych koszyków z zakupami. Dość krótki sezon na szparagi trzeba wykorzystać w stu procentach. Pełne smaku, witamin i minerałów doskonale sprawdzają się jako przystawka lub jako danie główne. Idealny przepis na szparagi zależy od wyobraźni gotującego!

Za co uwielbiamy szparagi? Za wykwintność i wyrafinowany smak, za dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, za niską kaloryczność. W przypadku szparagów niezwykle ważna jest ich świeżość. Świeże szparagi są jędrne, sprężyste i błyszczące. Ich główki są ściśle zamknięte, a końcówki wilgotne. Po takie szparagi można sięgać bez wahania. Warto pamiętać, że białe szparagi obieramy przed gotowaniem. Zielone nie wymagają takiego zabiegu. Na gotowanie białych szparagów poświęcamy także trochę więcej czasu.

Szparagi coraz śmielej wchodzą do polskiej kuchni. Szparagi smażone, szparagi gotowane, szparagi zapiekane i szparagi grillowane podbijają podniebienia. Pomysłów na szparagi jest mnóstwo. Klasyczne szparagi z jajkiem sadzonym, szparagi w sosie holenderskim, czy też szparagi zapiekane z szynką. A także fantazyjne sposoby na szparagi, w postaci tarty ze szparagami, szparagów w cieście francuskim czy też szparagów panierowanych. Poznaj najlepsze przepisy na smaczne szparagi!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (329): kategoria: Szparagi    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane