Sezon na niskokaloryczne szparagi, które wspomagają pamięć i koncentrację oraz oczyszczają organizm, trwa bardzo krótko, bo jedynie od połowy maja do końca czerwca. Najsmaczniejsze są te świeże, co można rozpoznać, pocierając szparagi, które powinny lekko zaskrzypieć. Rozróżnia się delikatne zielone szparagi (najpopularniejsze), grubsze i bardziej łykowate białe szparagi, a także najsłodsze – fioletowe o dość intensywnym zapachu oraz smaku.

Najczęściej przygotowuje się różnego rodzaju sałatki ze szparagami, np. na ciepło z jajkiem sadzonym lub w koszulce, z połówkami truskawek i sosem balsamicznym, z cienkimi plasterkami szynki parmeńskiej i płatkami migdałów. Szparagi gotuje się na stojąco w osolonym wrzątku z odrobiną cukru lub soku z cytryny bądź na parze. Można także przyrządzić grillowane szparagi (nie wymagają wcześniejszego podgotowywania), szparagi z patelni albo szparagi w sosie beszamelowym. Warto spróbować młodych zielonych szparagów na surowo: jędrne i cieniutkie doskonale skomponują się z warzywami w sałatce.

Pomysłów na te warzywa jest mnóstwo. Można przygotować klasyczne szparagi z jajkiem sadzonym, jak również serwować je z szynką lub sosem holenderskim. Fantastycznie smakują również wszelkie tarty ze szparagami oraz szparagi w cieście francuskim.

Poznaj najlepsze przepisy na smaczne szparagi!

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Krem ze szparagów to zupa, którą trzeba choć raz w życiu spróbować, ponieważ smakuje znakomicie. Można ją przygotować z każdej odmiany tych warzyw. Najlepiej smakuje z dodatkiem groszku ptysiowego, grzanek lub prażonej cebuli. Zupę szparagową można dodatkowo wzbogacić ziemniakami, brokułami lub różnymi gatunkami serów, uzyskując wyjątkowe połączenia smakowe. Palce lizać!

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Przepisów na tarty warzywne jest sporo. Wśród nich można znaleźć patenty na quiche ze szparagami. Takie wypieki na słono można serwować na obiad oraz spotkania towarzyskie, gdzie zastąpią znacznie mniej zdrową pizzę. Tarty ze szparagami mogą być zrobione z dodatkiem pomidorów, boczku, koziego sera czy łososia. Wybór składników zależy od naszych preferencji oraz tego, co akurat posiadamy pod ręką. Najprostszy quiche można przygotować ze szparagów i jajek zapieczonych na spodzie z ciasta francuskiego. W ten sposób całe danie będzie zrobione w mniej niż 30 minut!

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami to propozycja dla tych, którzy mają dość tradycyjnego spaghetti bolognese. Taka odmiana sprawi, że obiad będzie od razu lepiej smakował. Szparagi można dodać zarówno do sosu serowego, śmietanowego, jak i pomidorowego. Warzywa te można zestawić także z mięsem z kurczaka lub podsmażonym na chrupko boczkiem. Taki sos szparagowy podany do tagliatelle będzie smakował znakomicie!

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla przyrządza się, nabijając po kilka sztuk na długą wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków. Grillowane szparagi trzyma się na ruszcie przez kilka minut i podaje z lekkim sosem i cząstkami cytryny lub owija wcześniej plasterkiem szynki albo wędzonego boczku. Białe lub zielone szparagi z grilla elektrycznego, gazowego lub tradycyjnego węglowego smakują równie dobrze, jak szparagi grillowane na patelni. Można skropić je odrobiną oliwy i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa to jedno z najzdrowszych warzyw. Fasolka występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Każda z nich świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu. Warto te warzywa dodawać do zup, zapiekanek czy sałatek, podnosząc ich wartości odżywcze. Jej smak uraczy każdego fana dań jednogarnkowych czy gulaszy.

Szparagi w szynce

Szparagi w szynce

Szparagi z szynką parmeńską to pomysł na wykwintną przystawkę, uroczysty obiad lub kolację. Przygotowuje się je błyskawicznie. To proste danie, lecz dobór składników sprawia, że może stanowić prawdziwą ucztę dla podniebienia. Szparagi najpierw się gotuje lub smaży a następnie zawija w szynkę. Może to być oryginalna wędlina z Parmy lub cienki plasterek wędzonego boczku. W obu wariantach przystawka stanowi małe arcydzieło!

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla

Najszybszy sposób na szparagi? Upiec je na grillu – samodzielnie lub zawinięte w boczek. Przygotowane w ten sposób można podawać z sosem berneńskim, beszamelowym lub czosnkowym. Można także pokusić się o wykorzystanie ich jako dodatku do grillowanego łososia lub kurczaka. W ten sposób stworzymy pełnowartościowy posiłek w zaledwie kilka minut!
 

Szparagi zapiekane

Szparagi zapiekane

Pieczone szparagi zachowują więcej witamin niż warzywa gotowane. Do zapiekanek ze szparagami można dodawać dowolne składniki, np. krótkie makarony, kasze, ryż, podsmażone z ziołami kawałki piersi z kurczaka, szynkę w kostkach lub półplasterki kiełbasy. Białe lub zielone szparagi zapiekane z boczkiem w piekarniku można polać kremowym sosem, a przed podaniem posypać prażonymi ziarnami słoneczka i pestkami dyni. Do szparagów dobrze pasują białe sosy – holenderski, serowy, beszamelowy, koperkowy.

Znaleźliśmy 622 przepisów w kategorii Szparagi