Szpinak często był zmorą naszego dzieciństwa, ale przygotowany w odpowiedni sposób może być pyszny i kochany przez dzieci! Warzywo to zawiera wiele cennych dla organizmu składników m.in. żelazo, potas, kwas foliowy, witaminę C czy beta - karoten.

Jak w przypadku większości warzyw - świeży szpinak jest najlepszy. W takiej postaci świetnie sprawdza się w sałatkach z dodatkiem dobroczynnej oliwy z oliwek. Łączmy go z serami pleśniowymi, serem feta, parmezanem, soczystymi truskawkami, winogronami, gruszkami czy cytrusami.

Szpinak świetnie pasuję do makaronu, ryżu, owoców morza czy ziemniaków. Zielone liście szpinaku, to niejednokrotnie nadzienie dla mięs, ryb, naleśników, pierogów czy gołąbków, te gotowe smakołyki doskonale smakują z sosem szpinakowym.

Wariacji na temat szpinaku jest mnóstwo - lazania , zapiekanka, zupa szpinakowa czy tarty na kruchym cieście ze szpinakiem.

Przygotujcie dania ze szpinakiem w roli głównej!

Zdjęcie: jaga85


 

Znaleźliśmy 1216 przepisów w kategorii Szpinak

Szpinak z wody

Szpinak z wody

Reniz Reniz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski szpinakowe

Kluski szpinakowe

mushu16 mushu16

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chleb szpinakowy

Chleb szpinakowy

aliss06 aliss06

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zielone kotlety

Zielone kotlety

mkowalski mkowalski

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: