Soczysta i rozpływająca się w ustach szynka pieczona to najlepszy sposób na wartościową wędlinę domową. Pieczeń z szynki można gotować, dusić lub piec w rękawie. Wystarczy przyprawić ją pieprzem ziołowym, gorczycą, jałowcem i można cieszyć się jej aromatycznym smakiem oraz chrupiącą skórką. Tak przygotowana szynka doskonale nada się do pieczywa, warzyw czy na obiad -  śmiało podawać ją można zarówno na ciepło jak i na zimno.
Szynka pieczona w sosie

Szynka pieczona w sosie

Szynka pieczona w sosie jest niebywale soczystą i miękką propozycją obiadową. Doskonale zasmakuje z kluskami śląskimi, ziemniakami, warzywami czy chlebem. Pieczeń wieprzowa jest łatwa w przygotowaniu, mięso wystarczy jedynie doprawić i upiec w rękawie - dzięki temu będzie ono miękkie i delikatne. Powstały podczas pieczenia szynki sos można zatrzepać odrobiną mąki i wykorzystać do polania gotowej potrawy. Szynka pieczona w sosie doskonale zaprezentuje się na stołach zarówno w całości jak i w plasterkach, warto udekorować ją liśćmi sałaty lub gałązkami rozmarynu.

Szynka faszerowana

Szynka faszerowana

Często szukamy pomysłu na imprezową przekąskę, którą można by podać pomiędzy posiłkami. Ciekawą, prostą i smaczną propozycją będzie w tym wypadku szynka faszerowana. Otrzymać można z niej wyśmienite w smaku roladki z szynki nadziane chrzanem, boczkiem, serkiem czy pastą jajeczną. Smaczną propozycją dla wielbicieli mięsnych posiłków będą też roladki z szynki w galarecie i warzywach - proste w przygotowaniu i niebywale ciekawie zaprezentują się na świątecznych stołach.

Szynka pieczona z miodem

Szynka pieczona z miodem

Marynata miodowo musztardowa to fantastyczny sposób na smaczne i aromatyczne mięso. Szynka wieprzowa poddana takiemu zamarynowaniu, będzie samodzielnym daniem, ale również dodatkiem do kanapek czy warzyw. Domowa wędlina doskonale smakuje na zimno jaki i na ciepło. Niezależnie od wyboru, może być serwowana na świątecznym stole czy uroczystościach rodzinnych. By ładnie zaprezentowała się na stole, warto udekorować ją przed podaniem natką pietruszki lub inną zieleniną.

Szynka gotowana

Szynka gotowana

Szynka gotowana jest pożywna, soczysta, aromatyczna, delikatna w smaku i krucha. Doskonale komponuje się z pieczywem, warzywami, jajkami, pastami, serami, sosami, sałatkami oraz innymi wędlinami. Świeże i oczyszczone mięso należy natrzeć mieszanką z wody, soli, majeranku, pieprzu, papryki mielonej, czosnku granulowanego oraz oliwy. Całość odstawia się do lodówki na dobę bądź dwie. Gotowanie szynki zajmuje blisko pół godziny. Przygotowane mięso należy pokroić w plastry i podawać na ciepło albo na zimno.

Szynka peklowana

Szynka peklowana

Szynka peklowana poddawana jest procesowi, który polega na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso. Do tego celu używana jest najczęściej sól peklowa, którą zakupić można niemal w każdym supermarkecie, na stoisku z przyprawami. Dzięki niej mięso na dłużej utrzymuje świeżość, smak i aromat. Dobrym sposobem na przygotowanie soczystej sztuki mięsa będzie też marynata do wędzenia, którą zrobić można z pieprzu ziołowego, jałowca, rozmarynu i czosnku. Sposobów na dodanie smaku szynce jest więc mnóstwo - warto szukać do tego inspiracji!

Sałatka z szynką

Sałatka z szynką

Szynka, to jeden z najpopularniejszych składników wielu sałatek. Krucha, soczysta porcja, pokrojona w kawałeczki idealnie pasuje zarówno z gotowanymi warzywami, jak i świeżymi owocami. Sałatka z makaronem i szynką to prosta i klasyczna przystawka serwowana na rodzinnych spotkaniach lub świętach. Z dodatkiem ananasa i szynki szwarcwaldzkiej uzyskamy niebanalne połączenie smaków.

Bitki z szynki

Bitki z szynki

Bitki z szynki wieprzowej to szybkie danie, które można podać na obiad. Szynkę wieprzową kroi się na plastry, które następnie rozbija się tłuczkiem. Mięso doprawia się solą oraz pieprzem i smaży w oleju, aż się zarumieni. Na oddzielnej patelni podsmaża się cebulę, dodaje odrobinę wody, plastry szynki i całość dusi się pod przykryciem. Mięso dobrze smakuje z sosem, np. serowym, śmietanowym, pieczarkowym, chrzanowym lub pieczeniowym. Dodatkiem do dania mogą być kluski śląskie, kasza gryczana, ryż lub ziemniaki.

Roladki z szynki

Roladki z szynki

Do roladek z szynki używa się dużych plasterków wędliny (np. szynki konserwowej), w które ściśle zawija się sałatkę jarzynową, masę jajeczną lub serową z chrzanem albo drobno posiekane warzywa w majonezie. Można je podawać w całości bądź pociąć na kawałki i nabić na patyczki do szaszłyków. Roladki zalewa się na półmisku galaretą drobiową i serwuje z octem do polania. Dobrze smakują również z sosami, serowym bądź chrzanowym albo zapieczone, z gęstymi dipami warzywnymi.

Tosty z szynką i serem

Tosty z szynką i serem

Grzanki z serem i szynką można przygotować w piekarniku, opiekaczu i na patelni. Szynkę można pokroić na cienkie plastry i włożyć pomiędzy dwie kromki układając na przemian z serem. Grzanka z serem i szynką może być również opanierowana w jajku i tworzyć francuskiego sandwicza. W środek warto włożyć listek świeżej bazylii.

Pieczeń z szynki wieprzowej

Pieczeń z szynki wieprzowej

Pieczeń z szynki wieprzowej kojarzy się z domowym obiadem - często serwujemy ją bowiem do młodych ziemniaków z koperkiem oraz warzyw. Szynkę wieprzową pieczoną, swobodnie serwować można również do chleba i sosu chrzanowego. By nasze mięso było soczyste, miękkie i aromatyczne, należy je zamarynować w przyprawach i ziołach. W takiej postaci  świetnie zaprezentuje się na stole Bożonarodzeniowy lub Wielkanocnym.

Marynata do szynki pieczonej

Marynata do szynki pieczonej

Szynka pieczona w marynacie to dobra i zdrowa alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepie - nie zawiera chemicznych dodatków i konserwantów poprawiających smak. Warto przygotowywać ją zarówno na specjalne okazje, ale także by urozmaicić codzienne menu. By wybrane przez nas mięso po upieczeniu było kruche i soczyste, należy je odpowiednio przygotować. Najlepsza do tego celu okaże się marynata do szynki, którą zrobić można z pieprzu, aromatycznego kminku, słodkiej papryki, ale nierzadko także miodu, piwa czy musztardy.

Znaleźliśmy 99 przepisów w kategorii Szynka pieczona

Szynka pieczona

Szynka pieczona

kloruś kloruś

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczona szynka

Pieczona szynka

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczona szynka

Pieczona szynka

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczona szynka

Pieczona szynka

MałaMi89 MałaMi89

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: