Szynka jest jednym z najpopularniejszych wyrobów garmażeryjnych, pozyskiwanym z tuszy wieprzowej dostępnym z kością lub bez, wcześniej mrożony lub chłodzony.

Najlepsza znana nam odmiana to aromatyczna szynka domowa przygotowywana z mięsa wieprzowego - idealna szynka pieczona, gotowana lub wędzona. Własnej produkcji jest zawsze najlepsza.

Domowa szynka świetnie się sprawdza w towarzystwie goździków, pikantnych lub słodkich przypraw oraz ziół. Najczęściej przygotowując ten domowy wyrób, odpowiednio wcześniej marynujemy kawałek mięsa i pozostawiamy w chłodnym miejscu. Gwarantuje nam to soczystość najwyższej jakości domowego wyrobu, niezapomniany smak i aromat.

W naszym kraju popularne jest także grillowanie szynki w okresie letnim i podawanie jej w kapuście czy piwie.

Jednym ze sprzętów, który przyda nam się w kuchni, w trakcie przygotowywania domowej szynki będzie szynkowar. Jest to naczynie kuchenne, służące do parzenia szynek, mielonek. Z pomocą szynkowara przepisy na domowe szynki będą łatwiejsze.

Warto dodać, że najsłynniejszymi szynkami na świecie są: szynka szwarcwaldzka, szynka parmeńska, szynka Świętego Daniela, szynka serrano (jamón serrano) oraz szynka andaluzyjska (jamon iberico).

Sprawdźcie inspirujące przepisy na szynkę. Każdy znajdzie coś dla siebie. Pamiętajcie, że pieczona szynka to doskonała propozycja na świąteczny obiad. Szynka dobrze sprawdza się także w roli domowej wędliny.

Szynka gotowana

Szynka gotowana

Szynka gotowana jest pożywna, soczysta, aromatyczna, delikatna w smaku i krucha. Doskonale komponuje się z pieczywem, warzywami, jajkami, pastami, serami, sosami, sałatkami oraz innymi wędlinami. Świeże i oczyszczone mięso należy natrzeć mieszanką z wody, soli, majeranku, pieprzu, papryki mielonej, czosnku granulowanego oraz oliwy. Całość odstawia się do lodówki na dobę bądź dwie. Gotowanie szynki zajmuje blisko pół godziny. Przygotowane mięso należy pokroić w plastry i podawać na ciepło albo na zimno.

Szynka pieczona

Szynka pieczona

Szynka pieczona ma bardzo soczyste i miękkie mięso oraz chrupiącą skórkę. Można ją piec w całości zamkniętą w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie. Idealnie sprawdza się na obiadowym stole lub na kanapce. Do mięsa warto przygotować marynatę ziołowo-czosnkową, musztardową lub z dodatkiem cytryny i tymianku. Szynka pieczona jest podawana z ziemniakami i surówką z białej kapusty lub z sosem chrzanowo-czosnkowym albo musztardowo-miodowym.

Szynka peklowana

Szynka peklowana

Szynka peklowana poddawana jest procesowi, który polega na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso. Do tego celu używana jest najczęściej sól peklowa, którą zakupić można niemal w każdym supermarkecie, na stoisku z przyprawami. Dzięki niej mięso na dłużej utrzymuje świeżość, smak i aromat. Dobrym sposobem na przygotowanie soczystej sztuki mięsa będzie też marynata do wędzenia, którą zrobić można z pieprzu ziołowego, jałowca, rozmarynu i czosnku. Sposobów na dodanie smaku szynce jest więc mnóstwo - warto szukać do tego inspiracji!

Sałatka z szynką

Sałatka z szynką

Szynka, to jeden z najpopularniejszych składników wielu sałatek. Krucha, soczysta porcja, pokrojona w kawałeczki idealnie pasuje zarówno z gotowanymi warzywami, jak i świeżymi owocami. Sałatka z makaronem i szynką to prosta i klasyczna przystawka serwowana na rodzinnych spotkaniach lub świętach. Z dodatkiem ananasa i szynki szwarcwaldzkiej uzyskamy niebanalne połączenie smaków.

Bitki z szynki

Bitki z szynki

Bitki z szynki wieprzowej to szybkie danie, które można podać na obiad. Szynkę wieprzową kroi się na plastry, które następnie rozbija się tłuczkiem. Mięso doprawia się solą oraz pieprzem i smaży w oleju, aż się zarumieni. Na oddzielnej patelni podsmaża się cebulę, dodaje odrobinę wody, plastry szynki i całość dusi się pod przykryciem. Mięso dobrze smakuje z sosem, np. serowym, śmietanowym, pieczarkowym, chrzanowym lub pieczeniowym. Dodatkiem do dania mogą być kluski śląskie, kasza gryczana, ryż lub ziemniaki.

Roladki z szynki

Roladki z szynki

Do roladek z szynki używa się dużych plasterków wędliny (np. szynki konserwowej), w które ściśle zawija się sałatkę jarzynową, masę jajeczną lub serową z chrzanem albo drobno posiekane warzywa w majonezie. Można je podawać w całości bądź pociąć na kawałki i nabić na patyczki do szaszłyków. Roladki zalewa się na półmisku galaretą drobiową i serwuje z octem do polania. Dobrze smakują również z sosami, serowym bądź chrzanowym albo zapieczone, z gęstymi dipami warzywnymi.

Tosty z szynką i serem

Tosty z szynką i serem

Grzanki z serem i szynką można przygotować w piekarniku, opiekaczu i na patelni. Szynkę można pokroić na cienkie plastry i włożyć pomiędzy dwie kromki układając na przemian z serem. Grzanka z serem i szynką może być również opanierowana w jajku i tworzyć francuskiego sandwicza. W środek warto włożyć listek świeżej bazylii.

Polecane przepisy do kategorii Szynka

Znaleźliśmy 1175 przepisów w kategorii Szynka