Szynka jest jednym z najpopularniejszych wyrobów garmażeryjnych, pozyskiwanym z tuszy wieprzowej dostępnym z kością lub bez, wcześniej mrożony lub chłodzony.

Najlepsza znana nam odmiana to aromatyczna szynka domowa przygotowywana z mięsa wieprzowego - idealna szynka pieczona, gotowana lub wędzona. Własnej produkcji jest zawsze najlepsza.

Domowa szynka świetnie się sprawdza w towarzystwie goździków, pikantnych lub słodkich przypraw oraz ziół. Najczęściej przygotowując ten domowy wyrób, odpowiednio wcześniej marynujemy kawałek mięsa i pozostawiamy w chłodnym miejscu. Gwarantuje nam to soczystość najwyższej jakości domowego wyrobu, niezapomniany smak i aromat.

W naszym kraju popularne jest także grillowanie szynki w okresie letnim i podawanie jej w kapuście czy piwie.

Jednym ze sprzętów, który przyda nam się w kuchni, w trakcie przygotowywania domowej szynki będzie szynkowar. Jest to naczynie kuchenne, służące do parzenia szynek, mielonek. Z pomocą szynkowara przepisy na domowe szynki będą łatwiejsze.

Warto dodać, że najsłynniejszymi szynkami na świecie są: szynka szwarcwaldzka, szynka parmeńska, szynka Świętego Daniela, szynka serrano (jamón serrano) oraz szynka andaluzyjska (jamon iberico).

Sprawdźcie inspirujące przepisy na szynkę. Każdy znajdzie coś dla siebie. Pamiętajcie, że pieczona szynka to doskonała propozycja na świąteczny obiad. Szynka dobrze sprawdza się także w roli domowej wędliny.

Szynka pieczona

Szynka pieczona

Szynka pieczona ma bardzo soczyste i miękkie mięso oraz chrupiącą skórkę. Można ją piec w całości zamkniętą w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie. Idealnie sprawdza się na obiadowym stole lub na kanapce. Do mięsa warto przygotować marynatę ziołowo-czosnkową, musztardową lub z dodatkiem cytryny i tymianku. Szynka pieczona jest podawana z ziemniakami i surówką z białej kapusty lub z sosem chrzanowo-czosnkowym albo musztardowo-miodowym.

Szynka peklowana

Szynka peklowana

Szynka peklowana poddawana jest procesowi, który polega na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso. Do tego celu używana jest najczęściej sól peklowa, którą zakupić można niemal w każdym supermarkecie, na stoisku z przyprawami. Dzięki niej mięso na dłużej utrzymuje świeżość, smak i aromat. Dobrym sposobem na przygotowanie soczystej sztuki mięsa będzie też marynata do wędzenia, którą zrobić można z pieprzu ziołowego, jałowca, rozmarynu i czosnku. Sposobów na dodanie smaku szynce jest więc mnóstwo - warto szukać do tego inspiracji!

Szynka gotowana

Szynka gotowana

Szynka gotowana jest pożywna, soczysta, aromatyczna, delikatna w smaku i krucha. Doskonale komponuje się z pieczywem, warzywami, jajkami, pastami, serami, sosami, sałatkami oraz innymi wędlinami. Świeże i oczyszczone mięso należy natrzeć mieszanką z wody, soli, majeranku, pieprzu, papryki mielonej, czosnku granulowanego oraz oliwy. Całość odstawia się do lodówki na dobę bądź dwie. Gotowanie szynki zajmuje blisko pół godziny. Przygotowane mięso należy pokroić w plastry i podawać na ciepło albo na zimno.

Polecane przepisy do kategorii Szynka

Znaleźliśmy 1008 przepisów w kategorii Szynka

Aromatyczna szynka

Aromatyczna szynka

Koper Koper

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: