Obiad z makaronem nie zawsze musi oznaczać spaghetti bolognese. Warto sięgać także po inne rodzaje past. Jakie? Przykładowo do gęstszych i wyrazistszych sosów znacznie lepiej pasuje tagliatelle. Makaron w kształcie wstążki świetnie sprawdzi się do tradycyjnych dań włoskich. Z czym można go podać? Przykładowo ze śmietaną, suszonymi pomidorami, grzybami czy czterema rodzajami serów. To najprostszy pomysł na obiad dla całej rodziny, który zasmakuje każdemu!

Tagliatelle z kurczakiem

Tagliatelle z kurczakiem

Tagliatelle to znakomita baza do dań obiadowych dla całej rodziny. Wstążki dobrze komponują się z wieloma ciężkimi sosami, w tym z tymi z dodatkiem mięsa. Dobrym pomysłem na obiad jest makaron z kurczakiem i szpinakiem lub suszonymi pomidorami. Do tagliatelle pasują także sosy na bazie śmietany. Wystarczy do niej dodać pieczarki i kawałki mięsa, by stworzyć bardzo aromatyczne danie. Potrawę dopełni starty parmezan. Palce lizać!

Tagliatelle z łososiem

Tagliatelle z łososiem

Łososia można przygotować na setki różnych sposobów. Można go piec, smażyć i gotować, jak również dodawać do potraw z makaronu. Do tagliatelle z łososiem i warzywami nadaje się zarówno surowa, jak i wędzona ryba. Jakie warzywa dodać do łososia? Do wyboru mamy tutaj szpinak, brokuły, cukinię, suszone pomidory czy nawet kapary. Rybę i warzywa połączy sos, który można zrobić ze śmietany, pesto lub serka mascarpone.

Tagliatelle z kurkami

Tagliatelle z kurkami

Kurki to jedne ze smaczniejszych grzybów, które warto dodawać do szeregu potraw, w tym do jajecznicy czy wieprzowiny. Warto sięgnąć po inspiracje na makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Jego przygotowanie nie zajmuje wcale sporo czasu. Wystarczy kurki podsmażyć na maśle a następnie zalać śmietaną. Całość należy poddusić i gotowym sosem polać tagliatelle. Potrawę można udekorować świeżą pietruszką i podać z odrobiną startego sera.

Tagliatelle z cukinią

Tagliatelle z cukinią

Cukinia to jedno z sezonowych warzyw, które można dodać do wszystkiego. Występują w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Obie można wykorzystać do wielu dań, w tym do włoskich past. Jedną z opcji jest makaron z cukinii. To zdrowa alternatywa dla tych robionych z mąki i jajek. Ci, którzy wolą tradycyjne tagliatelle, mogą wykorzystać cukinię do sosu. W ten sposób można stworzyć makaron z cukinią i pomidorami lub szpinakiem. Dodatki mięsne także się tutaj sprawdzą. Tagliatelle z kurczakiem lub krewetkami to smaczne patenty na obiad!

Tagliatelle z tuńczykiem

Tagliatelle z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem to szybki patent na danie rybne. Do tego celu można wykorzystać świeże steki lub rybę z puszki. Jak przygotować tagliatelle z tuńczykiem? Najprościej jest wymieszać rybę z pomidorami i całość poddusić. Zamiast pomidorów można wykorzystać szpinak, kukurydzę czy oliwki. Gdy sos rybno-warzywny wyjdzie za rzadki do tagliatelle, można go zagęścić śmietaną lub zaciągnąć mąką. Smaku dopełnią przyprawy, w tym aromatyczne oregano i bazylia.

Makarony

Makarony

Najpopularniejsze są makarony pszenne, produkowane z zawierającej dużo glutenu semoliny. Warto sięgnąć też po makarony razowe, gryczane, jaglane, amarantusowe, kukurydziane. Ciekawym rozwiązaniem są, popularne w krajach azjatyckich, makarony skrobiowe, które nie mają wyrazistego smaku, dzięki czemu silnie absorbują smak innych składników. Do tych makaronów należą, m.in.: makaron ryżowy, shirataki i sojowy. Dobrym pomysłem dla osób dbających o linię są makarony warzywne z cukinii lub marchewki.

Dania główne

Dania główne

Dania główne, czyli obiadowe, to najbardziej sycące posiłki w ciągu całego dnia. Tradycyjnie składają się z mięsa lub ryby oraz dodatków, takich jak: ziemniaki, ryż, kasza, kluski, makaron, sałatki, surówki oraz warzywa. Dania mięsne na gorąco najczęściej robi się z: piersi z kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny. Pomysłem na szybki obiad są różnego rodzaje zapiekanki makaronowe z dodatkiem, np. sera, szpinaku, pieczarek, mięsa mielonego, szynki czy brokułów.

Makaron z sosem

Makaron z sosem

Pesto wymieszane z ugotowanym al dente spaghetti to najprostszy przepis na makaron z sosem. Sosy do makaronów można przygotowywać z warzyw (np. pomidorowy), mięsa (np. bolognese), sera (np. sos z serka topionego), śmietanki, owoców morza, owoców (np. sos śliwkowy) a nawet rukoli. Sos najlepiej smakuje z makaronami typu świderki lub tagliatelle. Oprócz makaronów pszennych warto wykorzystać wyraziste w smaku makarony razowe lub bardzo neutralne makarony ryżowe i sojowe.

Tagliatelle ze szpinakiem i łososiem

Tagliatelle ze szpinakiem i łososiem

Brak pomysłu na obiad? W takiej sytuacji warto sięgnąć po makaron z łososiem i szpinakiem. To jedna ze zdrowszych propozycji na posiłek dla całej rodziny. Szpinak to doskonałe źródło żelaza a z kolei łosoś dostarcza cennych kwasów omega-3. Taki makaron można wzbogacić dodatkowo szpinakiem, pomidorami czy nawet fetą, tworząc znakomitą feerię smaków. To ciekawy sposób na przemycenie warzyw w posiłku dla dzieci!

Farsze

Farsze

Uzupełnieniem rozmaitych potraw są farsze, czyli smaczne nadzienia przygotowywane najczęściej z mielonego mięsa i różnorodnych warzyw. Stosuje się je zarówno w kuchni tradycyjnej do przyrządzenia chrupiących krokietów z mięsem i pieczarkami, jak również w kuchni wegańskiej do nadziewania warzyw, najczęściej papryki lub cukinii. W roli efektownej potrawy sprawdzi się pieczony kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami bądź wątróbką drobiową.

Rigatoni

Rigatoni

Rigatoni to rodzaj makaronu podobny do penne i ziti. Ma charakterystyczną tubalną formę i prążki na zewnętrznej stronie rurki. Rigatoni podaje się przede wszystkim z czerwonym, mięsnym sosem oraz serem włoskim typu Romano lub mozzarella. Ponadto używa się go również do zapiekanek makaronowych. Dzięki swojej strukturze, rigatoni idealnie utrzymuje w środku farsze mięsne, warzywa, sery i sosy. Jest to popularny tym makarony w kuchniach basenu śródziemnomorskiego.

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska

Najpopularniejsze potrawy we Włoszech to pizza oraz makarony, doprawiane takimi przyprawami jak: oregano, bazylia, estragon, tymianek, pieprz i rozmaryn. Tradycyjna pizza włoska ma cienkie, chrupiące ciasto i podawana jest z oliwą z oliwek. Makaron włoski to np. spaghetti wymieszane z sosem pomidorowym i posypane parmezanem oraz carbonara z boczkiem i śmietaną kremówką. Składnikami włoskiej kuchni są: pomidory, oliwki, cebula oraz czosnek. Tradycyjne włoskie desery to tiramisu oraz panna cotta, czyli gotowana śmietanka podawana z sokiem lub owocami.

Znaleźliśmy 228 przepisów w kategorii Tagliatelle