Obiad z makaronem nie zawsze musi oznaczać spaghetti bolognese. Warto sięgać także po inne rodzaje past. Jakie? Przykładowo do gęstszych i wyrazistszych sosów znacznie lepiej pasuje tagliatelle. Makaron w kształcie wstążki świetnie sprawdzi się do tradycyjnych dań włoskich. Z czym można go podać? Przykładowo ze śmietaną, suszonymi pomidorami, grzybami czy czterema rodzajami serów. To najprostszy pomysł na obiad dla całej rodziny, który zasmakuje każdemu!

Tagliatelle z kurczakiem

Tagliatelle z kurczakiem

Tagliatelle to znakomita baza do dań obiadowych dla całej rodziny. Wstążki dobrze komponują się z wieloma ciężkimi sosami, w tym z tymi z dodatkiem mięsa. Dobrym pomysłem na obiad jest makaron z kurczakiem i szpinakiem lub suszonymi pomidorami. Do tagliatelle pasują także sosy na bazie śmietany. Wystarczy do niej dodać pieczarki i kawałki mięsa, by stworzyć bardzo aromatyczne danie. Potrawę dopełni starty parmezan. Palce lizać!

Tagliatelle ze szpinakiem i łososiem

Tagliatelle ze szpinakiem i łososiem

Brak pomysłu na obiad? W takiej sytuacji warto sięgnąć po makaron z łososiem i szpinakiem. To jedna ze zdrowszych propozycji na posiłek dla całej rodziny. Szpinak to doskonałe źródło żelaza a z kolei łosoś dostarcza cennych kwasów omega-3. Taki makaron można wzbogacić dodatkowo szpinakiem, pomidorami czy nawet fetą, tworząc znakomitą feerię smaków. To ciekawy sposób na przemycenie warzyw w posiłku dla dzieci!

Tagliatelle z łososiem

Tagliatelle z łososiem

Łososia można przygotować na setki różnych sposobów. Można go piec, smażyć i gotować, jak również dodawać do potraw z makaronu. Do tagliatelle z łososiem i warzywami nadaje się zarówno surowa, jak i wędzona ryba. Jakie warzywa dodać do łososia? Do wyboru mamy tutaj szpinak, brokuły, cukinię, suszone pomidory czy nawet kapary. Rybę i warzywa połączy sos, który można zrobić ze śmietany, pesto lub serka mascarpone.

Tagliatelle z kurkami

Tagliatelle z kurkami

Kurki to jedne ze smaczniejszych grzybów, które warto dodawać do szeregu potraw, w tym do jajecznicy czy wieprzowiny. Warto sięgnąć po inspiracje na makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Jego przygotowanie nie zajmuje wcale sporo czasu. Wystarczy kurki podsmażyć na maśle a następnie zalać śmietaną. Całość należy poddusić i gotowym sosem polać tagliatelle. Potrawę można udekorować świeżą pietruszką i podać z odrobiną startego sera.

Tagliatelle z tuńczykiem

Tagliatelle z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem to szybki patent na danie rybne. Do tego celu można wykorzystać świeże steki lub rybę z puszki. Jak przygotować tagliatelle z tuńczykiem? Najprościej jest wymieszać rybę z pomidorami i całość poddusić. Zamiast pomidorów można wykorzystać szpinak, kukurydzę czy oliwki. Gdy sos rybno-warzywny wyjdzie za rzadki do tagliatelle, można go zagęścić śmietaną lub zaciągnąć mąką. Smaku dopełnią przyprawy, w tym aromatyczne oregano i bazylia.

Tagliatelle z cukinią

Tagliatelle z cukinią

Cukinia to jedno z sezonowych warzyw, które można dodać do wszystkiego. Występują w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Obie można wykorzystać do wielu dań, w tym do włoskich past. Jedną z opcji jest makaron z cukinii. To zdrowa alternatywa dla tych robionych z mąki i jajek. Ci, którzy wolą tradycyjne tagliatelle, mogą wykorzystać cukinię do sosu. W ten sposób można stworzyć makaron z cukinią i pomidorami lub szpinakiem. Dodatki mięsne także się tutaj sprawdzą. Tagliatelle z kurczakiem lub krewetkami to smaczne patenty na obiad!

Znaleźliśmy 216 przepisów w kategorii Tagliatelle