Tarta cytrynowa, czyli smaczny deser

Tarta to rodzaj ciasta (kruchego, drożdżowego bądź francuskiego) z nadzieniem. Wypiek można przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Tarta cytrynowa jest krucha i sycąca, a przy tym ma delikatny, lekko kwaśny smak. Deser warto podać podczas rodzinnego obiadu albo eleganckiego przyjęcia. Ciasto dobrze smakuje na zimno i na ciepło.

Tarta cytrynowa doskonale komponuje się z bitą śmietaną, dżemem, polewą czekoladową, karmelem, lukrem bądź cukrem pudrem. Deser można również zaserwować ze świeżymi truskawkami, malinami, jagodami, kiwi lub brzoskwiniami. Ciasto cytrynowe z kremem dobrze jest obsypać orzechami, rodzynkami albo wiórkami kokosowymi.

Tarta cytrynowa z bezą krok po kroku

Tarta cytrynowa z bezą jest prosta w przygotowaniu. W misce wystarczy wymieszać mąkę pszenną, masło, cukier puder, odrobinę soli, jajka i sodę oczyszczoną. Ze składników zagniata się ciasto, które następnie należy rozwałkować i przełożyć do formy do pieczenia. Na podpieczony placek wykłada się mus cytrynowy. Miąższ owoców (bez skórki i pestek) należy zblendować z dodatkiem soku pomarańczowego, wody oraz cukru. W kolejnym kroku całość podgrzewa się w rondlu z dodatkiem jaj, mąki ziemniaczanej oraz masła do momentu, aż masa zgęstnieje. Wierzch tarty cytrynowej dekoruje się pianą bezową, przyrządzoną z ubitych białek jaj oraz cukru. Ciasto piecze się przez około pół godziny.
Tarta z bananami

Tarta z bananami

Tarta z bananami z dodatkiem karmelu i orzechów jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy zagnieść ciasto z mąki, cukru, masła, żółtek oraz soli i zetrzeć je na tarce z dużymi oczkami nad formą. Następnie należy wstawić tartę do piekarnika i piec przez ok 15 minut (w 180 stopniach). W międzyczasie kroi się w plasterki banany, skrapia sokiem z cytryny i gotuje z cukrem i golden syropem, aż całość nabierze złotego koloru. Na koniec wystarczy wylać przygotowaną masę na upieczone ciasto i wstawić do piekarnika na kwadrans do zapieczenia.

Tarta z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami jest łatwa w przygotowaniu, sycąca, słodka i delikatna w smaku. Do jej przyrządzenia można użyć zarówno świeżych owoców, jak i tych z puszki. Ciasto na tartę robi się z mąki pszennej, jajek, śmietany, masła oraz cukru lub miodu. Składniki należy wymieszać, zagnieść i włożyć do formy. Surowe ciasto pokrywa się pokrojonymi w plastry brzoskwiniami. Owoce należy skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Całość piecze się przez godzinę.

Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Tarta truskawkowa to ciasto o kruchym spodzie, aksamitnej masie i słodkich owocach na wierzchu. Nadzienie przygotowuje się z serka mascarpone lub masy budyniowej. Masę można zrobić z mleka, cukru, budyniu waniliowego lub śmietanowego, jajek i mąki ziemniaczanej. Składniki na krem podgrzewa się rondlu i po ostudzeniu wykłada się na kruchy spód ciasta. Na masę budyniową układa się świeże owoce. Tartę można też zalać galaretką, np. truskawkową, malinową, brzoskwiniową lub cytrynową.

Tarta z wiśniami

Tarta z wiśniami

Tarta z wiśniami ma słodko-kwaśny smak, poza tym jest delikatna i krucha. Najlepiej komponuje się ze świeżymi owocami, ale sprawdzą się również te marynowane, mrożone albo zblendowane. Ciasto kruche z wiśniami można oblać rozpuszczoną czekoladą, posypać cukrem pudrem bądź udekorować wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, karmelem, lukrem albo bakaliami. Deser warto podać podczas eleganckiego przyjęcia albo po rodzinnym obiedzie. Tarta wiśniowa dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Tarta z malinami

Tarta z malinami

Tarta malinowa to sezonowe ciasto ze świeżymi owocami i delikatnym kremem. Różne przepisy wskazują, że ten rodzaj tarty można przyrządzić z budyniem waniliowym, serkiem mascarpone lub białą czekoladą. Spód przyrządza się na klasycznym kruchym cieście na tartę lub na cieście francuskim. Górę zawsze ozdabia się dużą ilością malin, można dodać też inne letnie owoce, takie jak borówki, jeżyny i jagody. Ciekawym połączeniem smaków jest tarta czekoladowa z malinami, czyli deser przyrządzony na ciemnym cieście z dodatkiem kakao.

Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami i czekoladą oraz tarta z migdałami i czekoladą to doskonałe połączenie smaków. Tarta jest jednym z najprostszych w przygotowaniu ciepłych deserów. Kruche ciasto po wyrobieniu powinno mieć miękką i plastyczną konsystencję. Układając je w formie koniecznie trzeb nakłuć go widelcem, dzięki czemu nie utworzą się pęcherzyki powietrza. Ciekawym pomysłem na ekspresową tartę jest wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego jako spodu. Nadzienie do tarty z gruszkami można zrobić z surowych gruszek, gruszek z puszki oraz z kompotu lub konfitury gruszkowej. Tartę z gruszkami przygotowuje się na słodko oraz w wersji wytrawnej z serem pleśniowym.

Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami

Tarta śliwkowa to deser nieodłącznie kojarzący się z późnym latem i jesienią – idealny na chłodniejsze wieczory. Tartę można przygotować w wersji minimalistycznej, czyli po prostu ułożyć owoce na kruchym cieście, a następnie upiec. Trochę bardziej pracochłonna będzie tarta ze śliwkami i budyniem albo tradycyjna tarta ze śliwkami i kruszonką. Amatorom słodkości z pewnością posmakuje również tarta śliwkowa z marcepanem i alkoholowym amaretto. Górę ciasta posypuje się często migdałami, wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.

Tarta z jagodami

Tarta z jagodami

Tarta jagodowa to kruche i delikatne ciasto z kremowym nadzieniem i świeżymi owocami na wierzchu. To idealny deser na lato, kiedy jest sezon na czarne borówki. Nadzienie do tarty można zrobić z budyniu, bezy, sera mascarpone lub kremu. Tarta z jagodami i serkiem mascarpone będzie się dobrze komponować z innymi owocami, np. malinami, truskawkami lub jeżynami. Ciasto można posypać słodką kruszonką lub tylko ozdobić na wierzchu jagodami. Do nadzienia warto dodać cukier waniliowy, dzięki temu placek będzie miał przyjemny aromat.

Polecane przepisy do kategorii Tarta cytrynowa

Znaleźliśmy 34 przepisów w kategorii Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

jaga85 jaga85
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta cytrynowa 2.

Tarta cytrynowa 2.

Triss Triss

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Koper Koper
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: