Wegetariańska tarta z warzywami: tarta z warzywami i serem feta

Wegetarianie mają ogromny wybór składników do tart z warzywami: szpinak, pieczarki, karmelizowana cebula, rukola, parówki oraz wędliny sojowe, gorgonzola, feta, camembert. Tarta będzie dobrze smakować z dodatkiem ugotowanego w niewielkiej ilości wrzątku z przyprawami (słodką papryką, granulowanym czosnkiem, pokruszoną kostką bulionową warzywną lub grzybową) granulatu sojowego. Następnie odciska się go na sicie i piecze na tarcie pod warstewką sera feta.

Jak zrobić tartę z warzywami i kurczakiem

Do tarty z warzywami i kurczakiem wykorzystuje się kawałki pieczonego drobiu, podsmażone lub grillowane plasterki piersi z kurczaka lub wędzone mięso. Ciasto nakłuwa się widelcem i wstępnie podpieka w nagrzanym piekarniku. Kurczak dobrze komponuje się z fasolką szparagową, karmelizowaną cebulą, czerwoną papryką, ogórkami konserwowymi i przyprawą do dań kebab bądź gyros. Ciekawą wersja potrawy jest także tarta z kurczakiem w stylu meksykańskim: z czerwoną fasolą z puszki, kukurydzą, ostrymi papryczkami chilli i serem.

Tarta z warzywami na cieście francuskim: tarta z burakami, tarta z bakłażanem, tarta z kalafiorem

Tartę przygotowuje się najszybciej na gotowym cieście francuskim. Po rozłożeniu go na blaszce do tarty skrapia się je oliwą i układa składniki: plasterki pieczonych buraków, talarki bakłażana, zblanszowane we wrzątku różyczki kalafiora i brokuła. Następnie zalewa się je masa śmietanowo-jajeczną lub na bazie jogurtu naturalnego. Odrobiny smaku dodadzą daniu pieprz, gałka muszkatołowa, sól morska, słodka papryka wędzona, kminek, curry. Wierzchnią warstwę może stanowić starty żółty ser, ementaler bądź gouda oraz suszone zioła.

Najlepsza tarta ziemniaczana

Pyszną tartę ziemniaczaną można zrobić z mięsem, np. z kurczakiem, boczkiem lub mięsem mielonym. Starte ziemniaki łączy się w misce z jajkami, mąką i pozostałymi dodatkami, a gotową, dobrze przyprawioną masę wylewa się na natłuszczoną patelnię. Blaszkę do tarty można również wyłożyć kruchym ciastem, a na wierzchu rozłożyć cienko pokrojone na talarki ziemniaki. Zapieczoną pod serową skorupką tartę ziemniaczaną posypuje się koperkiem lub szczypiorkiem i serwuje z sosem.
Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Tarta z zielonymi szparagami to smaczna warzywna przekąska. Po obraniu i usunięciu zdrewniałych końcówek ze szparagów, gotuje się je w osolonej wodzie. Do formy z kruchym ciastem wkłada się warzywa, pokrojoną w kostkę cebulę, całość zalewa sosem ze śmietany, jajek, mąki pszennej, soli oraz pieprzu i piecze w piekarniku. Tarta szparagowa dobrze smakuje podana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadzienie do tarty urozmaica się, dodając do szparagów łososia, pomidory, cukinię lub szynkę. Danie można zrobić także z białych szparagów.

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem na kruchym spodzie jest wyśmienitą przekąską nie tylko dla wegetarian. Wygląda bardzo efektownie, a przy tym ma dużo witamin. Najlepiej komponuje się z białymi serami: ricottą, fetą, mozzarellą i mascarpone oraz ziołami. Smak nadzienia szpinakowego do tarty podkreśla czosnek. Poza tym danie można urozmaicić pomidorami koktajlowymi lub suszonymi i wędzonym łososiem. Istnieją też niewegetariańskie warianty tarty ze szpinakiem – z dodatkiem kurczaka, boczku i mięsa mielonego.

Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami to pomysł na smaczną przekąskę w ciągu dnia lub lekką kolację. Danie można podawać na ciepło i na zimno. Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to połączenie świeżych warzyw, czosnku oraz sera. Do nadzienia można użyć sera feta, mozzarelli, żółtego lub pleśniowego, np. gorgonzoli. Danie będzie bardziej syte, jeśli doda się do niego kawałki smażonego lub gotowanego mięsa. Do tarty z kurczakiem i suszonymi pomidorami można dodać gotowane brokuły, szpinak, cebulę, oliwki lub kapary.

Tarta z porami
Tarta z brokułami

Tarta z brokułami

Tarta brokułowa to idealny pomysł na obiad lub kolację. Najbardziej podstawowy wariant tej potrawy to tarta z brokułami i masą jajeczną. Przepis można modyfikować poprzez dodanie: szynki, kurczaka, pieczarek, pora i innych warzyw. Dużą popularnością cieszy się też tarta z brokułami i serem feta. Słony ser można zastąpić mozzarellą lub serem pleśniowym. Potrawa jest prosta i szybka w wykonaniu, a jednocześnie bardzo efektowna. Często serwuje się ją na przyjęciach. Dobrze smakuje w towarzystwie wytrawnego wina.

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Przepisów na tarty warzywne jest sporo. Wśród nich można znaleźć patenty na quiche ze szparagami. Takie wypieki na słono można serwować na obiad oraz spotkania towarzyskie, gdzie zastąpią znacznie mniej zdrową pizzę. Tarty ze szparagami mogą być zrobione z dodatkiem pomidorów, boczku, koziego sera czy łososia. Wybór składników zależy od naszych preferencji oraz tego, co akurat posiadamy pod ręką. Najprostszy quiche można przygotować ze szparagów i jajek zapieczonych na spodzie z ciasta francuskiego. W ten sposób całe danie będzie zrobione w mniej niż 30 minut!

Tarta z cukinią

Tarta z cukinią

Tarta z cukinią, boczkiem i szynką to kulinarny rarytas dla miłośników mięsa. Startą cukinię najlepiej podsmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Doskonałym dodatkiem do takiej potrawy jest tarty, żółty ser. Wegetariańska wersja tarty z cukinią to jej serowe warianty, takie jak np. tarta z cukinią, suszonymi pomidorami i fetą, tarta z cukinią, mozzarellą, ziołami prowansalskimi, oliwkami i kaparami. Na wierzch możesz dodać różne gatunki serów lub sosów, które zapieką się w chrupiącą skórkę.

Tarta z dynią

Tarta z dynią

Tarta z dynią na słono to sycąca i apetyczna propozycja dania na obiad. Do najpopularniejszych wersji tej potrawy należą tarta z dynią i fetą, tarta z dynią i serem pleśniowym oraz tarta z dynią i gorgonzolą. Warzywa do dyniowej tarty podsmaża się na oleju lub piecze w piekarniku z dużą ilością aromatycznych ziół – rozmarynu, kminku, tymianku, słodkiej papryki, świeżego czosnku. Kremową tartę z dynią na słodko można doprawić drobno posiekanymi orzechami włoskimi, cynamonem i brązowym cukrem.

Tarta cebulowa

Tarta cebulowa

Tarta cebulowa na cieście francuskim lub tradycyjnym kruchym jest najlepsza z dobrze dobranymi dodatkami. Można przygotować tartę z cebulą i boczkiem lub tartę z kiełbasą i cebulą. Jako obiad dla wegetarian doskonale sprawdzi się tarta z pieczarkami i cebulą bądź tarta z cebulą i serem. Aby zrobić tartę z karmelizowaną cebulą, należy wcześniej podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę, białą albo czerwoną. Dusi się ją na maśle z dodatkiem octu balsamicznego przez kilkanaście minut.

Polecane przepisy do kategorii Tarta warzywna

Znaleźliśmy 151 przepisów w kategorii Tarta warzywna

Tarta z cukinią

Tarta z cukinią

dorota w dorota w
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta Eli z porem

Tarta Eli z porem

eli_555 eli_555
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta porowa

Tarta porowa

czarrna czarrna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: