Tarta z owocami to lekki i chrupiący deser i słodka przekąska w ciągu dnia. Sekretem jego delikatności jest kruche ciasto, które przygotowuje się z chłodnego masła, przesianej przez sito mąki, cukru, jajka oraz odrobiny soli. Składniki po zmiksowaniu na gładką masę, schładza się w lodówce. Do deseru można wykorzystać dowolne owoce, np. banany, wiśnie, morele, pomarańcze, truskawki. Tarta z brzoskwiniami z puszki będzie bardzo słodka, a z porzeczkami lub jeżynami – bardziej kwaśna. Nadzienie do tarty można zrobić z sera mascarpone, masy budyniowej lub kremu np. waniliowego lub śmietankowego. Aby masa zastygła ser zagęszcza się mlekiem skondensowanym i jajkami. Nadzienie wylewa się na ciasto wyłożone do niskiej tortownicy a na wierzch układa świeże owoce np. jagody, jabłka, śliwki lub maliny. Całość piecze się w piekarniku. Tarta limonkowa to orzeźwiający, kwaśny deser o mocnym cytrusowym aromacie. Krem przygotowuje się z mleka skondensowanego, jajek, soku z limonki i cytryny. Po upieczeniu ciasto można dodatkowo skropić sokiem wyciśniętym z cytrusów i posypać ich startą skórką.

Tarta z budyniem i owocami

Tarta z budyniem i świeżymi owocami to smaczny deser na zimno, idealny na ciepłe dni. Masę do kruchego ciasta przygotowuje się z mleka, mąki pszennej, cukru oraz budyniu. Całość gotuje się w rondlu, a po ostudzeniu wylewa na tarte. Na krem budyniowy wykłada się owoce pokrojone na kawałki np. gruszki, jabłka, morele lub w całości np. jagody, jeżyny, maliny i porzeczki. Wierz tarty można dodatkowo oblać galaretką owocową np. brzoskwiniową, truskawkową lub o smaku limonki i trawy cytrynowej.
Tarta z bananami

Tarta z bananami

Tarta z bananami z dodatkiem karmelu i orzechów jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy zagnieść ciasto z mąki, cukru, masła, żółtek oraz soli i zetrzeć je na tarce z dużymi oczkami nad formą. Następnie należy wstawić tartę do piekarnika i piec przez ok 15 minut (w 180 stopniach). W międzyczasie kroi się w plasterki banany, skrapia sokiem z cytryny i gotuje z cukrem i golden syropem, aż całość nabierze złotego koloru. Na koniec wystarczy wylać przygotowaną masę na upieczone ciasto i wstawić do piekarnika na kwadrans do zapieczenia.

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami na ciepło lub zimno jest doskonała z lodami oraz odrobiną słodkiego sosu. Na tradycyjnym, kruchym spodzie układa się warstwę jabłek, prażonych, w plasterkach bądź kostce. Można je również skarmelizować i posypać cynamonem, dodać rodzynki i wanilię. Wierzch tarty z jabłkami zdobi kruszonka, beza lub paski ciasta, ułożone w charakterystyczną kratkę. Popularnym rodzajem placka z jabłkami jest także odwrócona tarta Tatin, którą piecze się spodem do góry, co zapewnia jej kruchość.

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami amerykańskimi to smaczny i lekki deser z owocami. Nadzieniem na kruche ciasto może być np. budyń, czekolada, beza lub owoce – maliny, truskawki lub limonki. Tarta z borówkami i białą czekoladą to wyjątkowe połączenie słodkich smaków. Czekoladę roztapia się w rondlu, dodaje ser mascarpone i całość wylewa na kruche ciasto. Na wierzch masy układa się amerykańskie borówki. Owoce można ze sobą dowolnie mieszać i do borówek dodać np. maliny lub truskawki.

Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Tarta truskawkowa to ciasto o kruchym spodzie, aksamitnej masie i słodkich owocach na wierzchu. Nadzienie przygotowuje się z serka mascarpone lub masy budyniowej. Masę można zrobić z mleka, cukru, budyniu waniliowego lub śmietanowego, jajek i mąki ziemniaczanej. Składniki na krem podgrzewa się rondlu i po ostudzeniu wykłada się na kruchy spód ciasta. Na masę budyniową układa się świeże owoce. Tartę można też zalać galaretką, np. truskawkową, malinową, brzoskwiniową lub cytrynową.

Tarta z malinami

Tarta z malinami

Tarta malinowa to sezonowe ciasto ze świeżymi owocami i delikatnym kremem. Różne przepisy wskazują, że ten rodzaj tarty można przyrządzić z budyniem waniliowym, serkiem mascarpone lub białą czekoladą. Spód przyrządza się na klasycznym kruchym cieście na tartę lub na cieście francuskim. Górę zawsze ozdabia się dużą ilością malin, można dodać też inne letnie owoce, takie jak borówki, jeżyny i jagody. Ciekawym połączeniem smaków jest tarta czekoladowa z malinami, czyli deser przyrządzony na ciemnym cieście z dodatkiem kakao.

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa to eleganckie ciasto na kruchym spodzie. Najpopularniejszą wersją tego deseru jest tarta cytrynowa z bezą. Ciasto zachwyca idealną kompozycją smaków: kwaśne nadzienie uzupełniają słodki spód oraz chmurka z białek i cukru. Tartę cytrynową przygotowuje się też w wersji na szybko – na spodzie zrobionym z pokruszonych herbatników. Wykonanie takiego ciasta zajmuje zaledwie 40 minut. Miłośnicy cytrusów mogą wypróbować też tartę pomarańczową o łagodniejszym smaku lub limonkową, która jest jeszcze kwaśniejsza niż cytrynowa.

Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami i czekoladą oraz tarta z migdałami i czekoladą to doskonałe połączenie smaków. Tarta jest jednym z najprostszych w przygotowaniu ciepłych deserów. Kruche ciasto po wyrobieniu powinno mieć miękką i plastyczną konsystencję. Układając je w formie koniecznie trzeb nakłuć go widelcem, dzięki czemu nie utworzą się pęcherzyki powietrza. Ciekawym pomysłem na ekspresową tartę jest wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego jako spodu. Nadzienie do tarty z gruszkami można zrobić z surowych gruszek, gruszek z puszki oraz z kompotu lub konfitury gruszkowej. Tartę z gruszkami przygotowuje się na słodko oraz w wersji wytrawnej z serem pleśniowym.

Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami

Tarta śliwkowa to deser nieodłącznie kojarzący się z późnym latem i jesienią – idealny na chłodniejsze wieczory. Tartę można przygotować w wersji minimalistycznej, czyli po prostu ułożyć owoce na kruchym cieście, a następnie upiec. Trochę bardziej pracochłonna będzie tarta ze śliwkami i budyniem albo tradycyjna tarta ze śliwkami i kruszonką. Amatorom słodkości z pewnością posmakuje również tarta śliwkowa z marcepanem i alkoholowym amaretto. Górę ciasta posypuje się często migdałami, wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.

Tarta z jagodami

Tarta z jagodami

Tarta jagodowa to kruche i delikatne ciasto z kremowym nadzieniem i świeżymi owocami na wierzchu. To idealny deser na lato, kiedy jest sezon na czarne borówki. Nadzienie do tarty można zrobić z budyniu, bezy, sera mascarpone lub kremu. Tarta z jagodami i serkiem mascarpone będzie się dobrze komponować z innymi owocami, np. malinami, truskawkami lub jeżynami. Ciasto można posypać słodką kruszonką lub tylko ozdobić na wierzchu jagodami. Do nadzienia warto dodać cukier waniliowy, dzięki temu placek będzie miał przyjemny aromat.

Tarta z owocami

Tarta z owocami

Tarty z owocami zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale pięknie udekorowane, cieszą również oko. Do przygotowania wypieku potrzebne jest świeże, krucze ciasto i ulubione owoce. Do tart nadają się zarówno maliny, jagody, jeżyny, truskawki, banany, gruszki, czereśnie, pomarańcze, mandarynki, jak i brzoskwinie. Krem do ciasta najlepiej przygotować z serka mascarpone. Tartę z owocami można przygotować w niecałą godzinę.

Polecane przepisy do kategorii Tarta z owocami

Znaleźliśmy 443 przepisów w kategorii Tarta z owocami

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

jaga85 jaga85
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: