Tarta z truskawkami – orzeźwiająca przekąska

Tarta z truskawkami stanowi sycącą i orzeźwiającą przekąskę, idealną na lato. Wypiek najlepiej przygotować ze świeżych, sezonowych owoców, gdyż są one słodkie, soczyste i jędrne. Tarta truskawkowa doskonale komponuje się z bitą śmietaną i bakaliami, polewą czekoladową, lodami waniliowymi albo kruszonką. Wypiek warto udekorować również cukrem pudrem. W innym wariancie ciasto polewa się galaretką truskawkową i pozostawia do wystygnięcia. Tarta z truskawkami i mascarpone świetnie sprawdzi się na uroczyste przyjęcie. Serek wystarczy wymieszać z owocami i miodem, po czym zblendować. Powstałą masę przekłada się na upieczony kruchy spód. Następnie ciasto wystarczy oprószyć wiórkami kokosowymi albo płatkami migdałowymi i odstawić do lodówki na dwie godziny. Serek mascarpone można także zastąpić masą budyniową.

Ciasto kruche z truskawkami krok po kroku

Ciasto kruche z truskawkami sprawdzi się jako poobiednia przekąska. Na początku należy przygotować spód. Do miski wsypuje się mąkę pszenną, masło, proszek do pieczenia, sól i cukier puder. Opcjonalnie można dodać kakao bądź cynamon. Z wymieszanych składników zagniata się placek i wkłada do lodówki na godzinę. Następnie ciasto przekłada się na blaszkę i piecze przez pół godziny. W tym czasie przyrządza się krem z truskawek i serka mascarpone albo budyniu. Ostudzony spód smaruje się roztopioną czekoladą i masą truskawkową. Gotowe ciasto wstawia się do lodówki na dwie godziny.
Tarta z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami jest łatwa w przygotowaniu, sycąca, słodka i delikatna w smaku. Do jej przyrządzenia można użyć zarówno świeżych owoców, jak i tych z puszki. Ciasto na tartę robi się z mąki pszennej, jajek, śmietany, masła oraz cukru lub miodu. Składniki należy wymieszać, zagnieść i włożyć do formy. Surowe ciasto pokrywa się pokrojonymi w plastry brzoskwiniami. Owoce należy skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Całość piecze się przez godzinę.

Tarta z wiśniami

Tarta z wiśniami

Tarta z wiśniami ma słodko-kwaśny smak, poza tym jest delikatna i krucha. Najlepiej komponuje się ze świeżymi owocami, ale sprawdzą się również te marynowane, mrożone albo zblendowane. Ciasto kruche z wiśniami można oblać rozpuszczoną czekoladą, posypać cukrem pudrem bądź udekorować wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, karmelem, lukrem albo bakaliami. Deser warto podać podczas eleganckiego przyjęcia albo po rodzinnym obiedzie. Tarta wiśniowa dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Tarta z owocami

Tarta z owocami

Tarty z owocami zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale pięknie udekorowane, cieszą również oko. Do przygotowania wypieku potrzebne jest świeże, krucze ciasto i ulubione owoce. Do tart nadają się zarówno maliny, jagody, jeżyny, truskawki, banany, gruszki, czereśnie, pomarańcze, mandarynki, jak i brzoskwinie. Krem do ciasta najlepiej przygotować z serka mascarpone. Tartę z owocami można przygotować w niecałą godzinę.

Znaleźliśmy 84 przepisów w kategorii Tarta z truskawkami

Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa

Elisa Elisa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: