Szpinak to warzywo, które wywołuje często skrajne emocje – jedni go uwielbiają, inni nie jedzą w ogóle. Warto się jednak przekonać do szpinaku, ponieważ jest bardzo zdrowy. Zielone liście szpinaku to przede wszystkim źródło: żelaza, wapnia, jodu oraz witamin B1, B2, B6, C, E, K. Warzywo jest też bogate w antyoksydanty, czyli naturalne przeciwutleniacze wzmacniające organizm. Poza tym, szpinak jest niskokaloryczny, a dobrze przyrządzony może być naprawdę pyszny. Najlepiej smakuje w różnego rodzaju tartach, czyli na niskim, kruchym cieście. Ciasto do tarty przygotowuje się z: mąki, żółtek jaj i masła. Najczęściej wybierane warianty tej potrawy to tarta ze szpinakiem i serem feta oraz tarta ze szpinakiem i kurczakiem. Oprócz dwóch najbardziej popularnych połączeń, warto wypróbować też np. tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym, tartę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami czy tartę ze szpinakiem i boczkiem. Szpinak dobrze komponuje się niemal z każdym rodzajem: mięs, serów i warzyw, dzięki czemu pomysły na tarty szpinakowe są właściwie nieograniczone i zależą od inwencji kucharza.

Znaleźliśmy 37 przepisów w kategorii Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: