Tarta na słodko

Tarta na słodko

Tarta na słodko stanowi smaczny, lekki, delikatny i kruchy deser. Ciasto można przygotować na rodzinny obiad bądź podać na eleganckim przyjęciu. Spód do tarty przygotowuje się z mąki pszennej, masła, cukru pudru, jajka, soli i sody oczyszczonej. Ze wszystkich składników zagniata się placek, po czym przekłada do formy do pieczenia. Na surowe ciasto wykłada się ulubione dodatki, na przykład dżemy, kremy, marmolady, owoce albo musy. Całość piecze się w piekarniku przez około godzinę. Ciasto tarta dobrze smakuje na ciepło i na zimno.

Tartaletki z owocami

Tartaletki z owocami

Tartaletki z owocami wzbogaca się masą budyniową, kremem waniliowym albo cytrynowym lub bitą śmietaną. Można je zrobić z ciasta kruchego, półfrancuskiego bądź wykorzystać gotowe arkusze ciasta francuskiego. Najsmaczniejszym dodatkiem będą owoce świeże lub odsączone z puszki. Na przybranie wypieku wystarczą drobne jagody, cukier puder i listki bazylii.

Tartaletki z kremem

Tartaletki z kremem

Kruche ciasto na tartaletki przygotowuje się z mąki, cukru pudru, żółtek, soli oraz zimnego masła. Należy je piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut. Babeczki z kremem i owocami lub tartaletki z budyniem to idealna przekąska, np. na imprezę. Można je przygotować z masą zrobioną z serka mascarpone i dodać czekoladę. Inny pomysł na kruche babeczki to dodanie do nich kremu waniliowego przyrządzonego z budyniu, żółtka jaja oraz mleka.

Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa to świetna alternatywa dla murzynków i ciast z czekoladą. Można ją zrobić na dwa sposoby: dodać kakao lub karob do ciasta albo wykorzystać nadzienie czekoladowe. W ten sposób można stworzyć proste ciasto z oreo, karmelem lub tartę czekoladową z bananami. Masę czekoladową można stworzyć z czekolady mlecznej, gorzkiej, białej lub bezglutenowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Dużą popularnością cieszy się także tarta z malinami i białą czekoladą – połączenie tych smaków potrafi zachwycić każdego smakosza.

Tarty z ciasta francuskiego

Tarty z ciasta francuskiego

Tarta to wypiek z ciasta kruchego z dodatkiem słodkiego lub wytrawnego nadzienia. Jednak robienie jej od podstaw jest dość czasochłonne. Stąd duża popularność tarty z ciasta francuskiego. Wystarczy gotowe ciasto francuskie rozwałkować i przełożyć do blachy do tart a następnie dodać ulubione nadzienie. Najpopularniejsze są tarty na słodko z serem i owocami: jabłkami lub truskawkami. Można się także pokusić o wersję wytrawną – z mięsem mielonym lub warzywami. Każdą tartę zapieka się w 200-220 st. C przez około 30 minut. Można je podawać na gorąco lub na zimno – w obu wersjach smakują znakomicie!

Tarta z ciasta francuskiego

Tarta z ciasta francuskiego

Tarta z ciasta francuskiego na słodko lub słono to idealny pomysł na przekąskę. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją zrobić z różnych składników. Na tarcie wegetariańskiej świetnie sprawdzają się szpinak, brokuły, cukinia i pomidorki koktajlowe, w wersji mięsnej – kurczak i mięso mielone, a w słodkiej – owoce. Ciasto francuskie tworzy chrupiący spód, a składniki przykrywa roztopiony ser żółty. Porcje okrągłej tarty z ciasta francuskiego wyglądają jak kawałki pizzy.

Tarta z owocami

Tarta z owocami

Tarty z owocami zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale pięknie udekorowane, cieszą również oko. Do przygotowania wypieku potrzebne jest świeże, krucze ciasto i ulubione owoce. Do tart nadają się zarówno maliny, jagody, jeżyny, truskawki, banany, gruszki, czereśnie, pomarańcze, mandarynki, jak i brzoskwinie. Krem do ciasta najlepiej przygotować z serka mascarpone. Tartę z owocami można przygotować w niecałą godzinę.

Tarta z kremem

Tarta z kremem

Ciasta z kremem to dobry pomysł na różne imprezy i spotkania. Nic tak nie umila czasu z przyjaciółmi jak tarta z kremem budyniowym lub ciasto z serkiem mascarpone. Z reguły takie wypieki nie tylko są pyszne, ale również prezentują się zjawiskowo. Szczególnie, kiedy do kremu z mascarpone lub budyniu dodamy owoce sezonowe. Tarta z truskawkami i mascarpone lub z malinami i budyniem to idealne patenty na szybkie wypieki. Ich przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę a ich smak pamięta się na długo.