Lekka, delikatna i krucha. Tymi słowami zazwyczaj określa się tartę. Spód robiony najczęściej z ciasta kruchego, półkruchego lub francuskiego wypełniany jest owocami, kremami i galaretkami. Dzięki lekkiemu spodowi, tarty często podawane są w letnie upały jako zamiennik ciężkich tortów. Te na słodko, obfitują w liczne owoce, które tworzą wspaniałą kombinację barw i smaków.Najbardziej znanym wypiekiem tego typu jest tarta cytrynowa z bezą. Innymi, równie popularnymi są tarta czekoladowa i kajmakowa, wyglądem przypominająca mazurka.

Tradycyjnie tarty są tworzone w ten sposób, że na upieczony spód wykłada się nadzienie. Inaczej jest ze słynną tartą Tatin, która swoim wyglądem i sposobem wykonania bardziej przypomina "up side down cake". Jej nazwa wzięła się od zapominalskich sióstr Tatin, które chcąc zrobić tartę na przyjęcie zapomniały wyłożyć formę ciastem. Zorientowały się dopiero w momencie włożenia formy do piekarnika. Zdecydowały się więc zaryzykować i wyłożyły ciasto na wierzch. Od tamtej pory odwrócona tarta nazywana jest ich imieniem.

Jeśli chcecie spróbować swoich sił, to skuście się na przygotowanie tart na słodko – tych tradycyjnych lub w wersji sióstr Tatin. Poniżej znajdziecie mnóstwo inspiracji i ciekawych przepisów na bajeczne tarty!

Tarta z kremem

Tarta z kremem

Ciasta z kremem to dobry pomysł na różne imprezy i spotkania. Nic tak nie umila czasu z przyjaciółmi jak tarta z kremem budyniowym lub ciasto z serkiem mascarpone. Z reguły takie wypieki nie tylko są pyszne, ale również prezentują się zjawiskowo. Szczególnie, kiedy do kremu z mascarpone lub budyniu dodamy owoce sezonowe. Tarta z truskawkami i mascarpone lub z malinami i budyniem to idealne patenty na szybkie wypieki. Ich przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę a ich smak pamięta się na długo.

Tarta bez pieczenia

Tarta bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia to pomysł na efektowny deser, który wystarczy pokroić nożem jak tradycyjne ciasto. Ich przygotowanie zajmuje z reguły kilkanaście minut. Wystarczy, jak zrobisz spód z herbatników lub krakersów a następnie dodasz wybrany krem. Tarta bez pieczenia jest równie łatwa w przygotowaniu. Wystarczy, że zamiast ciasta kruchego lub francuskiego przygotujesz spód z pokruszonych ciastek lub zmielonych orzechów połączonych z miodem. Do masy na spód możesz dodać także kakao, dzięki czemu uzyskasz smaczne ciasto czekoladowe na zimno. Całość dopełni nadzienie z mascarpone, budyniu lub świeżych owoców.

Tarta z owocami

Tarta z owocami

Tarty owocowe mają różne oblicza. Można je przygotować z truskawkami, malinami lub borówkami. Bez wątpienia najbardziej klasyczna jest tarta cytrynowa – można ją przygotować praktycznie o każdej porze roku. Dzięki cytrynie całe ciasto nie jest przesadnie słodkie. Dla tych, którzy wolą jednak więcej słodyczy, dobrą opcją będą tarty z owocami i budyniem lub galaretką. Ciekawym pomysłem jest także tarta z owocami i serkiem mascarpone. Takie zestawienie warto przetestować w różnych konfiguracjach: z czereśniami, jagodami czy nawet jeżynami!

Tartaletki

Tartaletki

Babeczki z owocami mogą mieć różne oblicze. Jedną z nich są tartaletki, czyli babeczki z ciasta kruchego. Takie ciastka robi się prosto – wystarczy przygotować ciasto kruche, przełożyć je do foremek i zapiec. Gotowe spody wypełnia się ulubionym nadzieniem. W ten sposób można stworzyć babeczki z owocami i budyniem, tartaletki z jabłkami lub kruche ciastka z mascarpone. Jeśli nie chce Ci się zagniatać ciasta kruchego, zawsze możesz zrobić tartaletki z ciasta francuskiego. Wówczas ich przygotowanie potrwa mniej niż 30 minut!

Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa to świetna alternatywa dla murzynków i ciast z czekoladą. Można ją zrobić na dwa sposoby: dodać kakao lub karob do ciasta albo wykorzystać nadzienie czekoladowe. W ten sposób można stworzyć proste ciasto z oreo, karmelem lub tartę czekoladową z bananami. Masę czekoladową można stworzyć z czekolady mlecznej, gorzkiej, białej lub bezglutenowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Dużą popularnością cieszy się także tarta z malinami i białą czekoladą – połączenie tych smaków potrafi zachwycić każdego smakosza.

Tarty z ciasta francuskiego

Tarty z ciasta francuskiego

Tarta to wypiek z ciasta kruchego z dodatkiem słodkiego lub wytrawnego nadzienia. Jednak robienie jej od podstaw jest dość czasochłonne. Stąd duża popularność tarty z ciasta francuskiego. Wystarczy gotowe ciasto francuskie rozwałkować i przełożyć do blachy do tart a następnie dodać ulubione nadzienie. Najpopularniejsze są tarty na słodko z serem i owocami: jabłkami lub truskawkami. Można się także pokusić o wersję wytrawną – z mięsem mielonym lub warzywami. Każdą tartę zapieka się w 200-220 st. C przez około 30 minut. Można je podawać na gorąco lub na zimno – w obu wersjach smakują znakomicie!

Znaleźliśmy 407 przepisów w kategorii Tarty na słodko

Tarta gruszkowa

Tarta gruszkowa

Ilona_eS Ilona_eS
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta z malinami

Tarta z malinami

AniaHania AniaHania
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta dary lata

Tarta dary lata

dorota w dorota w
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: