Tarty na słono cieszą się taką samą popularnością jak ich słodkie wersje. Danie to można zrobić z mięsem, warzywami oraz rybą. Mięsne tarty na słono zawierają najczęściej szynkę, mięso mielone, boczek, kurczaka, kiełbasę chorizo lub wątróbkę. Wśród dodatków rybnych królują łosoś i tuńczyk. Natomiast warzywa, które najlepiej sprawdzają się jako składniki tarty na słono to: brokuły, grzyby, pieczarki, pomidory, groszek oraz szpinak. Warto też pamiętać o ziołach, które nadają daniu wspaniały aromat.
Tarta z brokułami

Tarta z brokułami

Kruche ciasto, brokuły i sos serowy – tyle potrzeba, by przygotować pyszną tartę brokułową. W jeszcze prostszej wersji można sięgnąć po ciasto francuskie, które można kupić w każdym sklepie. Nadzienie można wzbogacić kawałkami kurczaka, świeżego lub wędzonego łososia lub fetą. Zamiast sosu serowego można zdecydować się na zwykłą śmietanę, która scali wszystkie składniki. Quiche zapieka się mniej więcej 30 minut w 180-200 st. C. Tarta najlepiej smakuje podana na gorąco z dodatkiem sosu czosnkowego lub ostrej salsy.

Znaleźliśmy 557 przepisów w kategorii Tarty na słono

Tarta po chińsku

Tarta po chińsku

zewa zewa
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta z pieczarkami

Tarta z pieczarkami

czarrna czarrna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kisz z tymiankiem

Kisz z tymiankiem

dorota20w dorota20w

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: