Tarty na słono cieszą się taką samą popularnością jak ich słodkie wersje. Danie to można zrobić z mięsem, warzywami oraz rybą. Mięsne tarty na słono zawierają najczęściej szynkę, mięso mielone, boczek, kurczaka, kiełbasę chorizo lub wątróbkę. Wśród dodatków rybnych królują łosoś i tuńczyk. Natomiast warzywa, które najlepiej sprawdzają się jako składniki tarty na słono to: brokuły, grzyby, pieczarki, pomidory, groszek oraz szpinak. Warto też pamiętać o ziołach, które nadają daniu wspaniały aromat.
Tarta warzywna

Tarta warzywna

Tarta warzywna z burakami, kalafiorem bądź bakłażanem lub tarta ziemniaczana smakują pysznie posypane kostkami sera, np. fety, ementalera lub camemberta. Do masy śmietanowo-jajecznej można dodać czarnuszkę, słodką paprykę wędzoną, rozmaryn oraz świeży czosnek. Szybką wersję dania robi się na wstępnie podpieczonym na blaszce do tarty cieście francuskim. Można wzbogacić je składnikiem mięsnym i otrzymać aromatyczną tartę z warzywami i kurczakiem albo skwarkami boczku.

Tarta z brokułami

Tarta z brokułami

Tarta brokułowa to idealny pomysł na obiad lub kolację. Najbardziej podstawowy wariant tej potrawy to tarta z brokułami i masą jajeczną. Przepis można modyfikować poprzez dodanie: szynki, kurczaka, pieczarek, pora i innych warzyw. Dużą popularnością cieszy się też tarta z brokułami i serem feta. Słony ser można zastąpić mozzarellą lub serem pleśniowym. Potrawa jest prosta i szybka w wykonaniu, a jednocześnie bardzo efektowna. Często serwuje się ją na przyjęciach. Dobrze smakuje w towarzystwie wytrawnego wina.

Znaleźliśmy 558 przepisów w kategorii Tarty na słono

Tarta po chińsku

Tarta po chińsku

zewa zewa
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta z pieczarkami

Tarta z pieczarkami

czarrna czarrna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kisz z tymiankiem

Kisz z tymiankiem

dorota20w dorota20w

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: