Tarty na słono cieszą się taką samą popularnością jak ich słodkie wersje. Danie to można zrobić z mięsem, warzywami oraz rybą. Mięsne tarty na słono zawierają najczęściej szynkę, mięso mielone, boczek, kurczaka, kiełbasę chorizo lub wątróbkę. Wśród dodatków rybnych królują łosoś i tuńczyk. Natomiast warzywa, które najlepiej sprawdzają się jako składniki tarty na słono to: brokuły, grzyby, pieczarki, pomidory, groszek oraz szpinak. Warto też pamiętać o ziołach, które nadają daniu wspaniały aromat.
Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Tarta z zielonymi szparagami to smaczna warzywna przekąska. Po obraniu i usunięciu zdrewniałych końcówek ze szparagów, gotuje się je w osolonej wodzie. Do formy z kruchym ciastem wkłada się warzywa, pokrojoną w kostkę cebulę, całość zalewa sosem ze śmietany, jajek, mąki pszennej, soli oraz pieprzu i piecze w piekarniku. Tarta szparagowa dobrze smakuje podana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadzienie do tarty urozmaica się, dodając do szparagów łososia, pomidory, cukinię lub szynkę. Danie można zrobić także z białych szparagów.

Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami to pomysł na smaczną przekąskę w ciągu dnia lub lekką kolację. Danie można podawać na ciepło i na zimno. Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to połączenie świeżych warzyw, czosnku oraz sera. Do nadzienia można użyć sera feta, mozzarelli, żółtego lub pleśniowego, np. gorgonzoli. Danie będzie bardziej syte, jeśli doda się do niego kawałki smażonego lub gotowanego mięsa. Do tarty z kurczakiem i suszonymi pomidorami można dodać gotowane brokuły, szpinak, cebulę, oliwki lub kapary.

Tarta z pieczarkami

Tarta z pieczarkami

Tarta z pieczarkami smakuje równie dobrze na ciepło jak na zimno – można ją przygotować na kolację, a kawałek zabrać do pracy na drugie śniadanie. Przygotowuje się ją z dobrze schłodzonego ciasta kruchego, którym wykłada się okrągłą formę z karbowanym brzegiem. Ciasto można piec razem z nadzieniem lub oddzielnie. Do masy prócz pieczarek, startego sera żółtego, jajek (lub śmietany), warto dodać karmelizowaną cebulkę, a gotową tartę z pieczarkami posypać świeżym szczypiorkiem.

Tarta z porami
Tarta z brokułami

Tarta z brokułami

Tarta brokułowa to idealny pomysł na obiad lub kolację. Najbardziej podstawowy wariant tej potrawy to tarta z brokułami i masą jajeczną. Przepis można modyfikować poprzez dodanie: szynki, kurczaka, pieczarek, pora i innych warzyw. Dużą popularnością cieszy się też tarta z brokułami i serem feta. Słony ser można zastąpić mozzarellą lub serem pleśniowym. Potrawa jest prosta i szybka w wykonaniu, a jednocześnie bardzo efektowna. Często serwuje się ją na przyjęciach. Dobrze smakuje w towarzystwie wytrawnego wina.

Tarta z dynią

Tarta z dynią

Tarta z dynią na słono to sycąca i apetyczna propozycja dania na obiad. Do najpopularniejszych wersji tej potrawy należą tarta z dynią i fetą, tarta z dynią i serem pleśniowym oraz tarta z dynią i gorgonzolą. Warzywa do dyniowej tarty podsmaża się na oleju lub piecze w piekarniku z dużą ilością aromatycznych ziół – rozmarynu, kminku, tymianku, słodkiej papryki, świeżego czosnku. Kremową tartę z dynią na słodko można doprawić drobno posiekanymi orzechami włoskimi, cynamonem i brązowym cukrem.

Tarta cebulowa

Tarta cebulowa

Tarta cebulowa na cieście francuskim lub tradycyjnym kruchym jest najlepsza z dobrze dobranymi dodatkami. Można przygotować tartę z cebulą i boczkiem lub tartę z kiełbasą i cebulą. Jako obiad dla wegetarian doskonale sprawdzi się tarta z pieczarkami i cebulą bądź tarta z cebulą i serem. Aby zrobić tartę z karmelizowaną cebulą, należy wcześniej podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę, białą albo czerwoną. Dusi się ją na maśle z dodatkiem octu balsamicznego przez kilkanaście minut.

Tarta warzywna

Tarta warzywna

Tarta warzywna z burakami, kalafiorem bądź bakłażanem lub tarta ziemniaczana smakują pysznie posypane kostkami sera, np. fety, ementalera lub camemberta. Do masy śmietanowo-jajecznej można dodać czarnuszkę, słodką paprykę wędzoną, rozmaryn oraz świeży czosnek. Szybką wersję dania robi się na wstępnie podpieczonym na blaszce do tarty cieście francuskim. Można wzbogacić je składnikiem mięsnym i otrzymać aromatyczną tartę z warzywami i kurczakiem albo skwarkami boczku.

Znaleźliśmy 592 przepisów w kategorii Tarty na słono

Tarta Eli z porem

Tarta Eli z porem

eli_555 eli_555
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta porowa

Tarta porowa

czarrna czarrna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

czarrna czarrna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: