Tort brzoskwiniowy z mascarpone albo bitą śmietaną może stanowić uwieńczenie skromnej uroczystości. Nie jest trudny do przygotowania – wystarczy upiec klasyczny biszkopt oraz kupić brzoskwinie w puszcze i składniki na krem. Krem do tortu brzoskwiniowego można wymieszać z wiórkami kokosowymi lub białą czekoladą. Owoce najlepiej wyglądają na wierzchu tortu, zalane brzoskwiniową galaretką, ale – pokrojone na drobne kawałki – sprawdzają się również jako składniki masy.
Mus brzoskwiniowy

Mus brzoskwiniowy

Mus z brzoskwiń to idealny składnik tortów, naleśników, tortów i ciast. Jest doskonałą bazą przetworów na zimę oraz deserów dla dziecka. Pyszny, delikatny smak i aksamitna konsystencja sprawiają, że brzoskwiniowy mus jest wykwintnym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i sałatek owocowych czy orzeźwiających napojów. Można go przygotować ze świeżych owoców lub blendując brzoskwinie z puszki. Mus bez dodatku cukru jest wyśmienitą bazą dietetycznego smoothie.

Brzoskwinia

Brzoskwinia

Brzoskwinia to roślina pochodząca z Chin, ale obecnie uprawia się ją głównie w krajach śródziemnomorskich. Owoce brzoskwini mają bogate właściwości zdrowotne – zawierają między innymi witaminy A, C i B, magnez, żelazo, potas, kwas foliowy, beta-karoten i błonnik. Różne odmiany brzoskwiń znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Robi się z nich dżemy i konfitury brzoskwiniowe, nadzienia do ciast, soki, kompoty, likiery i galaretki. Surowe owoce są doskonałym uzupełnieniem deserów i wypieków. Brzoskwinie z puszki dodaje się do sałatek owocowych, ciast i tortów.

Tarta z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami jest łatwa w przygotowaniu, sycąca, słodka i delikatna w smaku. Do jej przyrządzenia można użyć zarówno świeżych owoców, jak i tych z puszki. Ciasto na tartę robi się z mąki pszennej, jajek, śmietany, masła oraz cukru lub miodu. Składniki należy wymieszać, zagnieść i włożyć do formy. Surowe ciasto pokrywa się pokrojonymi w plastry brzoskwiniami. Owoce należy skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Całość piecze się przez godzinę.

Deser z brzoskwiniami

Deser z brzoskwiniami

Lekkim i puszystym deserem z brzoskwiń jest mus brzoskwiniowy, który przygotuje się ze śmietany kremówki, cukru pudru i brzoskwiń z puszki. Wystarczy ubić kremówkę wraz z cukrem na sztywną pianę, a brzoskwinie zmiksować za pomocą blendera. Mus nakłada się do szklanych pucharków w sposób naprzemienny z bitą śmietaną. Wierzch deseru można udekorować brzoskwiniami i wiórkami czekolady. Urozmaiceniem codziennego śniadania lub wakacyjnego deseru jest koktajl brzoskwiniowy z dodatkiem płatków owsianych, banana, jogurtu naturalnego oraz soku pomarańczowego lub jabłkowego. Zamiennikiem soku może być mleko z syropem klonowym bądź cukrem.

Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami

Do ciast z brzoskwiniami można wykorzystać owoce świeże, smażone lub z puszki. Ich delikatny smak najlepiej komponuje się z ciastem jogurtowym oraz budyniowym. Dobrym pomysłem na użycie świeżych brzoskwiń jest upieczenie muffinek. Świeże owoce przed dodaniem do wypieków warto obrać najpierw ze skórki. W tym celu wystarczy sparzyć je we wrzątku i zahartować zimną wodą.

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Szybki sernik z brzoskwiniami to doskonałe rozwiązanie w przypadku niezapowiedzianych gości. Ciasto fantastycznie wygląda i wybornie smakuje. Wedle uznania, sernik z brzoskwiniami możesz przygotować bez spodu, ułożyć na herbatnikach, biszkoptach lub krakersach. Deser możesz udekorować rozpuszczoną w gorącej kąpieli wodnej czekoladą. Smak sernika wzbogacisz posypując jego aksamitny wierzch chrupiącą kokosową kruszonką.

Nalewka z brzoskwiń

Nalewka z brzoskwiń

Nalewka z brzoskwiń, czyli brzoskwiniówka, jest słodkim i smacznym napojem alkoholowym. Produkt można przygotować zarówno ze świeżych owoców, jak i tych ususzonych oraz z puszki. Pokrojone brzoskwinie wkłada się do kilkulitrowego słoja, zasypuje cukrem i odstawia na trzy dni. Następnie całość zalewa się spirytusem i pozostawia na kilka tygodni w chłodnym, ciemnym miejscu. Po tym czasie nalewkę należy przecedzić i przelać do butelek. Napój można podawać podczas przyjęć.

Ciasto francuskie z brzoskwiniami

Ciasto francuskie z brzoskwiniami

Ciasto francuskie z brzoskwiniami to doskonała przekąska do kawy albo herbaty. Wypiek można przygotować już w 20 minut. Surowe ciasto francuskie należy rozwałkować i pociąć w kwadraty. Następnie na każdy z nich wykłada się połowę brzoskwini bez pestki – surowej obranej albo z puszki. Owoc pokrywa się pozostałymi rogami ciasta, które dobrze jest skleić palcami. Tak przygotowane koperty piecze się przez 15 minut. Ciasto francuskie z brzoskwiniami można posypać cukrem pudrem.

Polecane przepisy do kategorii Tort brzoskwiniowy

Znaleźliśmy 61 przepisów w kategorii Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy

anulkadh anulkadh
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: