Tradycyjne, włoskie tortellini to makaronowe pierożki, które mogą mieć farsz mięsny (szynka, kurczak, mięso mielone) lub wegetariański (ser, szpinak, grzyby, warzywa). Makaronowe pierożki można zapiec w piekarniku, usmażyć, dodać do zupy z suszonych grzybów lub kremu z cukinii. Posypane startym serem pierożki podaje się również z sosem bolońskim. Wybornie smakuje także sałatka z tortellini i warzywami (pomidorami, cebulą, selerem).
Zapiekanka z tortellini

Zapiekanka z tortellini

Tortellini sprawdzi się jako zapiekanka na obiad. Wybieramy te z ulubionym farszem, dodajmy warzywa według uznania, polejmy sosem beszamelowym lub pomidorowym. Wystarczy już tylko posypać serem i wstawić do piekarnika na 20-30 minut. Po tym czasie na naszym stole ląduje pyszna i sycąca zapiekanka, do której wracać będziemy jeszcze nie raz. Zapiekane tortellini za każdym razem może smakować inaczej zależnie od farszu i dodatków jakie do nich wykorzystamy.

Tortellini z serem

Tortellini z serem

Tortellini  z serem podajemy zazwyczaj polane sosem pomidorowym. Dodatek parmezanu i świeżej bazylii na wierzchu dodatkowo uprzyjemni to danie. Do tworzenia farszu w tych pierożkach wykorzystuje się przeważnie riccotte oraz parmezan. Tortellini z serem jest świetną bazą do tworzenia sałatek.  Pokrojona szynka, ulubione warzywa i sos oraz nasze pierożki,  to połączenie wręcz idealne na letni obiadowy posiłek. 

Tortellini z mięsem

Tortellini z mięsem

Tortellini z mięsem można porównać do polskich uszek z tym właśnie farszem.  Polskie pierożki podaje się zazwyczaj z czerwonym barszczem, natomiast Włosi swoje preferują polane sosem pomidorowym i posypane parmezanem. Obydwie wersje są godne spróbowania. Włoskie tortellini z mięsem możemy podać również z sosem śmietanowym. Świetnie smakować będą jako składnik  różnorodnych sałatek .

Kołduny

Kołduny

Kołduny litewskie to średniej wielkości pierogi popularne również w kuchni polskiej. Tradycyjne ciasto na kołduny z mięsem robi się z mąki, jaj, masła i wody. Pierogi po litewsku nadziewane są drobno posiekaną surową wołowiną i duszoną cebulką z dodatkiem łoju wołowego oraz dobrze przyprawiane. Następnie kibiny litewskie zlepia się, gotuje w wodzie bądź rosole albo piecze i podaje samodzielnie lub w barszczu.

Uszka

Uszka

Uszka to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, ale ze względu na walory smakowe warto je serwować częściej niż raz do roku. Ciasto na uszka robi się tak samo jak na pierogi, podobnie jak farsz, który nie musi być wcale postny. Uszka z kapustą i grzybami pasują do barszczu świątecznego, natomiast uszka z mięsem mogą być dodatkiem do rosołu lub do sałatek (jak włoskie tortellni). Mniej popularne, ale równie pyszne są uszka z farszem śledziowym, karpiowym, łososiowym oraz fasolowym.

Tortellini ze szpinakiem

Tortellini ze szpinakiem

Jednym ze składników farszu do makaronu tortellini jest szpinak, często w towarzystwie sera riccotta. Pierożki te są bardzo delikatne w smaku, wręcz rozpływają się w ustach. Podajemy je polane roztopionym masłem, lub posypane parmezanem. Świetnie smakować będą również z sosem serowym.  Tortellini ze szpinakiem można również wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki. W towarzystwie świeżych warzyw- pomidorów, cukinii oraz papryki będą smakowały wybornie. 

Tortelini z grzybami

Tortelini z grzybami

Tortellini nadziewane grzybami to włoskie  aromatyczne małe pierożki pachnące lasem. Tradycyjnie podawane są z  sosem pomidorowym, bądź serowym. Sprawdzą się również w formie zapiekanki.  Polane skłóconymi  jajkami, śmietaną,  posypane większą ilością podsmażonych grzybów i serem. Jeśli dodatkowo przyprawimy je rozmarynem zapiekanka będzie miała jeszcze bardziej intensywny leśny aromat i smak.  Tortellini z grzybami będzie też ciekawym dodatkiem do tworzenia rozmaitych sałatek. 

Chinkali

Chinkali

Chinkali to gruzińskie pierożki w kształcie sakiewek. Tradycyjnie są wypełnione mięsnym farszem, bulionem i aromatyczną kolendrą. Można też jednak spotkać chinkali w innych wersjach, między innymi wegetariańskie, z serem, twarogiem i ziemniakami. Wiele osób nie wie, jak prawidłowo jeść chinkali – pierożków nie kroi się nożem, tylko łapie palcami za czubek ciasta. Należy uważać, żeby nie oblać się ciepłym płynem wypływającym ze środka.

Ravioli

Ravioli

Pierożki ravioli to przysmak kuchni włoskiej. Ciasto makaronowe przygotowuje się z mąki, żółtek, oliwy i wody. Ravioli są nadziewane mięsem lub warzywami. Najpopularniejsze są pierożki z serem ricotta i szpinakiem oraz z grzybami. Ravioli przypominają kształtem polskie pierogi. Najbardziej znana jest sałatka z ravioli, pomidorami oraz szpinakiem. Pierożki można również zapiec z serem lub podać ze szparagami, z sosem pomidorowym albo śmietanowym.

Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini to bardzo sycąca i prosta do wykonania potrawa, której podstawowym składnikiem są makaronowe pierożki. Tortellini mogą mieć farsz mięsny (kurczak, szynka, mięso mielone) lub wegetariański (szpinak, ser, grzyby, warzywa). Do sałatki dodaje się brokuły, por, kukurydzę, ser żółty, ser feta, ugotowane jajka czy cebulę. Można przygotować również sos sałatkowy na bazie jogurtu naturalnego lub majonezu albo polać sałatkę lekkim sosem winegret.

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska

Najpopularniejsze potrawy we Włoszech to pizza oraz makarony, doprawiane takimi przyprawami jak: oregano, bazylia, estragon, tymianek, pieprz i rozmaryn. Tradycyjna pizza włoska ma cienkie, chrupiące ciasto i podawana jest z oliwą z oliwek. Makaron włoski to np. spaghetti wymieszane z sosem pomidorowym i posypane parmezanem oraz carbonara z boczkiem i śmietaną kremówką. Składnikami włoskiej kuchni są: pomidory, oliwki, cebula oraz czosnek. Tradycyjne włoskie desery to tiramisu oraz panna cotta, czyli gotowana śmietanka podawana z sokiem lub owocami.

Sałatka z tortellini z mięsem

Sałatka z tortellini z mięsem

Sałatka z tortellini z mięsem idealnie sprawdza się na przyjęciach lub na spotkaniach ze znajomymi. Farszem do ugotowanych pierożków jest kurczak, szynka lub mięso mielone. Tortellini można zapiec, a następnie wrzucić do sałatki. Warto dodać również żółty ser, który wzbogaci smak potrawy. Do sałatki dodaje się także warzywa: sałatę, pomidory, rukolę oraz brokuły. Aby danie było bardziej apetyczne, sałatkę z tortellini z mięsem polewa się sosem sałatkowym lub oliwą.

Znaleźliśmy 20 przepisów w kategorii Tortellini