Pierożki tortellini to specjał włoskiej kuchni. Możemy je faszerować różnorodnymi nadzieniami, grzybowym, serowym, czy łososiowym. Ciasto na tortellini przygotowujemy z mąki i jajek, wyrabiamy je rękoma, następnie cienko wałkujemy. Kroimy w kwadraty nakładamy farsz , składamy w trójkąt i sklejamy brzegi. Teraz rolujemy całość i sklejamy końcówki ze sobą. Tak przyrządzone włoskie pierożki  gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia. 
Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini

Tortellini często wykorzystywane są jako składnik sałatek.  Dzięki różnorodnym farszom, możemy używać ich do przygotowania wielu ciekawych dań tego typu. Tortelini z serem sprawdzi się w połączeniu z kurczakiem, ananasem lub szynką, pierożki z mięsem dodajmy do sałatki z porem, lub brokułem. Oczywiście wszystko zależy od naszej pomysłowości i inwencji w kuchni. Za każdym razem nasza sałatka może mieć nowy, niepowtarzalny smak. 

Tortellini ze szpinakiem

Tortellini ze szpinakiem

Jednym ze składników farszu do makaronu tortellini jest szpinak, często w towarzystwie sera riccotta. Pierożki te są bardzo delikatne w smaku, wręcz rozpływają się w ustach. Podajemy je polane roztopionym masłem, lub posypane parmezanem. Świetnie smakować będą również z sosem serowym.  Tortellini ze szpinakiem można również wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki. W towarzystwie świeżych warzyw- pomidorów, cukinii oraz papryki będą smakowały wybornie. 

Zapiekanka z tortellini

Zapiekanka z tortellini

Tortellini sprawdzi się jako zapiekanka na obiad. Wybieramy te z ulubionym farszem, dodajmy warzywa według uznania, polejmy sosem beszamelowym lub pomidorowym. Wystarczy już tylko posypać serem i wstawić do piekarnika na 20-30 minut. Po tym czasie na naszym stole ląduje pyszna i sycąca zapiekanka, do której wracać będziemy jeszcze nie raz. Zapiekane tortellini za każdym razem może smakować inaczej zależnie od farszu i dodatków jakie do nich wykorzystamy.

Tortellini z serem

Tortellini z serem

Tortellini  z serem podajemy zazwyczaj polane sosem pomidorowym. Dodatek parmezanu i świeżej bazylii na wierzchu dodatkowo uprzyjemni to danie. Do tworzenia farszu w tych pierożkach wykorzystuje się przeważnie riccotte oraz parmezan. Tortellini z serem jest świetną bazą do tworzenia sałatek.  Pokrojona szynka, ulubione warzywa i sos oraz nasze pierożki,  to połączenie wręcz idealne na letni obiadowy posiłek. 

Tortellini z mięsem

Tortellini z mięsem

Tortellini z mięsem można porównać do polskich uszek z tym właśnie farszem.  Polskie pierożki podaje się zazwyczaj z czerwonym barszczem, natomiast Włosi swoje preferują polane sosem pomidorowym i posypane parmezanem. Obydwie wersje są godne spróbowania. Włoskie tortellini z mięsem możemy podać również z sosem śmietanowym. Świetnie smakować będą jako składnik  różnorodnych sałatek .

Tortelini z grzybami

Tortelini z grzybami

Tortellini nadziewane grzybami to włoskie  aromatyczne małe pierożki pachnące lasem. Tradycyjnie podawane są z  sosem pomidorowym, bądź serowym. Sprawdzą się również w formie zapiekanki.  Polane skłóconymi  jajkami, śmietaną,  posypane większą ilością podsmażonych grzybów i serem. Jeśli dodatkowo przyprawimy je rozmarynem zapiekanka będzie miała jeszcze bardziej intensywny leśny aromat i smak.  Tortellini z grzybami będzie też ciekawym dodatkiem do tworzenia rozmaitych sałatek. 

Znaleźliśmy 15 przepisów w kategorii Tortellini