Tradycyjne, włoskie tortellini to makaronowe pierożki, które mogą mieć farsz mięsny (szynka, kurczak, mięso mielone) lub wegetariański (ser, szpinak, grzyby, warzywa). Makaronowe pierożki można zapiec w piekarniku, usmażyć, dodać do zupy z suszonych grzybów lub kremu z cukinii. Posypane startym serem pierożki podaje się również z sosem bolońskim. Wybornie smakuje także sałatka z tortellini i warzywami (pomidorami, cebulą, selerem).
Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini to bardzo sycąca i prosta do wykonania potrawa, której podstawowym składnikiem są makaronowe pierożki. Tortellini mogą mieć farsz mięsny (kurczak, szynka, mięso mielone) lub wegetariański (szpinak, ser, grzyby, warzywa). Do sałatki dodaje się brokuły, por, kukurydzę, ser żółty, ser feta, ugotowane jajka czy cebulę. Można przygotować również sos sałatkowy na bazie jogurtu naturalnego lub majonezu albo polać sałatkę lekkim sosem winegret.

Tortellini ze szpinakiem

Tortellini ze szpinakiem

Jednym ze składników farszu do makaronu tortellini jest szpinak, często w towarzystwie sera riccotta. Pierożki te są bardzo delikatne w smaku, wręcz rozpływają się w ustach. Podajemy je polane roztopionym masłem, lub posypane parmezanem. Świetnie smakować będą również z sosem serowym.  Tortellini ze szpinakiem można również wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki. W towarzystwie świeżych warzyw- pomidorów, cukinii oraz papryki będą smakowały wybornie. 

Zapiekanka z tortellini

Zapiekanka z tortellini

Tortellini sprawdzi się jako zapiekanka na obiad. Wybieramy te z ulubionym farszem, dodajmy warzywa według uznania, polejmy sosem beszamelowym lub pomidorowym. Wystarczy już tylko posypać serem i wstawić do piekarnika na 20-30 minut. Po tym czasie na naszym stole ląduje pyszna i sycąca zapiekanka, do której wracać będziemy jeszcze nie raz. Zapiekane tortellini za każdym razem może smakować inaczej zależnie od farszu i dodatków jakie do nich wykorzystamy.

Tortellini z mięsem

Tortellini z mięsem

Tortellini z mięsem można porównać do polskich uszek z tym właśnie farszem.  Polskie pierożki podaje się zazwyczaj z czerwonym barszczem, natomiast Włosi swoje preferują polane sosem pomidorowym i posypane parmezanem. Obydwie wersje są godne spróbowania. Włoskie tortellini z mięsem możemy podać również z sosem śmietanowym. Świetnie smakować będą jako składnik  różnorodnych sałatek .

Tortelini z grzybami

Tortelini z grzybami

Tortellini nadziewane grzybami to włoskie  aromatyczne małe pierożki pachnące lasem. Tradycyjnie podawane są z  sosem pomidorowym, bądź serowym. Sprawdzą się również w formie zapiekanki.  Polane skłóconymi  jajkami, śmietaną,  posypane większą ilością podsmażonych grzybów i serem. Jeśli dodatkowo przyprawimy je rozmarynem zapiekanka będzie miała jeszcze bardziej intensywny leśny aromat i smak.  Tortellini z grzybami będzie też ciekawym dodatkiem do tworzenia rozmaitych sałatek. 

Tortellini z serem

Tortellini z serem

Tortellini  z serem podajemy zazwyczaj polane sosem pomidorowym. Dodatek parmezanu i świeżej bazylii na wierzchu dodatkowo uprzyjemni to danie. Do tworzenia farszu w tych pierożkach wykorzystuje się przeważnie riccotte oraz parmezan. Tortellini z serem jest świetną bazą do tworzenia sałatek.  Pokrojona szynka, ulubione warzywa i sos oraz nasze pierożki,  to połączenie wręcz idealne na letni obiadowy posiłek. 

Znaleźliśmy 18 przepisów w kategorii Tortellini