Ojczyzną tortów są Włochy. Te bogato zdobione, wielowarstwowe pyszne ciasta z kremem, goszczą na polskich stołach za sprawą królowej Bony. Tajemnica smaku domowych tortów tkwi w aksamitnej masie i puszystym biszkopcie. Pyszne kremowe ciasta to nieodłączny element rodzinnych uroczystości.

Nie mogłyby się bez nich obejść urodziny, wesela ani rocznice. Najlepsze torty to torty marcepanowe, czekoladowe, śmietankowe, ajerkoniakowe, owocowe i chałwowe. Obok klasycznych tortów kremowych znane są też torty bezglutenowe, torty z kaszy manny oraz coś dla miłośników sera – torty twarożkowe. O sukcesie domowych ciast decyduje ich smak i oryginalny wygląd. Ozdoby na tort mogą być wykonane z plastycznego lukru, świeżych kwiatów, owoców kandyzowanych, masy, czekolady lub bakalii.

 
Na rynku cukierniczym mamy szeroki wybór tortów, zaczynając od tortów urodzinowych, tortów weselnych czy komunijnych. Nie wyobrażamy sobie urodzin, imienin lub rocznicy bez naszego ulubionego eleganckiego deseru.
 
W sezonie letnim, dużą popularnością cieszą się torty owocowe, w tym np. torty truskawkowe, torty jagodowe, torty malinowe.
 
Mimo iż ten pyszny deser często zawiera alkohol, wielu cukierników specjalnie na zamówienie przyrządza wyśmienite torty dla dzieci.

Do jednych z najpopularniejszych i szeroko dostępnych tortów możemy zaliczyć: torty czekoladowe, torty śmietanowe, torty kawowe oraz torty orzechowe.
 
Oczywiście nie zapominamy o wiecznie trwających klasykach. Tort szwarcwaldzki, tort „Fedora”, tort "Sachera" czy tort „Mickiewicza” są deserami, których każdy z nas musi choć raz w życiu spróbować.
 
W tej kategorii, oprócz pysznych przepisów na tort znajdziecie receptury na torty bezowe, torty wiedeńskie, masy do tortów oraz pyszne tortowe polewy i ozdoby na torty. Zapraszamy!

Zdjęcia: Fotolia
 
Tort makowy

Tort makowy

Tort makowy można przygotować na dwa sposoby: dodając mak do ciasta lub do masy. Jako kremy do tortu makowego najlepiej sprawdzają się te śmietankowe, waniliowe, rumowe i karmelowe. Można również wykorzystać masę makową do przełożenia biszkoptowych placków nasączonych sokiem pomarańczowym lub koniakiem. Makowy smak wyśmienicie komponuje się również z nutami kokosowymi oraz białą czekoladą.

Torty urodzinowe

Torty urodzinowe

Tort to główna atrakcja przyjęcia urodzinowego. Upieczony z okazji 18. urodzin tort, może mieć śmieszny kształt, nawiązujący do zabawnego wydarzenia z życia jubilata. Torty przygotowane z okazji urodzin męża, syna lub chłopaka mogą wyglądać jak ulubiony pojazd, gadżet lub nawiązywać do ich hobby. A tort na urodziny dla mamy lub żony może przypominać bukiet pięknych róż bądź kolorową kosmetyczkę. Wszystkie te dekoracje tortów urodzinowych można wykonać ze słodkiej, kolorowej masy cukrowej.

Tort owocowy

Tort owocowy

Latem chętnie wybieramy orzeźwiające torty z owocami na bazie gładkiej bitej śmietany i świeżych lub mrożonych owoców. W tortach owocowych dobrze sprawdzają się owoce egzotyczne, np. ananasy, pomarańcze i limonki. W miesiącach wakacyjnych niepowtarzalnie smakują również torty z owocami sezonowymi – truskawkami, malinami, brzoskwiniami, wiśniami lub borówkami. Placek z owocami będzie pięknie wyglądał, gdy owoce nie opadną na dno ciasta. Dokładnie odsączając owoce na sicie i oprószając je mieszanką mąk – pszennej i ziemniaczanej – sprawimy, że owoce będą soczyście dekorować powierzchnię ciasta owocowego.

Tort dla dzieci

Tort dla dzieci

Torty dla dzieci to cukiernicze wyzwanie dla mam. Ciasto powinno być przygotowane w inny sposób niż tradycyjny tort. Poncz do nasączenia biszkoptu zamieniamy na sok a w masie zrezygnujemy z dużych ilości cukru i kakao. Jeżeli chcemy bez obaw poczęstować dziecko kawałkiem tortu z okazji pierwszych urodzin lub komunii, zdecydujmy się na naturalne receptury, np. przełóżmy biszkoptowe warstwy masą budyniową. Cukierniczym trendem stały się torty inspirowane postaciami z bajek. Cukrowe figurki mogą być ustawione na torcie lub namalowane na jego powierzchni. Torty mogą też mieć ciekawe kształty, np. samochodu lub lalki.

Tort bezowy

Tort bezowy

Biszkopt do tortu możemy też zastąpić bezą. Klasyczną odmianą jest rozpływająca się w ustach beza Pavlova – w formie dwupiętrowego ciasta przełożonego słodkim kremem. Z zewnątrz chrupiące a w środku puszyste piankowe wnętrze bezy, doskonale komponuje się z serkiem mascarpone oraz w wydaniu francuskiego dakłas (Dacquoise)– wypełnione masą śmietanową, orzechami i daktylami.

Tort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki, inaczej Czarny Las, to tort z bitą śmietaną, wiśniami i ciemnym biszkoptem kakaowym. Kontrastują w nim nie tylko barwy – czerń i biel – ale też smaki – słodycz masy śmietanowej z przyjemną kwaśnością wiśni. Wyjątkowy aromat ciasta wzmacnia nuta wiśniowego alkoholu, którym nasączane jest ciasto czekoladowe.

Tort śmietankowy

Tort śmietankowy

Jednym z najsmaczniejszych i najczęściej przygotowywanych domowych tortów jest tort śmietankowy. Masa na tort może być wzbogacona kawałkami pokruszonej białej czekolady lub wiórkami kokosowymi. Sok z cytryny służący jako poncz do nasączenia biszkoptu, ciekawie przełamie słodycz ciasta i nada mu nutę orzeźwienia.

Polecane przepisy do kategorii Torty

Znaleźliśmy 2489 przepisów w kategorii Torty

Tort piernikowy

Tort piernikowy

iziona iziona
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Masa plastyczna

Masa plastyczna

madzik323 madzik323

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: