Tosty można przygotować w opiekaczu, a do jajek dodać aromatyczne przyprawy. Tosty francuskie występują w wersji na słono i na słodko. Ciekawym rozwiązaniem w tej drugiej opcji jest usmażenie w jajku kromek chałki. Waniliowy smak bułki świetnie komponuje się z mleczno-jajeczną panierką, do której dodaje się cynamon i cukier. Francuskie tosty mogą być jednokromkowe lub w formie kanapek z serem, owocami lub szynką w środku. 
Kuchnia francuska

Kuchnia francuska

Tradycyjne francuskie śniadanie to bagietka lub rogal, tak zwany croissant, oraz kawa, czekolada lub sok pomarańczowy. Przed obiadem podaje się przystawki np. sery, słone krakersy, paluszki. Zupy we Francji je się rzadko i nie stanowią one obowiązkowej części obiadu. Sos francuski, czyli winegret, przygotowuje się z octu balsamicznego, miodu, czosnku i musztardy. Jest on składnikiem sałatek, np. z gotowanych ziemniaków i bazylii. Na kolacje serwowane są dania na ciepło, np. małże z frytkami. Tradycyjne desery francuskie to: krem brûlée oraz tarta z owocami.

Rogaliki z czekoladą

Rogaliki z czekoladą

Rogaliki z czekoladą są słodkie, pożywne i smaczne. Przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wypieki można podać na eleganckim przyjęciu bądź skromnej, rodzinnej uroczystości. Na surowe, rozwałkowane ciasto francuskie wykłada się dowolny krem czekoladowy bądź kostki czekolady. Następnie z całości wycina się kwadraty, formuje rogaliki i piecze w piekarniku. Gotowe wypieki warto udekorować cukrem pudrem, lukrem, karmelem, polewą czekoladową lub wiórkami kokosowymi.

Hot dog francuski

Hot dog francuski

Tradycyjny hot dog składa się z dwóch podstawowych składników – parówki i bułki. Jednym z rodzajów tego typu fast-foodu jest hot dog francuski, który różni się od swojego amerykańskiego odpowiednika, rodzajem bułki. W wersji „francuskiej” bagietka jest wydrążona w środku i nie zawiera warzywnych dodatków, jak cebula, pomidory czy kapusta lub sałata. Hot dog francuski zazwyczaj podawany jest tylko z ketchupem, musztardą, majonezem lub sosami, np. czosnkowym, meksykańskim albo ziołowym.

Naleśniki francuskie

Naleśniki francuskie

Crêpes, czyli francuskie, bardzo cienkie naleśniki smakują doskonale w wersji na słodko i na słono. Znakomite i bardzo wykwintne francuskie naleśniki z pomarańczami to crêpes suzette. Kluczowym elementem tego dania jest sos na bazie likieru pomarańczowego. Można podawać je z nadzieniem z białego sera lub puste, oprószone jedynie skórką z otartej pomarańczy. Naleśniki francuskie przygotowuje się z jajek, mleka, mąki i roztopionego masła. W wersji wytrawnej można smarować je np. farszem z pieczarek i sera.

Tarta z ciasta francuskiego

Tarta z ciasta francuskiego

Tarta z ciasta francuskiego na słodko lub słono to idealny pomysł na przekąskę. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją zrobić z różnych składników. Na tarcie wegetariańskiej świetnie sprawdzają się szpinak, brokuły, cukinia i pomidorki koktajlowe, w wersji mięsnej – kurczak i mięso mielone, a w słodkiej – owoce. Ciasto francuskie tworzy chrupiący spód, a składniki przykrywa roztopiony ser żółty. Porcje okrągłej tarty z ciasta francuskiego wyglądają jak kawałki pizzy.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Sakiewki z ciasta francuskiego

Sakiewki to idealny pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Jest to dowolny farsz zawinięty w małe kawałki ciasta. Planując męskie spotkanie, warto jest użyć kurczaka lub wieprzowego mięsa mielonego. Wegetarianie świetnie komponują w cieście warzywa, takie jak brokuły, szpinak lub cukinia. Sakiewki pięknie prezentują się na stole, a ciasto francuskie nadaje im słodki smak i delikatny aromat.

Pizza na cieście francuskim

Pizza na cieście francuskim

Pizza na cieście francuskim nie jest mniej kaloryczna niż klasyczna wersja placka. Ważne jest używanie jedynie niezbyt mokrych składników, gdyż spód szybko nasiąknie i rozmięknie. Ciasto francuskie wystarczy rozwinąć na lekko natłuszczonej blasze, ponakłuwać widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku. Można posmarować spód pizzy koncentratem pomidorowym z ziołami, rozłożyć składniki, np. podsmażony szpinak z czosnkiem, cebulą i serem feta i zapiekać do lekkiego zbrązowienia brzegów.

Kurczak w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim

Filet z kurczaka w cieście francuskim można przygotować z nadzieniem. Farsz robi się z pieczarek, cebuli, papryki i żółtego sera lub szpinaku z serem fetą i czosnkiem. Nafaszerowane i lekko podsmażone piersi z kurczaka obtacza się w gotowym cieście francuskim posmarowanym żółtkiem jajka. Całość piecze się w piekarniku, aż ciasto zarumieni się na złoty kolor. Mięso można podawać z ryżem, kaszą, frytkami lub sałatką ze świeżych warzyw, np. z sałaty, pomidorów, ogórków, cebuli i papryki.

Polecane przepisy do kategorii Tosty francuskie