Tuńczyk to ryba występująca głównie w subtropikalnej, strefie oceanicznej. Charakteryzuje się czerwonym lub białym mięsem, które jest chude i bardzo wartościowe! Zawiera kwasy tłuszczowe omega 3 oraz łatwo przyswajalne białko.  

W Japonii, tuńczyka świeżego konsumuje się głównie w formie sushi. W Polsce natomiast, dostępny jest najczęściej w postaci konserwowej. Tuńczyka z puszki, bardzo często wykorzystujemy w naszych kuchniach, jest on relatywnie tani, a jego okres przydatności do spożycia- długi.

Konserwowy tuńczyk jest składnikiem zapiekanek, sałatek, dań głównych, przekąsek, past i dipów. Idealnie smakuje w towarzystwie ryżu, makaronu, warzyw czy pieczywa. Kanapka z pastą z tuńczyka, papryką, ogórkiem konserwowym i cebulką to świetny śniadaniowy posiłek.

Na obiad warto przygotować zapiekankę z tuńczykiem i sosem beszamelowym lub tarte z warzywami i tuńczykiem. Na przyjęciach świetnie zaprezentują się faszerowane tuńczykiem pomidory! Przygotuj pyszną sałatkę lub pastę z tuńczyka!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 463 przepisów w kategorii Tuńczyk

Sałatka Nicejska

Sałatka Nicejska

Koper Koper

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: