Tuńczyk

Tuńczyk

Najlepsze dania z tuńczykiem

Tuńczyk to ryba występująca głównie w subtropikalnej, strefie oceanicznej. Charakteryzuje się czerwonym lub białym mięsem, które jest chude i bardzo wartościowe! Zawiera kwasy tłuszczowe omega 3 oraz łatwo przyswajalne białko.  

W Japonii, tuńczyka świeżego konsumuje się głównie w formie sushi. W Polsce natomiast, dostępny jest najczęściej w postaci konserwowej. Tuńczyka z puszki, bardzo często wykorzystujemy w naszych kuchniach, jest on relatywnie tani, a jego okres przydatności do spożycia- długi.

Konserwowy tuńczyk jest składnikiem zapiekanek, sałatek, dań głównych, przekąsek, past i dipów. Idealnie smakuje w towarzystwie ryżu, makaronu, warzyw czy pieczywa. Kanapka z pastą z tuńczyka, papryką, ogórkiem konserwowym i cebulką to świetny śniadaniowy posiłek.

Na obiad warto przygotować zapiekankę z tuńczykiem i sosem beszamelowym lub tarte z warzywami i tuńczykiem. Na przyjęciach świetnie zaprezentują się faszerowane tuńczykiem pomidory! Przygotuj pyszną sałatkę lub pastę z tuńczyka!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (443): kategoria: Tuńczyk    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane