Tuńczyk

Tuńczyk

Najlepsze dania z tuńczykiem

Tuńczyk to ryba występująca głównie w subtropikalnej, strefie oceanicznej. Charakteryzuje się czerwonym lub białym mięsem, które jest chude i bardzo wartościowe! Zawiera kwasy tłuszczowe omega 3 oraz łatwo przyswajalne białko.  

W Japonii, tuńczyka świeżego konsumuje się głównie w formie sushi. W Polsce natomiast, dostępny jest najczęściej w postaci konserwowej. Tuńczyka z puszki, bardzo często wykorzystujemy w naszych kuchniach, jest on relatywnie tani, a jego okres przydatności do spożycia- długi.

Konserwowy tuńczyk jest składnikiem zapiekanek, sałatek, dań głównych, przekąsek, past i dipów. Idealnie smakuje w towarzystwie ryżu, makaronu, warzyw czy pieczywa. Kanapka z pastą z tuńczyka, papryką, ogórkiem konserwowym i cebulką to świetny śniadaniowy posiłek.

Na obiad warto przygotować zapiekankę z tuńczykiem i sosem beszamelowym lub tarte z warzywami i tuńczykiem. Na przyjęciach świetnie zaprezentują się faszerowane tuńczykiem pomidory! Przygotuj pyszną sałatkę lub pastę z tuńczyka!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (437): kategoria: Tuńczyk    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane