Udka pieczone w miodzie

Udka pieczone w miodzie

Udka upieczone w miodowej marynacie będą bardzo aromatyczne pod warunkiem, że w odpowiedni sposób zrównoważy się w niej smaki. Słodycz warto zbalansować kwaśno-ostrymi smakami, czyli np. musztardą, imbirem, octem balsamicznym, czosnkiem lub chili.

Udka pieczone z cytryną

Udka pieczone z cytryną

Cytryna doskonale komponuje się z imbirem. Tego typu dodatek do pieczenia drobiu wzbogaci potrawę o świeży, lekko pikantny smak. Kwas cytrynowy powoduje, że danie może być przygotowane z minimalną zawartością soli ponieważ kubki smakowe identyfikują smak słony i kwaśny w podobny sposób. Sok z cytryny wyśmienicie neutralizuje słodycz miodu w marynatach, dodając mięsu delikatności.

Udka pieczone w ziołach

Udka pieczone w ziołach

Zioła, które najlepiej komponują się z drobiem, to: rozmaryn, bazylia, oregano, lubczyk, kolendra, majeranek, jałowiec, mięta, tymianek i szałwia. Marynując mięso w świeżych ziołach, trzeba pamiętać, by przed włożeniem go do piekarnika usunąć wszystkie listki i łodyżki. Pod wpływem wysokiej temperatury zioła mogą zgorzknieć i zrujnować całe danie. Inaczej jest w przypadku ziół suszonych. Bez obaw można je piec razem z udkami. Marynaty ziołowe powinny zawierać olej, ponieważ wydobywa on z nich więcej aromatu, jednocześnie zapobiegając wysychaniu mięsa.

Udka pieczone z warzywami

Udka pieczone z warzywami

Warzywa pieczone z mięsem mają wspaniały aromat. Najlepiej pokroić je w ćwiartki lub grube plasterki i natrzeć tą samą marynatą, co udka. W trakcie pieczenia miesza się warzywa i obraca mięso, by wszystko równomiernie się upiekło. Można sprawdzać widelcem lub patyczkiem do szaszłyków, czy mięso jest już odpowiednio miękkie.

Udka pieczone w rękawie

Udka pieczone w rękawie

Rękaw do pieczenia to idealne rozwiązanie, jeżeli mięso ma zostać upieczone bez tłuszczu. Udka wtedy pieką się we własnym soku. W przypadku pieczenia mięsa ma np. z masłem lub oliwną marynatą rękaw po zawiązaniu przekłuwa się w kilku miejscach wykałaczką lub szpilką, by zapewnić mu dostęp powietrza. Używanie rękawa przyspiesza proces pieczenia. Sos wytopiony z mięsa jest doskonałą bazą do sosów.

Udka pieczone z pieczarkami

Udka pieczone z pieczarkami

Pieczarki można zetrzeć na tarce, pokroić w plastry lub dodać do mięsa w całości. Najważniejsze jest wówczas, by były dokładnie umyte. Ciekawą opcją w tego typu daniu jest wykorzystanie w kapeluszy dużych pieczarek. Wypełnienie ich np. serem pleśniowym i ułożenie wokół mięsa to bardzo ciekawe rozwiązanie. Kilka suszonych prawdziwków i gałązek jałowca wrzuconych do marynaty doda całej potrawie cudownego, leśnego aromatu.

Udka z kurczaka w sosie

Udka z kurczaka w sosie

Udka z kurczaka w sosie można podawać zarówno z ziemniakami, frytkami, kaszą, jak i ryżem. Mięso przed obróbką powinno być zamarynowane w oleju z dodatkiem ulubionych przypraw, m.in. słodkiej papryki, czosnku, imbiru, curry, kurkumy, soli czy pieprzu. W marynacie musi odczekać minimum godzinę. Udka smaży się na patelni na rumiano z obydwu stron. Można je podawać np. w sosie własnym, śmietanowym, pomidorowym, musztardowym, koperkowym, curry lub słodko-kwaśnym.

Udka z kaczki

Udka z kaczki

Udka z kaczki pieczone w piekarniku, smażone czy duszone – stanowią alternatywę dla udek z kurczaka. Są tłustsze, ale zawierają w większości zdrowe (jednonienasycone) kwasy tłuszczowe. Mięso kacze szczególnie ceni się w kuchni chińskiej, w której królują smaki słodko-kwaśne. Stąd udka z kaczki podaje się w połączeniu z owocami: jabłkami, żurawiną, pomarańczami albo mandarynkami. Popularne są także kacze udka serwowane po pekińsku, czyli marynowane z sosie sojowym i pieczone z dodatkiem sezamu.

Znaleźliśmy 120 przepisów w kategorii Udka pieczone