Udka z kaczki pieczone w piekarniku, smażone czy duszone – stanowią alternatywę dla udek z kurczaka. Są tłustsze, ale zawierają w większości zdrowe (jednonienasycone) kwasy tłuszczowe. Mięso kacze szczególnie ceni się w kuchni chińskiej, w której królują smaki słodko-kwaśne. Stąd udka z kaczki podaje się w połączeniu z owocami: jabłkami, żurawiną, pomarańczami albo mandarynkami. Popularne są także kacze udka serwowane po pekińsku, czyli marynowane z sosie sojowym i pieczone z dodatkiem sezamu.
Kaczka pieczona w rękawie

Kaczka pieczona w rękawie

Mięso kaczki pieczonej w rękawie jest kruche i soczyste. Przed upieczeniem kaczki należy ją zamarynować, np. w majeranku, tymianku, pieprzu i soli. Można dodać też estragon. Zamarynowane mięso trzeba włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Następnie kaczkę można nadziać. Najczęściej wykorzystuje się do tego kwaśne jabłka. Można zrobić też farsz z ziemniaków, kapusty kiszonej. Do nadzienia dodaje się też pomarańcze.

Kaczka duszona

Kaczka duszona

Duszona kaczka to eleganckie i wykwintne danie obecne w polskiej kuchni od wieków. Najbardziej podstawową wersją tej potrawy jest kaczka duszona w sosie własnym. Do jej przygotowania wykorzystuje się różne elementy porcjowanej kaczki, na przykład pierś, skrzydełka i nóżki. Przepis można modyfikować i dodawać do niego inne składniki według uznania. Znana jest między innymi kaczka duszona z warzywami, w cebuli, winie i śmietanie. Na święta i inne ważne okazje warto zaserwować efektowną kaczkę duszoną z jabłkami.

Polecane przepisy do kategorii Udka z kaczki