Czerwone buraki, zielona sałata i biały kalafior. Warzywa potrafią tworzyć na naszym talerzu istną symfonię smaków i barw. Letnie sałatki skąpane w soku z cytryny lub zimowe sałaty ukryte pod warstwą majonezu, dostarczają nam cennych wartości odżywczych przez cały rok. Z tych wartościowych składników powstają klasyczne dodatki do potraw, takie jak warzywa na parze, smażone albo polane sosem. Zaskakują nas pesto z rukoli albo muffiny z papryką. 

Warzywa dodaje się do większości zup, dzięki czemu zyskują swój niezwykły smak i aromat. Faszeruje się nimi mięsa, dodaje do kotletów, a nawet tworzy z nich sosy. Często sięgamy po warzywa nie zdając sobie z tego sprawy. Wyobrażacie sobie gołąbki albo sajgonki bez warzyw? Każdy kraj posiada w swoim dorobku kulinarnym dania z warzyw. Ich różnorodność sprawia, że nie potrafią się znudzić. 

Na pewno znacie zasadę żywieniową, która mówi, że należy jeść 5 owoców i warzyw dziennie. W rzeczywistości chodzi o to, aby zjadać ok 600 g warzyw podczas całego dnia. Dzięki temu wzmocnimy nasz organizm i uchronimy przed większością chorób cywilizacyjnych. Jaki z tego wniosek? Jedzmy warzywa codziennie i wypróbujmy jak najwięcej przepisów z tej kategorii! 

Sałata masłowa

Sałata masłowa

Sałata masłowa podobnie jak inne rodzaje sałat jest rośliną, którą należy przechowywać w ciemnych i chłodnych warunkach. Wkładając ją do lodówki warto rozdzielić każdy listek, dokładnie go opłukać wodą, osuszyć i włożyć do pojemnika. Tego typu roślin nie należy zamykać w foliowych workach, ponieważ szybko wtedy więdną i tracą jędrność. Sałata masłowa jest w smaku wyjątkowo delikatna, a bardzo dojrzałe okazy o skórzastych liściach bywają nieco gorzkawe. Wykorzystywana jest w sałatkach z dodatkiem jogurtu, śmietany, ziołowych dressingów. Wyśmienicie sprawdza się również w towarzystwie grzanek oraz świeżego ogórka, pomidora i tuńczyka.

Sałata karbowana

Sałata karbowana

Sałata karbowana to z pewnością jedna z najbardziej dekoracyjnych odmian sałat. Jej postrzępione na końcach liście często wykorzystywane są jako ozdoba dań. Może być zielona lub ciemno bordowa. Doskonale smakuje w sałatce z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi, serem feta i oliwkami.

Polecane przepisy do kategorii Warzywa

Znaleźliśmy 21923 przepisów w kategorii Warzywa

Zupa z makaronem

Zupa z makaronem

motorek70 motorek70

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: