Czerwone buraki, zielona sałata i biały kalafior. Warzywa potrafią tworzyć na naszym talerzu istną symfonię smaków i barw. Letnie sałatki skąpane w soku z cytryny lub zimowe sałaty ukryte pod warstwą majonezu, dostarczają nam cennych wartości odżywczych przez cały rok. Z tych wartościowych składników powstają klasyczne dodatki do potraw, takie jak warzywa na parze, smażone albo polane sosem. Zaskakują nas pesto z rukoli albo muffiny z papryką.

Warzywa dodaje się do większości zup, dzięki czemu zyskują swój niezwykły smak i aromat. Faszeruje się nimi mięsa, dodaje do kotletów, a nawet tworzy z nich sosy. Często sięgamy po warzywa, nie zdając sobie z tego sprawy. Wyobrażacie sobie gołąbki albo sajgonki bez warzyw? Każdy kraj posiada w swoim dorobku kulinarnym dania z warzyw. Ich różnorodność sprawia, że nie potrafią się znudzić.


Warzywa i owoce należą do najzdrowszej grupy produktów spożywczych. Jedzenie warzyw zaleca się w szczególności osobom odchudzającym się, chorym na cukrzycę, kobietom w ciąży oraz dzieciom. W polskiej kuchni najczęściej wykorzystuje się: ziemniaki, pomidory, ogórki, kapustę, buraki oraz cebulę. Warzywa, które można jeść na surowo to np. papryka, marchewka, kalarepa, rzodkiewka, papryka. Z produktów roślinnych przygotowuje się dodatki do dań głównych, sałatki, sosy, przetwory, przekąski, zupy i potrawy wegetariańskie. Warzywa można gotować, piec, grillować, dusić, smażyć lub marynować np. w occie. Mrożone warzywa wykorzystuje się np. do dań z ryżem i kurczakiem oraz zup. Rośliny strączkowe np. soja, fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, groszek zielony są bogatym źródłem białka roślinnego. Z warzyw liściastych jak: brukselka, sałata, szpinak, rukola można przygotować smaczne i zdrowe sałatki np. z sosem czosnkowym, winegret lub ziołowym. Pieczone warzywa w piekarniku to dobry dodatek do obiadu np. bataty, czyli słodkie ziemniaki, można podać w postaci frytek.


Warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe to wszystkie rośliny, z których jadalną częścią jest korzeń, np. marchewka, pietruszka, seler oraz burak ćwikłowy. Na nich najczęściej gotuje się warzywne wywary do zupy, robi się surówki, sałatki lub dodatki do dań na ciepło lub zimno.

Pieczone i suszone warzywa

Suszone warzywa, czyli tak zwana włoszczyzna, najczęściej wykorzystywane są do zup, sosów lub duszonego mięsa. Przyprawa powstaje z naturalnie wysuszonych warzyw, bez dodatku soli. Gotowe susze warzywne można dostać np. z cebuli, papryki, marchewki, pietruszki, pora oraz selera. Z warzyw można zrobić domowe chipsy z piekarnika. Przekąski robi się np. z ziemniaków, batatów, marchewki, ogórków, buraków lub pietruszki. Bardzo cienko pokrojone plastry warzyw piecze się w piekarniku.

Obiad z warzywami

Warzywa najczęściej podaje się do obiadu na ciepło np. marchewka z groszkiem, buraki na ciepło lub na zimno np. sałatki, surówki. Bakłażana, cukinię oraz paprykę można upiec na grillu i podać z grillowanym mięsem np. karkówką lub kurczakiem. Brokuły lub kalafiora po ugotowaniu zalewa się zasmażką z bułki tartej i masła lub sosem czosnkowym. Kukurydza, oliwki i szpinak to dobry dodatek do domowej pizzy i zapiekanek. Warzywa doskonale komponują się z mięsem, rybami, ryżem oraz makaronem. Z warzyw można także robić farsz np. do kurczaka, kaczki, pierogów, pasztetów, naleśników, gołąbków lub krokietów. Warzywa z patelni grillowej najlepiej doprawiać czosnkiem, solą, pieprzem oraz aromatycznymi ziołami jak: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn lub zioła prowansalskie.

Sałata masłowa

Sałata masłowa

Sałata masłowa podobnie jak inne rodzaje sałat jest rośliną, którą należy przechowywać w ciemnych i chłodnych warunkach. Wkładając ją do lodówki warto rozdzielić każdy listek, dokładnie go opłukać wodą, osuszyć i włożyć do pojemnika. Tego typu roślin nie należy zamykać w foliowych workach, ponieważ szybko wtedy więdną i tracą jędrność. Sałata masłowa jest w smaku wyjątkowo delikatna, a bardzo dojrzałe okazy o skórzastych liściach bywają nieco gorzkawe. Wykorzystywana jest w sałatkach z dodatkiem jogurtu, śmietany, ziołowych dressingów. Wyśmienicie sprawdza się również w towarzystwie grzanek oraz świeżego ogórka, pomidora i tuńczyka.

Sałata karbowana

Sałata karbowana

Sałata karbowana to z pewnością jedna z najbardziej dekoracyjnych odmian sałat. Jej postrzępione na końcach liście często wykorzystywane są jako ozdoba dań. Może być zielona lub ciemno bordowa. Doskonale smakuje w sałatce z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi, serem feta i oliwkami.

Endywia

Endywia

Endywia jest niskokalorycznym warzywem, którego liście są cennym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C i składników mineralnych (m.in. potas, wapń, magnez). Najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowywania smacznych sałatek. Wykwintną i lekką potrawę przygotuje się z endywii połączonej z serem pleśniowym z dodatkiem cząstek pomarańczy, winogrona i orzechów włoskich. Smak sałatki podkreśli sos winegret. Ponadto endywię nierzadko zestawia się z zielonym ogórkiem, pomidorem, rzodkiewką i cebulą.

Jarmuż

Jarmuż

Sałatkę z jarmużem, żurawiną i pestkami słonecznika można podać jako dodatek do dania lub przystawkę, np. z grzankami czosnkowymi. Do zielonego warzywa idealnie pasują też awokado i truskawki. Sałatka z chipsami z jarmużu to kolejna odmiana pysznej i zdrowej potrawy. Przykładem bardziej sycącego dania z wykorzystaniem warzywa jest zupa gotowana m.in. z cebulą, jabłkiem. Makarony lub kanapki można podać z pesto z jarmużu, do którego dodaje się czosnek, migdały i parmezan.

Polecane przepisy do kategorii Warzywa

Znaleźliśmy 22275 przepisów w kategorii Warzywa

Karczek z warzywami

Karczek z warzywami

czarrna czarrna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: