Wątróbka to mięso o ciemnym kolorze i intensywnym zapachu. Wątróbka wieprzowa, drobiowa lub cielęca przed obróbką termiczną powinna być wymoczona w mleku lub jogurcie naturalnym. Mięso podaje się z sosem, np. musztardowym lub pomidorowym. Wątróbka smażona z cebulką to najpopularniejsza forma podania potrawy. Mięso będzie miękkie i soczyste, jeśli obsmaży się je krótko ze wszystkich stron na dużym ogniu, a następnie zmniejszy intensywność płomienia. Dzięki temu unika się odsączania za dużej ilości krwi. Mięso doprawia się solą, ale dopiero po usmażeniu.  

Wątróbka Słynie z bogactwa witamin A,D, PP oraz z grupy B, jak również składników mineralnych m.in. cynku, miedzi oraz żelaza. Do najpopularniejszych odmian wątróbki zaliczamy podroby wieprzowe, wołowe oraz drobiowe.

Wątróbka w towarzystwie owoców? Dlaczego nie. Jak przystało na mięso, świetnie się komponuje z dobrymi i sezonowymi owocami.

Wątróbka z jabłkami, a może ze śliwkami? Którą wybieracie?

Jak widzicie na wątróbkę jest milion sposobów. Jest ceniona za walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. Wystarczy odrobina chęci i z tych podrobów można wyczarować niesamowite danie.

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 394 przepisów w kategorii Wątróbka