Śniadanie bez kromki świeżego chleba z masłem i wędliną dla wielu jest wręcz niewyobrażalne. Jednak sklepowe produkty nie wszystkich w pełni zadowalają swoim składem oraz  smakiem. Dlatego też wyroby domowe cieszą się coraz większym powodzeniem.  Swojskie wędliny są wytwarzane bez konserwantów, a co za tym idzie zdrowsze.  Mielonka  domowej roboty, szynka, pasztet,  czy kiełbasa zachwycą nas swoim smakiem i zapachem. 
Kiełbasa domowa

Kiełbasa domowa

Domowe wędzenie swojskiej kiełbasy zbiera grono wiernych fanów, coraz częściej powstają przydomowe wędzarnie, z których korzystają nawet sąsiedzi. Do przygotowania  kiełbasy potrzebujemy mięsa-karkówki, boczku, czy łopatki które mielimy. Dodatkowo przyprawy, czosnek, woda  i jelita które napełniamy przygotowaną masą mięsną. Tak przygotowaną możemy uwędzić lub pozostawić w formie białej, surowej kiełbasy. Możemy również przygotowane mięso włożyć do słoików i pasteryzować, wtedy jelita są nam niepotrzebne.

Kiełbasa domowa

Kiełbasa domowa

Domowe wędzenie swojskiej kiełbasy zbiera grono wiernych fanów, coraz częściej powstają przydomowe wędzarnie, z których korzystają nawet sąsiedzi. Do przygotowania  kiełbasy potrzebujemy mięsa - karkówki, boczku, czy łopatki które mielimy. Dodatkowo przyprawy, czosnek, woda  i jelita które napełniamy przygotowaną masą mięsną. Tak przygotowaną możemy uwędzić lub pozostawić w formie białej, surowej kiełbasy. Możemy również przygotowane mięso włożyć do słoików i pasteryzować, wtedy jelita są nam niepotrzebne. 

Szynka gotowana

Szynka gotowana

Szynka gotowana to chętnie przygotowywana domowa wędlina, ponieważ nie wymaga dużego nakładu pracy.  Zajmuje owszem  trochę czasu, jednak warto spróbować wykonać ją samodzielnie. Wystarczy szynkę zanurzyć w zalewie wykonanej z wody, odpowiednich przypraw.  Niektórzy dodają też do niej kilka łyżek majonezu. Mięso musi być całe zanurzone w płynie, następnie podgrzewamy je doprowadzając do wrzenia na kilka minut. Czynność tą  powtarzamy kilkakrotnie. Taka domowa szynka sprawdzi się w diecie osób liczących kalorie, ponieważ nie zawiera za wiele tłuszczu.  

Szynka peklowana

Szynka peklowana

Peklowanie szynki wbrew pozorom nie jest czynnością trudną. Przygotowujemy składniki – sól peklową, kamienną, czosnek, przyprawy –pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, kolendrę itp. Możemy peklować ją na sucho, czyli połączonymi składnikami natrzeć mięso i włożyć na kilka dni do lodówki, obracając od czasu do czasu. Innym sposobem jest peklowanie na mokro, wtedy składniki łączymy z wodą i zanurzamy w takiej zalewie mięso i również odstawiamy na 7-8 dni. Tak przygotowaną szynkę możemy następnie upiec, ugotować albo uwędzić według własnego uznania.  

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy jest bardzo łatwy do przygotowania w domu. Potrzebujemy do tego mięsa drobiowego, wątróbki, jajek, namoczonych w wodzie bułek oraz przypraw. Mięso gotujemy, a następnie mielimy. Do masy dodajemy resztę składników i pieczemy.   Oczywiście do pasztetu z drobiu pasować będą również inne składniki, suszone owoce, starte warzywa, czy nawet kieliszek brandy. Dzięki nim nasz pasztet nabierze niepowtarzalnego smaku.

Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy

Przygotowanie pasztetu  wieprzowy nie wymaga wielkich umiejętności. Wystarczy ugotować wieprzowinę z dodatkiem wątróbki, a następnie przekręcić ją przez maszynkę. Później dodać jajka , namoczoną bułkę oraz przyprawy. Tak przygotowany pasztet pieczemy, a następnie zajadamy z dodatkiem świeżego chleba. By urozmaicić smak tego wyrobu możemy dodać do niego suszone bądź podsmażone grzyby z cebulą, startą marchewkę, czy pietruszkę  lub dużą ilość posiekanej natki pietruszki.

Schab pieczony

Schab pieczony

Domowy schab pieczony można wykorzystać na różne sposoby . Bywa  podawany do  kanapek lub w sosie podczas uroczystego obiadu.  Świetnie sprawdza się nadziewany, na przykład śliwkami lub pieczony z dodatkiem jabłek. Ważne, by schab podczas obróbki termicznej pozostał soczysty, dlatego często piecze się go w mleku, bądź po prostu w rękawie. Tak przyrządzony jest chętnie spożywany przez osoby pozostające na diecie z powodu małej zawartości kalorii.  

Polecane przepisy do kategorii Wędliny domowe

Znaleźliśmy 638 przepisów w kategorii Wędliny domowe

Szynka gotowana

Szynka gotowana

madzik323 madzik323

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowa pasztetowa

Domowa pasztetowa

ewaeu ewaeu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bigos Eli wg mamy

Bigos Eli wg mamy

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: