Śniadanie bez kromki świeżego chleba z masłem i wędliną dla wielu jest wręcz niewyobrażalne. Jednak sklepowe produkty nie wszystkich w pełni zadowalają swoim składem oraz  smakiem. Dlatego też wyroby domowe cieszą się coraz większym powodzeniem.  Swojskie wędliny są wytwarzane bez konserwantów, a co za tym idzie zdrowsze.  Mielonka  domowej roboty, szynka, pasztet,  czy kiełbasa zachwycą nas swoim smakiem i zapachem. 

Wędliny domowe Kategorie

Kiełbasa domowa

Kiełbasa domowa

Domowe wędzenie swojskiej kiełbasy zbiera grono wiernych fanów, coraz częściej powstają przydomowe wędzarnie, z których korzystają nawet sąsiedzi. Do przygotowania  kiełbasy potrzebujemy mięsa-karkówki, boczku, czy łopatki które mielimy. Dodatkowo przyprawy, czosnek, woda  i jelita które napełniamy przygotowaną masą mięsną. Tak przygotowaną możemy uwędzić lub pozostawić w formie białej, surowej kiełbasy. Możemy również przygotowane mięso włożyć do słoików i pasteryzować, wtedy jelita są nam niepotrzebne.

Szynka peklowana

Szynka peklowana

Peklowanie szynki wbrew pozorom nie jest czynnością trudną. Przygotowujemy składniki – sól peklową, kamienną, czosnek, przyprawy –pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, kolendrę itp. Możemy peklować ją na sucho, czyli połączonymi składnikami natrzeć mięso i włożyć na kilka dni do lodówki, obracając od czasu do czasu. Innym sposobem jest peklowanie na mokro, wtedy składniki łączymy z wodą i zanurzamy w takiej zalewie mięso i również odstawiamy na 7-8 dni. Tak przygotowaną szynkę możemy następnie upiec, ugotować albo uwędzić według własnego uznania.  

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy jest bardzo łatwy do przygotowania w domu. Potrzebujemy do tego mięsa drobiowego, wątróbki, jajek, namoczonych w wodzie bułek oraz przypraw. Mięso gotujemy, a następnie mielimy. Do masy dodajemy resztę składników i pieczemy.   Oczywiście do pasztetu z drobiu pasować będą również inne składniki, suszone owoce, starte warzywa, czy nawet kieliszek brandy. Dzięki nim nasz pasztet nabierze niepowtarzalnego smaku.

Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy

Przygotowanie pasztetu  wieprzowy nie wymaga wielkich umiejętności. Wystarczy ugotować wieprzowinę z dodatkiem wątróbki, a następnie przekręcić ją przez maszynkę. Później dodać jajka , namoczoną bułkę oraz przyprawy. Tak przygotowany pasztet pieczemy, a następnie zajadamy z dodatkiem świeżego chleba. By urozmaicić smak tego wyrobu możemy dodać do niego suszone bądź podsmażone grzyby z cebulą, startą marchewkę, czy pietruszkę  lub dużą ilość posiekanej natki pietruszki.

Schab pieczony

Schab pieczony

Schab pieczony to bardzo soczyste i aromatyczne mięso, które można piec w całości, w plastrach lub w rękawie. Pieczony schab warto nadziewać różnymi składnikami: żurawiną, pieczarkami, serem, śliwkami, morelami, suszonymi pomidorami, szpinakiem albo innym mięsem (boczkiem, szynką lub mięsem mielonym). Zanim mięso zostanie wstawione do piekarnika, można przygotować marynatę z dodatkiem sosu sojowego, musztardy oraz papryki. Schab zapieka się z ziemniakami lub kolorowymi warzywami.

Kiełbasa domowa

Kiełbasa domowa

Kiełbasę domowej roboty przygotowuje się z różnych rodzajów mięsa: wieprzowiny, drobiu, wołowiny czy dziczyzny (bażanta, dzika, sarny). Gatunki można także łączyć, tak aby uzyskać na przykład swojską kiełbasę drobiowo-wieprzową. Przygotowane mięso przekłada się do osłonek, a następnie gotuje na parze lub wędzi. Kiełbasa wędzona na zimno najdłużej zachowa świeżość i pyszny smak, ale musi leżakować w wędzarni nawet kilka dni. Znany jest także przepis na kiełbasę w słoiku, czyli tak zwaną domową konserwę.

Szynka gotowana

Szynka gotowana

Szynka gotowana jest pożywna, soczysta, aromatyczna, delikatna w smaku i krucha. Doskonale komponuje się z pieczywem, warzywami, jajkami, pastami, serami, sosami, sałatkami oraz innymi wędlinami. Świeże i oczyszczone mięso należy natrzeć mieszanką z wody, soli, majeranku, pieprzu, papryki mielonej, czosnku granulowanego oraz oliwy. Całość odstawia się do lodówki na dobę bądź dwie. Gotowanie szynki zajmuje blisko pół godziny. Przygotowane mięso należy pokroić w plastry i podawać na ciepło albo na zimno.

Polecane przepisy do kategorii Wędliny domowe

Znaleźliśmy 667 przepisów w kategorii Wędliny domowe

Domowa pasztetowa

Domowa pasztetowa

ewaeu ewaeu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bigos Eli wg mamy

Bigos Eli wg mamy

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: