Węgorz to bardzo charakterystyczna ryba. Jak nazwa wskazuje, budową ciała przypomina węża. Występuje w rzekach i jeziorach Europy zachodniej i środkowej oraz w wodach Oceanu Atlantyckiego.

Krew węgorza zawiera niebezpieczną dla człowieka truciznę, ale pod wpływem obróbki cieplnej wytrąca się ona całkowicie, powodując, że mięso jest delikatne i smaczne. Rybę tą można kupić w całości, filetach i puszkach. Świeżą można gotować na parze, zapiekać, smażyć i dusić w wywarze!

Węgorz to rarytas tradycyjnej pomorskiej kuchni. Najpopularniejszą potrawą jest węgorz wędzony. Innym produktem wpisanym w dziedzictwo narodowe jest prażnica- jajecznica smażona na węgorzu.

Pysznym, soczystym i aromatycznym daniem jest węgorz w sosie koperkowym. Z kolei węgorz z porem to propozycja dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Dobrze jest także spróbować jak smakuje sałatka z węgorzem.

Poznaj przepisy na węgorza i zaserwuj tę rybę na obiad, lunch lub przystawkę! Pokochasz jej smak!
Węgorz wędzony

Węgorz wędzony

Wędzenie węgorza nie jest wcale trudne. Grunt to dobrze zamarynować rybę przed wędzeniem – najlepiej w solance. Wystarczy tylko komin do wędzenia i odrobina cierpliwości. Natomiast efekt potrafi wynagrodzić ten wysiłek. Wędzony węgorz doskonale nadaje się do sałatek, przystawek czy past rybnych. Jego charakterystyczny smak potrafi zawrócić w głowie.
 

Węgorz smażony

Węgorz smażony

Smażony węgorz to pyszna propozycja na obiad. Podany z ziemniakami i surówką potrafi zachwycić. Co ciekawe, tę rybę można smażyć ze skórą lub bez. Efekt w obu przypadkach będzie zachwycający. Warto skusić się i przygotować smażonego węgorza. Szczególnie, że wystarczy go opanierować i przełożyć na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach obiad gotowy!

Kuchnia japońska

Kuchnia japońska

Kuchnia azjatycka to przede wszystkim wiele rodzajów ryżu oraz sushi, podawane tradycyjne z sosem sojowym i wasabi. Dania japońskie przygotowywane są z owoców morza, np. krewetek, ośmiornic, oraz ryb, np. węgorzy, tuńczyków lub makreli. Do potraw mięsnych wykorzystuje się kurczaka, wieprzowinę lub wołowinę. Tradycyjna zupa japońska to misoshiru, którą przygotowuje się tofu, pędów bambusa oraz wysuszonego mięsa tuńczyka. Dania azjatyckie przygotowuje się również z makaronów i wodorostów.

Fusion

Fusion

Fusion to technika gotowania dla tych, którzy nie boją się eksperymentować. Polega na łączeniu smaków z różnych zakątków świata. Danie typu fusion tworzą składniki należące do tradycyjnych kuchni narodowych, które zostały nietypowo skomponowane. Przykładami potraw typu fusion mogą być np. sałatka z włoskim makaronem i japońskim sosem sojowym oraz sushi z wołowiną zamiast surowej ryby.

Okoń

Okoń

Ryba okoń zamieszkuje wody rzek i jezior. Ma ok. 60 cm długości i na ogół waży ok. 4-5 kg. Popularnym gatunkiem okonia jest okoń nilowy, inaczej okoń Wiktorii, zamieszkujący wody Afryki. Okoń doskonale smakuje po usmażeniu na maśle. Można go również piec i dusić lub przyrządzać w zalewie octowej. Z okonia można również ugotować zupę. Dobrym dodatkiem do ryby jest sałatka z fenkuła, ale też sałatka z konserwowego selera z dodatkiem ananasa i natką pietruszki. Mięso okonia można podawać polane sosem śmietanowym albo z kilkoma plasterkami cytryny.

Miętus

Miętus

Miętus królewski zamieszkuje wody wyjątkowo czystych rzek, często żyje przy dnie górskich potoków. Przeciętny osobnik ma ok. 60 cm długości i waży do 2 kg. Miętus ma delikatne, białe mięso. Doskonale smakuje duszony oraz pieczony. Wyjątkowy aromat ryby wydobędą: sok z cytryny, biały pieprz oraz odrobina masła. Miętusa można podawać z pieczonymi, chrupiącymi ziemniakami oraz z delikatną w smaku surówką z selera i marchwi. Do ryby pasują sosy: musztardowy, koperkowy oraz śmietanowy. Można udekorować ją posiekaną natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.

Leszcz

Leszcz

Leszcz to ryba zamieszkująca rzeki oraz jeziora. Żyje w stadach. Osiąga wagę ok. 6 kg i długość nawet 80 cm. Mięso leszcza można smażyć w panierce, piec, dusić i gotować. Leszcz pieczony może być np. z czosnkiem i pietruszką. Warto obłożyć go tymi przyprawami i piec owiniętego w folię aluminiową, aby nie wysechł w wysokiej temperaturze. Leszcz doskonale smakuje także w zalewie octowej. Aby przyrządzić go w ten sposób, najpierw kawałki mięsa smaży się w panierce. Następnie wkłada je do słoików i zalewa ugotowaną zalewą z: octu, wody, przypraw (pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego) oraz koncentratu pomidorowego. Warto dodać do niego także cebulę pokrojoną w plastry.

Chirashi

Chirashi

Chirashi to rodzaj sushi w postaci sałatki ryżowej z dodatkami. Jest jednym z najpopularniejszych japońskich dań. Chirashi może być skomponowane z takich ryb, jak łosoś, krewetka, węgorz, dorada czy też tuńczyk. Oprócz mięsa rybiego do potrawy dodaje się awokado, kawior, seriolę i rzepę marynowaną. To bardzo prosta potrawa pozwalająca zasmakować tradycyjnej kuchni azjatyckiej.

Polecane przepisy do kategorii Węgorz

Znaleźliśmy 17 przepisów w kategorii Węgorz

ksywe z pulkami

ksywe z pulkami

ewcia0903 ewcia0903

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Węgorz na niebiesko

Węgorz na niebiesko

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Węgorz w cieście

Węgorz w cieście

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Węgorz wędzony

Węgorz wędzony

Edyta2002 Edyta2002

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Węgorz w maśle

Węgorz w maśle

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Węgorz w piwie

Węgorz w piwie

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

węgorz z porem

węgorz z porem

dzastmi dzastmi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: