Wielkanoc to czas spotkań w gronie rodziny i znajomych. Na świątecznym stole, na którym królują smaczne potrawy wielkanocne nie może zabraknąć także święconki. Każde śniadanie wielkanocne rozpoczyna zwyczaj dzielenia się święconym jajkiem. To chwila, w której składamy sobie najlepsze życzenia.

Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez jajek podawanych pod różną postacią. Jajka na twardo serwowane z tradycyjnym żurkiem czy jaja faszerowane pieczarkami to najpopularniejsze z nich. Uwielbiają je zarówno dorośli jaki i mniejsi smakosze.

Honorowe miejsce na naszym wielkanocnym stole zająć muszą także majonez, ćwikła, chrzan, sól i pieprz – symboliczne znaczenie tych dodatków urozmaici nasze potrawy!

Ucztowanie nie może obyć się bez tradycyjnych potraw wielkanocnych: wyśmienitych pasztetów z królika lub pasztetów drobiowych. Nie wolno zapomnieć także o domowych wędlinach, pieczeniach i najważniejszych deserach, idealne pasujących do uroczystej kawy lub herbaty! Mazurki, wielkanocne babki, makowce, serniki czy waniliowa pascha to obowiązkowe słodkości na Wielkanoc!

Przygotuj zestaw dań idealnych na czas Wielkiej Nocy. Sprawdź nasze najlepsze kulinarne inspirację!

Wielkanoc Kategorie

Sosy na Wielkanoc

Znaleźliśmy 2661 przepisów w kategorii Wielkanoc

Wiosenne jajka

Wiosenne jajka

2milutka 2milutka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka tulipan

Babka tulipan

Pani Domu Pani Domu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: