Wieprzowina jest mięsem, które w Polsce i Chinach spożywane jest w bardzo dużych ilościach. W obu tych miejscach znajdziemy wiele ciekawych pomysłów na przygotowanie pysznych wieprzowych dań.

W kulturze żydowskiej i muzułmańskiej, względy religijne zakazują spożywania tego gatunku mięsa.  Mięso wieprzowe, jak większość mięs ma dużą zawartość białka. Musimy jednak pamiętać, że niektóre jego części są dość tłuste i ciężkie.

Najchudszy jest schab i polędwica. W polskiej kuchni wieprzowina to nie tylko tradycyjny schabowy z kapustą, mięso to potrafi być wykwintnym daniem!

Z mięsa wieprzowego wytwarza się różnego rodzaju wędliny i kiełbasy, które w okresie letnim zjadane są najchętniej z grilla. Pyszna i krucha karkówka, upieczona w aromatycznym sosie to wspaniałe danie obiadowe.

Ryż, kasza czy ziemniaki idealnie smakują z gulaszem, a mięso mielone świetnie sprawdzi się w postaci pulpetów.

Roladki wieprzowe mają wiele wielbicieli, można je nadziewać grzybami, warzywami, a nawet innym rodzajem mięsa. Tradycyjna golonka smakuje fantastycznie i można ją serwować na wiele sposobów: golonka w piwie, glonka pieczona czy golonka w kapuście. Pozwól sobie na kulinarną rozpustę i zasmakuj wieprzowiny w różnych wydaniach!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 9744 przepisów w kategorii Wieprzowina

Gotowana golonka

Gotowana golonka

kloruś kloruś

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Roladki schabowe

Roladki schabowe

Madija Madija

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kapusta z żeberkami

Kapusta z żeberkami

Reniz Reniz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: