Wódka to wysokoprocentowy alkohol, który składa się z destylatu rozcieńczonego z wodą. Efektem tego napój ma 40% zawartości alkoholu. Wyróżnia się wódki czyste oraz gatunkowe, otrzymywane z dodania wyciągów roślinnych, olejków zapachowych lub cukru. Z destylatów owocowych można najbardziej typowe to: calvados, winiak, kirsz, grappa, gin lub anyżówka. Świetne są też alkohole domowej roboty, np. wódka ze śliwek. Wyrób ten smakuje wybornie, pobudza i oczyszcza zatoki. W medycynie ludowej stosowana jest też wódka na przeziębienie oraz wódka na grypę żołądkową. Dobrym pomysłem jest również wódka z miodem i cytryną. Jest to idealny alkohol na długie letnie wieczory. Oryginalnym pomysłem, który z pewnością spodoba się amatorom leśnego smaku jest wódka dębowa z wanilią. Aby alkohol nabrał ciemnego, drzewnego koloru, należy zostawić listwę dębową na cały proces wyrobu wódki.

Aromatyczne potrawy z wódką

Łosoś aromatyzowany wódką i kolendrą jest świetnym przykładem połączenia alkoholu z daniem głównym. Jest to wyśmienity dodatek do pieczywa lub ziemniaków. Wódka nadaje wyrazistości potrawie oraz podkreśla jej aromat. Dobrym pomysłem są też polędwiczki wieprzowe w sosie ze śliwowicą. Wyjątkowy sos o intensywnym smaku na bazie alkoholu szczególnie zasmakuje mężczyznom. Warto też spróbować oryginalnej zupy pomidorowej z wódką, na bazie boczku i posiekanej cebuli. Jest to bardzo aromatyczne danie, a alkohol dodaje ostrego, wyraźnego smaku.

Wódka Kategorie

Wódka z pieprzem

Wódka z pieprzem

Wódka to wysokoprocentowy alkohol, który składa się z destylatu rozcieńczonego z wodą. Ludowa medycyna od dawna stosuje ten preparat z dodatkiem pieprzu na przeziębienia i bóle brzucha. Alkohol ten ma ostry, intensywny smak. Wódka z pieprzem pobudza i oczyszcza zatoki. Ma też działanie znieczulające. Dla podkreślenia aromatu, dobrze jest dodać papryczkę jalapeno, która neutralizuje smak alkoholu.

Piwo

Piwo

Piwo to jeden z najstarszych napojów alkoholowych. Zwykle zawiera około 4-6 procent alkoholu. Przygotowuje się go z brzeczki piwnej (wyciągu słodowego z dodatkiem chmielu) zaszczepionej drożdżami i poddanej fermentacji w kadziach. Piwo następnie jest filtrowane i niekiedy pasteryzowane. Sprzedaje się je w butelkach lub puszkach. Smak piwa w większości zależy od typu użytego słodu, rasy drożdży oraz sposobu fermentacji. Najważniejsze typy piwa to: pilzneńskie (jasne), dortmundzkie (jasne) i monachijskie (ciemne).

Cydr

Cydr

Cydr, nazywany inaczej jabłecznikiem, to napój alkoholowy przygotowywany z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek (bez dodatku cukru). Smak cydru zależy przede wszystkim od użytych do jego produkcji odmian jabłek. Może być gorzki, gorzkocierpki, gorzkocierpko-słodki i słodki. W zależności od rodzaju fermentacji, cydr zawiera od 1 do 9 procent alkoholu. Jabłecznika nie należy mylić z winem jabłkowym, które zawiera od 9 do 18 % alkoholu i na etapie produkcji jest dosładzane.

Wino

Wino

Wina ze względu na zawartość cukru dzielą się na słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne. Istnieje też podział ze względu na barwę, który wcale nie jest zależny od koloru owoców, a od metody obróbki soku. Wina czerwone, różowe i białe mają inne właściwości, ale wszystkie w niewielkich ilościach korzystnie wpływają na trawienie. Za najsmaczniejsze uchodzą wina hiszpańskie, francuskie i portugalskie, choć znakomite gatunkowo winorośle uprawia się w wielu krajach – nie tylko na terenie Europy.

Likier

Likier

Likier to wysokoprocentowy alkohol (20-40 procentowy) o owocowym, ziołowym lub korzennym smaku. Najpopularniejsze z nich to likiery jajeczne (advocaat), kawowe (kahula, sheridan's), pomarańczowe (triple sec, blue curacao, campari) oraz ziołowe (jagermeister). Likier można pić bezpośrednio z lodem lub bez albo rozcieńczony z wodą mineralną. Napój alkoholowy doskonale sprawdza się do robienia drinków, np. margerity, cosmopolitanu, kamikadze, mojito, pina colady, californiacation, white russian.

Drinki z wódką

Drinki z wódką

Drinki z wódką to najpopularniejsze napoje alkoholowe, które przygotowywane są w wielu wariantach smakowych. Wódkę można mieszać z sokami owocowymi i napojami gazowanymi. Cosmopolitan to połączenie cytrynówki, likieru pomarańczowego, soku żurawinowego i soku z limonki. Sex on the Beach, kolejny popularny napój, to miks wódki, brzoskwiniowego schnappsa, soku pomarańczowego i żurawinowego. Krwawa Mary i Biały Rosjanin to klasyka wśród drinków. Pierwszy to wódka z sokiem pomidorowym i dodatkami, a w drugim jest wódka, mleko skondensowane i likier kawowy.

Znaleźliśmy 21 przepisów w kategorii Wódka

Wódka anyżowa

Wódka anyżowa

paulina57 paulina57

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cytrynówka/ wódka

Cytrynówka/ wódka

ana9 ana9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

wódka adwokat

wódka adwokat

novita26 novita26

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

(roz)grzana wódka

(roz)grzana wódka

-Natka- -Natka-

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

wódka z aronii

wódka z aronii

asiulka asiulka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wódka z aronii

Wódka z aronii

kiwi kiwi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wódka Kajmak

Wódka Kajmak

jarek-energy jarek-energy
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wódka kawowa

Wódka kawowa

jarek-energy jarek-energy
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: