Mięso otrzymane z bydła w wieku powyżej pół roku. Jest zaliczane do najważniejszych mięs kuchni europejskiej oraz amerykańskiej.
Wołowina jest bardzo uniwersalnym mięsem. Wyróżniamy mięsa nadające się do smażenia: polędwica, antrykot, ligawa, żeberka, karkówka, do pieczenia: łopatka, udziec, rumsztyk oraz gotowania i duszenia: łopatka, udziec, goleń, pręga.

Do potraw najczęściej przygotowywanych z mięsa wołowego należą: steki, hamburgery, pieczenie oraz gulasze.
Ponadto, popularność zdobyła wołowina w sosie słodko-kwaśnym, winie, z warzywami np. w porach lub duszona z pomidorami.

Jako bazę wielu sosów stanowi wołowina w sosie własnym. Jest to niezastąpiony smak i aromat wielu dań głównych.

Pieczeń, gulasz węgierski, stek. Co wolicie? Nie wiecie? Zobaczcie naszą kolekcję najlepszych przepisów.
Jeżeli nie macie pomysłu, co zrobić z wołowina, wejdźcie do działu wołowina na portalu kulinarnym gotujmy.pl
W tym miejscu odnajdziecie najlepsze, domowe i sprawdzone przepisy na dania z wołowina. Jeśli macie ochotę zainspirować się kulinarnie, nie czekajcie. Odwiedźcie nasz portal wraz z mężem, siostrą czy bratem, a nawet z przyjaciółmi. Wasza kuchnia już czeka na wspólne gotowanie. Serdecznie zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Wołowina

Znaleźliśmy 1404 przepisów w kategorii Wołowina

Klops z pieczarką

Klops z pieczarką

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tatar wg gosi p.

Tatar wg gosi p.

gosia p. gosia p.

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: