Sałatki, to jedne z najzdrowszych dań. Dzięki dużej zawartości warzyw, są istną bombą witaminową. Z dodatkiem przepysznych, słodkich ziaren kukurydzy, tworzą kulinarne arcydzieło. Kukurydza może być głównym składnikiem naszej sałatki lub stanowić tylko jej element. Idealnie smakuje w sałatkach z kurczakiem i makaronem albo w wydaniu wegetariańskim z pieczarkami i krótkimi kluskami. Dla naprawdę głodnych, polecamy sałatkę z ryżem i słonecznikiem lub kurczakiem.

Podczas sezonu grillowego nie może zabraknąć na stole sałatek. Kukurydza wspaniale podkreśli smak grillowanych warzyw, dlatego warto spróbować sałatki z jej dodatkiem. Podczas uroczystego obiadu, w formie przekąski, doskonale sprawdzi się sałatka z serem i kukurydzą. Podczas takich uroczystości nie może też zabraknąć przepysznej sałatki z majonezem. Ułożona warstwami, zachwyci znajomych i rodzinę. Jeśli lubicie eksperymenty, to kukurydza nadaje się do nich idealnie. Pomyśleliście kiedykolwiek o zestawieniu z nią sera białego? Sałatka z tymi dwoma składnikami jest bajecznie pyszna!

Kukurydza ma neutralny, delikatnie słodki smak, co czyni z niej idealny dodatek do niemal wszystkich rodzajów sałatek. Wyśmienicie wypada w towarzystwie tuńczyka, pora, groszku, sera żółtego, jajka, kurczaka, selera konserwowego, wędlin, kapusty pekińskiej, ryżu i makaronu. Równie doskonale współgra ze słodkimi nutami owoców, takich jak np. ananas, jabłka i arbuzy.

Używając kukurydzy konserwowej zawsze należy pamiętać o dokładnym odcedzeniu jej z zalewy. Warto ją również przepłukać strumieniem zimnej wody, będzie wtedy mniej słodka. W sałatkach dobrze sprawdza się również kukurydza gotowana. Można ugotować ją w kolbach i nożem zeskrobać ziarenka lub wykorzystać kukurydzę mrożoną. Niecodziennym kukurydzianym dodatkiem do sałatki jest popcorn. Ważne jednak jest, by dodać go do reszty składników tuż przed podaniem potrawy na stół. Dzięki temu zachowa chrupkość.

Kukurydza to niezwykle wdzięczne warzywo. Mała, lekko słodka, nadaje sałatkom zupełnie nowego smaku. Warto wypróbować ją w kuchni!
Sałatka z ryżem

Sałatka z ryżem

Sałatka z ryżem i szynką, ryżem i jajkiem oraz ryżem i kukurydzą to bez wątpienia najpopularniejsze wersje tej przekąski. Ryż powinien być ugotowany na sypko. Dlatego w sałatkach najlepiej sprawdza się długi ryż paraboiled, ryż dziki, basmati oraz jaśminowy. Ciekawym pomysłem jest dodanie ryżu kolorowego do sałatki. Oprócz białego dostępny jest również: ryż brązowy, czerwony, żółty i czarny (czyli dziki, niełuskany).

Polecane przepisy do kategorii Sałatka z kukurydzą

Znaleźliśmy 1051 przepisów w kategorii Sałatka z kukurydzą