Owocowe desery najlepiej smakują w sezonie letnio-jesiennym. Natomiast zimą są miłym wspomnieniem ciepłych dni. Szybkie domowe ciasta kruche, ucierane, biszkoptowe lub jogurtowe są wyśmienitym pomysłem na słodką przekąskę. Oprócz świeżych, dojrzałych owoców można również używać mrożonych, kandyzowanych, konfitur oraz dżemów. Tort z galaretką i truskawkami idealnie sprawdza się na kinderbalach. Szybka tarta z jagodami uświetni spotkanie z przyjaciółmi. A jabłecznik najlepiej smakuje z herbatą imbirową 

Pyszne ciasta z owocami to według znawców ukoronowanie  wszystkich słodkich wypieków. Goście i domownicy bardzo sobie cenią niepowtarzalny smak ciast sporządzanych według rodzinnych przepisów. Choć w sklepach i cukierniach nie brakuje gotowych smakołyków, te wykonane własnoręcznie szybciej znikają ze stołu, a ich twórca zasłużenie zbiera laury.

Wyborne ciasta z dodatkiem owoców smakują jak z dziecięcych lat. Owoce są źródłem wielu witamin m.in. witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Zawierają także przeciwutleniacze, chroniące nas przed nowotworami.  W Polsce mamy cudowne jabłka, więc wypieków z tym właśnie owocem jest mnóstwo: jabłeczniki, szarlotki, strucla z jabłkami.

Truskawki, maliny, agrest czy śliwki świetnie komponują się z ciastem kruchym i biszkoptowym, a ich kwaskowy smak sprawi, że nasz deser nie będzie zbyt słodki. Jeśli uwielbiamy ciasta z owocami, a nasze ukochane owoce nie są już dostępne, zawsze możemy zastąpić je mrożonymi czy tymi z puszki, są równie pyszne i zdrowe.


Łatwość i szybkość przygotowania to wielki atut własnoręcznie wykonanych słodkości, które warto zawsze mieć pod ręką. Owoce pestkowe przed dodaniem do ciasta zawsze należy wydrylowaćEksperymentujmy z naszymi przepisami gdyż – jak głosi powszechna opinia - wybornemu ciastu nikt się nie oprze!


Zdjęcie: Fotolia

Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami jest smaczne i delikatne w smaku. Można je przygotować na biszkopcie bądź kruchym lub drożdżowym spodzie. Jagody dodaje się do surowego ciasta albo wysypuje na jego wierzch. Następnie całość piecze się w piekarniku. Gotowe ciasto z jagodami wystarczy obsypać cukrem pudrem albo oblać roztopioną czekoladą deserową. Wypiek świetnie komponuje się również z bitą śmietaną i owocami, na przykład truskawkami.

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Truskawki dają ogromne pole do cukierniczych popisów. Można wykorzystywać zarówno te świeże, jak i mrożone. Biszkopt z truskawkami posiada wiele wersji. Są to, np. ciasta na zimno, z galaretką, bezą, rabarbarem oraz budyniem, etc. Ucierane ciasta wykonuje się z dodatkiem oleju, masła lub maślanki. Przepyszne dekoracje wypieków z truskawkami w roli głównej warto wykonać z białej czekolady, serka mascarpone, bitej śmietany bądź kruszonki.

Ciasta ze śliwką

Ciasta ze śliwką

Placek ze śliwkami króluje późnym latem. Wówczas w wypiekach prym wiodą soczyste renklody i aromatyczne węgierki. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie śliwek w czekoladzie jako składników owocowej tarty czy kruchego placka ze śliwkami i budyniem. Głęboki aromat dojrzałych owoców wyśmienicie podkreśla chrupiąca kruszonka. Do jej przygotowania wystarczy kawałek masła, mąka i odrobina cukru.

Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami

Wiśnie najlepiej komponują się z czekoladą. Mocny kakaowy smak idealnie podkreśla lekko migdałowa nuta tych przepysznych owoców. Ciekawym pomysłem jest dodanie do ciasta wiśni w alkoholu lub wyjętych z kompotu. Ciasto z wiśniami i pianką, czyli przygotowaną z białek lekką jak chmurka bezą jest przepyszne i niebiańsko delikatne.

Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Jabłecznik i szarlotka to klasyk w deserowym asortymencie wielu domów. Nieodłącznym towarzyszem jabłkowych wypieków jest cynamon. Doskonale sprawdzają się tu również imbir (kandyzowany, suszony lub świeży), goździki oraz korzenne przyprawy do piernika. Na słodką przekąskę przepyszne są również placki z jabłkami. Puszyste racuchy posypane cukrem pudrem i ozdobione kleksem śmietany zadowolą niejednego smakosza. Do jabłkowych wypieków najlepsze są kwaśne i winne odmiany tych owoców, takie jak, np. szara reneta, antonówka czy papierówki.

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami jest lekkie, sycące i ma słodko-kwaśny smak. Do przyrządzenia wypieku można użyć świeżych albo mrożonych owoców. Świetnie sprawdzą się również maliny ze słoika zasypane cukrem. Na początku należy przygotować ciasto biszkoptowe, kruche lub drożdżowe. Owoce miesza się z surową masą, przekłada do formy i piecze. Z malin można również przygotować krem. Wystarczy zmiksować budyń waniliowy ze śmietaną i malinami. Gotową masą przekłada się biszkopt.

Ciasta z gruszkami

Ciasta z gruszkami

Jesień to najlepszy czas na pieczenie ciast z gruszką w roli głównej. W tym celu wykorzystuje się owoce surowe, ugotowane (z kompotu) oraz te z puszki w słodkiej zalewie. Gruszki do ciast dodaje się w całości, kroi w duże kawałki, paski, ćwiartki, karmelizuje, trze na wiórki lub przygotowuje w formie konfitury. Ciasta z gruszkami i kremem, z gruszkami i czekoladą, z gruszkami i budyniem oraz z gruszkami i bezą to najlepsze połączenia. Gruszki wyśmienicie komponują się również z bezą, jogurtem oraz jako dodatek do tarty. Gruszkowy tort to doskonały pomysł na specjalne okazje.

Ze smakiem gruszek najlepiej komponuje się cynamon, imbir, kokos, marcepan, chili, migdały, mak, ser (np. pleśniowy), czekolada i wanilia.

Najlepsze odmiany gruszek do ciast, to: klapsa, lukasówka, komisówka, paryżanka, carola i concorde. Mają soczysty i słodki miąższ oraz są bardzo aromatyczne.

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Najlepsza cytrynowa babka piaskowa, to taka, do przygotowania której używa się świeżych lub kandyzowanych owoców. Cytrynowiec wybornie smakuje, gdy pod koniec ucierania ciasta doda się sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz otartą z niej skórkę. Udekorowanie cytrynowego placka lukrem o smaku pomarańczowym lub czekoladową polewą będzie przepysznym zwieńczeniem słodkiego dzieła.

Ciasto z kokosem

Ciasto z kokosem

Ciasta z kokosem można robić na bazie sera, owoców, czekolady lub budyniu. Placek z kokosem najwygodniej wykonać przy użyciu wiórków kokosowych. Cukier waniliowy nada ciastu dodatkowy aromat. Sernik z brzoskwiniami można urozmaicić, dodając do przepisu wysuszony miąższ kokosa. Masę kokosową najwygodniej nałożyć na twarożek połączony z brzoskwiniami. Wiórki kokosowe po upieczeniu w piekarniku zrobią się chrupkie. Ciasto z jabłkami i kokosem robi się jak tradycyjną szarlotkę, z tą różnicą, że do deseru dokłada się dodatkową warstwę masy kokosowej. Egzotyczny smak owocu można łączyć z czekoladą, makiem lub budyniem. Ciasto czekoladowe z kokosem wykonuje się na kakaowym biszkopcie. Placek zalewa się budyniowo-kokosową masą i do całości dodaje polewę czekoladową.

Ciasto z morelami

Ciasto z morelami

Morele nadają się do wszelkich typów ciast m.in. do drożdżowych, parzonych, kruchych (słodkich i słonych), francuskich i biszkoptowych. Dodają wypiekom silnego aromatu i słodkiego smaku. Ciasto z morelami dodatkowo jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Świeże morele wystarczy obrać i wypestkować, by były gotowe do pieczenia. Bardzo dobrze smakują doprawione cynamonem, kakao lub gałką muszkatołową.

Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

Ciasto z jagodami lub borówkami amerykańskimi jest najlepsze, gdy owoce są bardzo dojrzałe i słodkie. Ich delikatny kwaskowy posmak wspaniale orzeźwia. Warto przełamać go, dodając bezę lub masę budyniową. Sernik z borówkami jest wyśmienity na upalne popołudnie lub imieninowe przyjęcie. Warto pamiętać, by przed dodaniem owoców do deseru oczyścić je ze wszystkich gałązek, ogonków i listków.

Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami

Do ciast z brzoskwiniami można wykorzystać owoce świeże, smażone lub z puszki. Ich delikatny smak najlepiej komponuje się z ciastem jogurtowym oraz budyniowym. Dobrym pomysłem na użycie świeżych brzoskwiń jest upieczenie muffinek. Świeże owoce przed dodaniem do wypieków warto obrać najpierw ze skórki. W tym celu wystarczy sparzyć je we wrzątku i zahartować zimną wodą.

Ciasto z czereśniami

Ciasto z czereśniami

Ciasto z czereśniami ma wyrazisty, lekko gorzki smak i aromat. Kwasowość owoców można zmniejszyć, mocząc je w alkoholu bądź lekko obgotowując w garnku. Przed dodaniem czereśni do ciasta należy je wydrylować, ponieważ mają one twarde pestki mogące uszkodzić uzębienie. Świetnie smakują z dodatkiem czekolady, kakao, wiórek kokosa i miodu. Czereśnie nadają się do większości typów ciast - w tym francuskich, drożdżowych i ucieranych.

Ciasto z agrestem

Ciasto z agrestem

Ciasto z agrestem jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Do jego zrobienia potrzeba kilku jaj, cukru, oleju, mąki, proszku do pieczenia, aromatu cytrynowego, kakao, agrestu i tortownicy. Jaja miksuje się z cukrem oraz olejem. Do składników dodaje się potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olejkiem cytrynowym. Gotowe ciasto wylewa się do tortownicy, a na wierzch układa się agrest. Całość piecze się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.

Ciasto z bananami

Ciasto z bananami

Ciasto z bananami świetnie smakuje polane czekoladą, posypane wiórkami kokosowymi lub kakao. Banany przed dodaniem do wypieku muszą być obrane i pokrojone na mniejsze kawałki. Świetnie smakują zarówno na surowo, jak i pieczone. Banany są idealnym dodatkiem do tortów, ciast francuskich, drożdżowych, ucieranych i przekładańców. Są lekko mdłe, więc dobrze jest je przyprawić cynamonem lub czymś ostrzejszym, np. mieloną papryczką chili.

Polecane przepisy do kategorii Ciasta z owocami

Znaleźliśmy 5643 przepisów w kategorii Ciasta z owocami