Niegdyś dziczyzna gościła na naszych talerzach bardzo często, poza wspaniałym, charakterystycznym smakiem, miała również funkcję estetyczną, gdyż ozdabiała nasze stoły!
Dziś mięso tego typu jest rzadkością, dziczyzna, bowiem jest mało dostępna, a przy tym droga. Zdarza się jednak coraz częściej, że mięso tego typu można kupić w supermarketach. Mięso z zająca jest bardzo delikatne i chude. Jak każda dziczyzna potrzebuje czasu na skruszenie, dlatego najlepiej marynować je w zalewie octowej lub winno-cytrusowej?

Po tym procesie idealnie sprawdzi się w wielu daniach. Zająca można dusić, piec i smażyć. Wykonywać z niego zrazy, a nawet przepyszny sos. Wspaniałym wariantem na obiad lub kolację może być potrawka z zająca.

Pasztet z zająca ze śliwkami najlepiej wpisuje się w miano przekąski. Tradycyjnym polskim daniem jest zając pieczony w śmietanie, dodanie śmietany spowoduje, iż mięso będzie miękkie, kruche oraz nabierze wykwintnego smaku.

Można też przyrządzić zająca w czerwonych buraczkach, z dodatkiem ziemniaków, tak odświętne danie zaskoczy szczególnie naszych gości.  Każdy miłośnik dobrej i zdrowej kuchni znajdzie coś dla siebie. Zapraszamy do wypróbowania przepisów na szaraka!

Zdjęcie: Fotolia

Comber z królika

Comber z królika

Comber z królika to delikatne mięso z części lędźwiowej. Mięso jest trudne do przygotowania, jednak efekt jest wart pracy. Najlepiej smakuje nasmarowany gorącym masłem, olejem balsamicznym i solą. Wykorzystuje się go do potraw pieczonych, duszonych i smażonych. Dobrym pomysłem jest comber z królika pieczony w śmietanie lub comber z królika duszony z suszonymi śliwkami. Mięso z królika ma 90% przyswajalność białka oraz bardzo małą zawartość tłuszczu. Obecny w nim kwas linolenowy zmniejsza ryzyko chorób serca i miażdżycy.

Wątróbka

Wątróbka

Wątróbka to mięso o ciemnym kolorze i intensywnym zapachu. Wątróbka wieprzowa, drobiowa lub cielęca przed obróbką termiczną powinna być wymoczona w mleku lub jogurcie naturalnym. Mięso podaje się z sosem, np. musztardowym lub pomidorowym. Wątróbka z cebulką to najpopularniejsza forma podania potrawy. Mięso będzie miękkie i soczyste, jeśli obsmaży się je krótko ze wszystkich stron na dużym ogniu, a następnie zmniejszy intensywność płomienia. Dzięki temu unika się odsączania za dużej ilości krwi. Mięso doprawia się solą, ale dopiero po usmażeniu.

Kotlety wegetariańskie

Kotlety wegetariańskie

Kotlety wegetariańskie są pyszne zarówno pieczone w piekarniku, jak i smażone na głębokim tłuszczu lub skropionej oliwą patelni. Oprócz kotletów sojowych osobom na diecie wegetariańskiej bądź wegańskiej można podać kotlety z kalafiora, kotlety z kaszy jaglanej, kotlety z soczewicy lub kotlety z marchewki, pieczonej bądź startej. Do zrobienia kotletów jarskich doskonale nadaje się tofu oraz czerwona fasola z puszki. Zmiksowaną blenderem masę doprawia się i formułuje płaskie kotlety wegańskie.

Kotlety z tofu

Kotlety z tofu

Kotlety z tofu mogą przybrać naprawdę różnorodną formę. Przygotowując je możemy wykorzystać ser twardy lub dodatkowo wędzony, nada on  dymny smak naszej potrawie. Takie kotlety mogą być wegetariańskie, a nawet wegańskie wtedy dodajemy ugotowaną kaszę, posiekane warzywa-cebulę, czosnek, marchewkę czy por.  Jeśli nie wyobrażamy sobie posiłku obiadowego bez mięsa nic nie stoi na przeszkodzie by ser wymieszać z mielonym drobiem, czy wieprzowiną.

Kotlety dla dzieci

Kotlety dla dzieci

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego czy mielonego z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami. Tradycyjnego schabowego można wzbogacić o pieczarki lub przygotować w inny sposób – namaczając w mleku. Ulubioną wersją kotletów wśród większości dzieci są kotlety z piersi kurczaka, a chrupiąca panierka, lekkie i miękkie mięso w środku sprawią, że kotlet devolay z żółtym serem zasmakuje każdemu.
 

Dziczyzna

Dziczyzna

Dziczyzna doskonale się sprawdzi na eleganckie przyjęcia lub uroczyste rodzinne obiady. Mięso pozyskuje się z upolowanych zwierząt, na przykład dzika, kaczki, jelenia, zająca, bażanta, perliczki lub sarny. Produkt powinien być przebadany przez weterynarza, by wykluczyć obecność wirusów i bakterii. Dziczyznę w marynacie można usmażyć, upiec albo ugotować na parze. Dobrze komponuje się z puree ziemniaczanym, kluskami śląskimi bądź kaszą gryczaną oraz surówkami.

Kotlety ziemniaczane z jajkiem

Kotlety ziemniaczane z jajkiem

Kotlety ziemniaczane z jajkiem są smaczną i prostą w przygotowaniu potrawą. Jaja należy ugotować na twardo i drobno posiekać. Ziemniaki obiera się, gotuje w lekko osolonej wodzie, a gorące uciera do miski. Do ziemniaków dodaje się ugotowane jaja, poszatkowaną cebulę i szczypiorek, kminek, surowe jajko oraz przyprawy: sól i pieprz. Całość należy dokładnie wymieszać, a z powstałej masy formować kotlety obtaczane w tartej bułce. Można je smażyć na klarowanym maśle, dzięki któremu nabiorą aromatu.

Podroby

Podroby

Podroby to jadalne wnętrzności zwierząt hodowlanych. Najpopularniejsze są podroby wieprzowe i drobiowe, a szczególnie: wątróbka, żołądki, nerki, ozorki, serce i nóżki. Najczęściej podaje się je smażone, ale można je także piec i dusić. Poleca przyrządzać się je z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, curry, tymianku, oregano i bazylii. Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem podrobów jest wątróbka z kury, którą podaje się przysmażoną z dodatkiem cebuli.

Kotlety ziemniaczane z serem

Kotlety ziemniaczane z serem

Kotlety ziemniaczane z serem robi się podobnie jak farsz na pierogi ruskie, tyle że z dodatkiem jajka i mąki. Są nazywane kotletami bieszczadzkimi – od regionu, w którym stanowią jedno z wielu regionalnych dań na bazie ziemniaka. Bardzo dobrze smakują z sosami oraz kefirem. Są pożywne, ale lekkostrawne. Zawierają też dużo białka i błonnika. Smaży się je jednak na tłuszczu, w panierce z bułki tartej, dlatego nie są zalecane przy dolegliwościach wątrobowych.

Grasica

Grasica

Grasica cielęca lub jagnięca są najczęściej używane w kuchni. Ich smak przypomina nieco wątróbkę. To gruczoł, który można usmażyć, udusić, zapiec bądź grillować. Najlepiej smakuje przyprawiony estragonem, cytryną oraz pieprzem. Grasicę wieprzową warto podać z sosem przygotowanym z mango lub dodać do pasztetu. Z wołowej natomiast można zrobić roladę bądź galaretę. Ugotowaną w bulionie grasicę można podać z sałatką, a usmażoną z ostrym sosem curry bądź łagodniejszym beszamelowym.

Marynata do dziczyzny

Marynata do dziczyzny

Marynata do dziczyzny to głównie alkohol i miód. Im mocniejszy trunek, tym marynowanie powinno być krótsze. Dziczyzna świetnie smakuje również z dodatkiem warzywnym – z marchewką, selerem, pietruszką, cebulą, oliwą, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami (np. rozmarynem, jałowcem, cząbrem, majerankiem czy też tymiankiem). Szybką marynatę z dziczyzny można przygotować z samej oliwy, musztardy i czosnku.

Polecane przepisy do kategorii Zając