Zapiekanka to potrawa jednogarnkowa, zapiekana w piekarniku często podawana w porze obiadowej. Do najpopularniejszych zaliczyć możemy włoską lasagne oraz grecką musakę. Jednak nie tylko – zapiekankami nazywamy także pieczone bagietki z dodatkiem sera, pieczarek, cebuli, szynki i innych składników. W tej wersji stanowi świetny pomysł na śniadanie lub kolację.

W każdej formie zapiekanka posiada farsz: mięsny, warzywny lub mieszany. Jeśli chcemy przyrządzić ją na obiad, możemy sięgnąć po różne jej wersje. Jakie? Zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane, z dodatkiem brokułów, mięsa mielonego, kurczaka lub kiełbasy. Istnieje także szereg patentów na zapiekankę bez mięsa, która jest równie pyszna.

Sprawdźcie przepisy użytkowników na pyszne zapiekanki – zarówno te obiadowe, jak i kolacyjne. Zapraszamy!
Zapiekanka z mięsem mielonym

Zapiekanka z mięsem mielonym

Mięso mielone to uniwersalny składnik, który można dodawać do szeregu potraw. Kotlety mielone, mousaka czy faszerowane warzywa – wszyscy znamy te dania. Jednak nie można zapominać także o tym, że mielone można także zapiekać. Dzięki temu można zrobić pyszną zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami lub zapiekankę makaronową, w tym włoską lazanię. Aby nieco urozmaicić te dania, warto do nich wykorzystać także pieczarki, oliwki lub ser, które dodatkowo wzbogacą ich smak. Jeśli zatem nie wiesz co zrobić na obiad, skuś się na zapiekankę z mielonym!

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa

Najpopularniejszą zapiekanką makaronową jest bez wątpienia włoska lazania. Ale to nie jedyny pomysł na to danie. Zapiekanka z makaronem może być bowiem zrobiona z różnych rodzajów past. Świderki, kolanka czy cannelloni idealnie nadają się do łączenia z innymi składnikami i zapiekania. W ten sposób można stworzyć zapiekankę makaronową z warzywami, kiełbasą, pieczarkami czy dowolnym mięsem. Ważne, aby taka potrawa posiadała sos (pomidorowy, beszamel, śmietanowy), dzięki któremu całość będzie spójna po zapieczeniu.

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana to prosty przepis na obiad. Szczególnie, że można do niej wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia – zarówno w formie całej, jak i puree. Całe kartofle świetnie sprawdzą się do zapiekanki z boczkiem i cebulą. Takie danie można dowolnie modyfikować, wykorzystując kurczaka, szynkę lub kiełbasę. Z kolei puree to wspaniała baza do tzw. Cottage Pie, czyli zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym – koniecznie wołowym.
 

Znaleźliśmy 3964 przepisów w kategorii Zapiekanki