Żeberka

Żeberka

Przepisy na żeberka

Żeberka to klasyka polskiej kuchni!

Doskonałe na codzienny obiad, uroczyste przyjęcie i odprężającego grilla. Czy to wieprzowe czy cielęce dają wiele kulinarnych możliwości. Przyrządzane na ostro, dosładzane odrobiną miodu lub okraszane słodko-kwaśnym sosem… Co zrobić, by żeberka w każdej wersji były rewelacyjne?

Wystarczy poświęcić im trochę czasu. Podstawowe sposoby na udane żeberka to co najmniej kilkugodzinne marynowanie mięsa, pozostawienie mięsa w aromatycznej zalewie, gotowanie do miękkości w warzywnym wywarze, lub wytrwałe duszenie. Przygotowując żeberka nie można zapomnieć o przyprawach! Kompozycje przypraw zależą od kulinarnych upodobań, bo wybór jest naprawdę duży. Miód, musztarda, tymianek, majeranek, suszone śliwki, morele, żurawina to tylko niektóre propozycje.

Soczyste pieczone żeberka, żeberka duszone, złociste żeberka w miodzie i pyszne żeberka w sosie chociaż dość kaloryczne, trudno odmówić sobie takiej przyjemności. Oryginalne żeberka w coli, żeberka na ostro w musztardzie lub mięciutkie żeberka z grilla – najlepsze przepisy na żeberka. Wielki zastrzyk kulinarnych inspiracji!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (568): kategoria: Żeberka    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane