Żeberka
Żeberka

Przepisy na żeberka

Żeberka to klasyka polskiej kuchni!

Doskonałe na codzienny obiad, uroczyste przyjęcie i odprężającego grilla. Czy to wieprzowe czy cielęce dają wiele kulinarnych możliwości. Przyrządzane na ostro, dosładzane odrobiną miodu lub okraszane słodko-kwaśnym sosem… Co zrobić, by żeberka w każdej wersji były rewelacyjne?

Wystarczy poświęcić im trochę czasu. Podstawowe sposoby na udane żeberka to co najmniej kilkugodzinne marynowanie mięsa, pozostawienie mięsa w aromatycznej zalewie, gotowanie do miękkości w warzywnym wywarze, lub wytrwałe duszenie. Przygotowując żeberka nie można zapomnieć o przyprawach! Kompozycje przypraw zależą od kulinarnych upodobań, bo wybór jest naprawdę duży. Miód, musztarda, tymianek, majeranek, suszone śliwki, morele, żurawina to tylko niektóre propozycje.

Soczyste pieczone żeberka, żeberka duszone, złociste żeberka w miodzie i pyszne żeberka w sosie chociaż dość kaloryczne, trudno odmówić sobie takiej przyjemności. Oryginalne żeberka w coli, żeberka na ostro w musztardzie lub mięciutkie żeberka z grilla – najlepsze przepisy na żeberka. Wielki zastrzyk kulinarnych inspiracji!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (536): kategoria: Żeberka    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane