Żeberka

Żeberka

Przepisy na żeberka

Żeberka to klasyka polskiej kuchni!

Doskonałe na codzienny obiad, uroczyste przyjęcie i odprężającego grilla. Czy to wieprzowe czy cielęce dają wiele kulinarnych możliwości. Przyrządzane na ostro, dosładzane odrobiną miodu lub okraszane słodko-kwaśnym sosem… Co zrobić, by żeberka w każdej wersji były rewelacyjne?

Wystarczy poświęcić im trochę czasu. Podstawowe sposoby na udane żeberka to co najmniej kilkugodzinne marynowanie mięsa, pozostawienie mięsa w aromatycznej zalewie, gotowanie do miękkości w warzywnym wywarze, lub wytrwałe duszenie. Przygotowując żeberka nie można zapomnieć o przyprawach! Kompozycje przypraw zależą od kulinarnych upodobań, bo wybór jest naprawdę duży. Miód, musztarda, tymianek, majeranek, suszone śliwki, morele, żurawina to tylko niektóre propozycje.

Soczyste pieczone żeberka, żeberka duszone, złociste żeberka w miodzie i pyszne żeberka w sosie chociaż dość kaloryczne, trudno odmówić sobie takiej przyjemności. Oryginalne żeberka w coli, żeberka na ostro w musztardzie lub mięciutkie żeberka z grilla – najlepsze przepisy na żeberka. Wielki zastrzyk kulinarnych inspiracji!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (575): kategoria: Żeberka    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane