Koktajl, smoothie, shake – to często używane zamiennie pojęcia, które oznaczają zmiksowane owoce i/lub warzywa rozcieńczone rozmaitymi płynami. Można je przyrządzać zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. To wyśmienity pomysł na przekąskę w ciągu dnia lub lekką kolację.

W zielonych koktajlach główną rolę najczęściej grają: jarmuż, szpinak, kiwi, ogórek i seler naciowy. Często wykorzystywane są również: gruszka, rukola, awokado, banany, kapusta, kalarepa, pokrzywa, natka pietruszki, spirulina, chlorella, młody owies i brokuł. Warto modyfikować przepisy i eksperymentować z konsystencją koktajli.

Zielone koktajle są niezastąpione w czasie odchudzania. Dietetyczne smoothie z warzyw i wody kokosowej oprócz tego, że dostarczy wiele niezbędnych składników odżywczych, to jednocześnie pomoże pokonać głód, nie dostarczając przy tym zbyt wielu kalorii. Dobrym dodatkiem do koktajli jest ostra papryka i pieprz. Kapsaicyna zawarta w papryce oraz piperyna z pieprzu przyspieszają metabolizm i procesy spalania tłuszczu.

Zbyt rzadki koktajl można zagęścić bananem, siemieniem lnianym, tapioką, babką płesznik, nasionami chia, płatkami owsianymi, zarodkami pszennymi, otrębami, wiórkami kokosowymi, jogurtem greckim, orzechami (doskonałe są w tym przypadku namoczone wcześniej nerkowce lub podprażone na patelni orzeszki piniowe). Rozcieńczyć koktajl można najlepiej: wodą kokosową, wodą mineralną, sokiem owocowym, mlekiem, mlekiem roślinnym (np. sojowe, kokosowe, migdałowe, owsiane, ryżowe), jogurtem, maślanką, kawą, zieloną herbatą, naparami ziołowymi oraz herbatami owocowymi np. z hibiskusa.

Za słodki koktajl można rozcieńczyć lub dodać do niego awokado, które przyjemnie zneutralizuje smak. Za mdły koktajl warto orzeźwić i przyprawić, w zależności od wiodącego smaku, słodkiego lub wytrawnego, np.: czosnkiem, chili, porem, pieprzem, koperkiem, szczypiorem, cebulą, imbirem, cynamonem, curry, trawą cytrynową, octem balsamicznym, sokiem z cytryny, świeżymi ziołami, np. bazylią, melisą lub tymiankiem, a nawet odrobiną kwaśnej śmietany lub kefiru.

Najwięcej cennych składników odżywczych znajduje się w koktajlu tuż po jego przyrządzeniu, dlatego bardzo ważne jest, by pić go na świeżo.

Zielone koktajle Kategorie

Koktajl ze szpinakiem

Koktajl ze szpinakiem

W koktajlach ze szpinakiem najlepiej sprawdzają się świeże i młode listki, którym warto przed wrzuceniem do blendera dokładnie obciąć łodyżki. Szpinak dzięki bardzo neutralnemu smakowi wyśmienicie komponuje się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych kompozycjach, np. z bananem, kiwi, pomarańczą, bazylią, selerem naciowym, awokado i gruszką.

Koktajl z awokado

Koktajl z awokado

Sekretem pysznego, zielonego koktajlu na bazie awokado jest dojrzały owoc. Jego miąższ powinien być miękki, co można sprawdzić naciskając skórkę palcem. W koktajlach z awokado najlepiej sprawdzą się: mleko kokosowe, cytryna, natka pietruszki i kiwi. Warto dodać również nieco chili lub pieprzu, by zaostrzyć mdły smak.

Koktajl ze spiruliną

Koktajl ze spiruliną

Spirulina to niebieskozielona mikroalga, która posiada wiele cennych składników odżywczych, w tym najwięcej białka, żelaza i wapnia. Pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów i oczyszcza organizm. W koktajlach najlepiej wykorzystywać spirulinę w formie proszku. Jej smak jest delikatnie morski, a niektórzy oceniają go nawet jako rybi. Spirulina doskonale komponuje się z wiórkami kokosowymi i bananem.

Koktajl z pokrzywą

Koktajl z pokrzywą

Pokrzywa ma silne właściwości detoksykujące. Smoothie z pokrzywy, cytryny, miodu i bananów jest szczególnie wskazane w rekonwalescencji po chorobie, ponieważ przyspiesza powrót do pełnej sprawności. Pokrzywę można dodawać do koktajli na surowo, w formie świeżych listków oraz jako napar.

Koktajl z rukolą

Koktajl z rukolą

Bardzo charakterystyczna ostrość rukoli najlepiej sprawdza się w towarzystwie smaku awokado, kiwi, truskawek, gruszek, selera naciowego, sałaty oraz szpinaku. Koktajl z rokietty jest szczególnie polecany w przypadku niestrawności, zgagi i bólu żołądka.

Koktajl z jarmużu

Koktajl z jarmużu

Jarmuż przed dodaniem do koktajlu należy bardzo dobrze opłukać pod bieżącą wodą i usunąć zgrubiałe łodyżki. Jeżeli roślina nie jest młoda i chrupka, warto podpiec go chwilę w piekarniku lub zblanszować. Jarmuż w koktajlach najlepiej smakuje z bananem, ananasem, szpinakiem, truskawkami, jabłkiem i pomarańczą.