Ziemniaki, kartofle, pyry to one są podstawą kuchni polskiej!  Nic w tym dziwnego, są bardzo pożywne, smaczne i wbrew panującemu mitowi nie tuczące! Zawierają witaminę C i błonnik sprzyjający spalaniu tłuszczu. Są wszechstronnie wykorzystywane w naszych kuchniach, można je gotować, zapiekać, dusić, smażyć w głębokim oleju czy na grillu.

Z ziemniaków tworzymy samodzielne potrawy, ale także dodajemy je do innych posiłków. Kartofle są wykorzystywane do pysznych, sycących zup - polecanych szczególnie dzieciom, jarzynowych sałatek i placków.

Faszerowane ziemniaki  lub frytki z warzywami i mięsem, doskonale sprawdzą się jako drugie danie obiadowe. Pyszne ziemniaczki to także składnik wielu zapiekanek, idealnych na przyjęcia w gronie rodziny i przyjaciół. Knedle, kluski śląskie, kopytka, pyzy i kugiel to świetne ziemniaczane pyszności najlepiej smakujące z sosami pieczeniowymi, grzybowymi lub warzywnymi. Syte dania z ziemniakami najlepiej popijać sokami przecierowymi lub wodą mineralną!


Inspirujcie się przepisami naszych użytkowników na wyśmienite dania z ziemniaków!



Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 2423 przepisów w kategorii Ziemniaki

Frytki belgijskie

Frytki belgijskie

Di gotuje Di gotuje

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Puree w waflu Di

Puree w waflu Di

Di gotuje Di gotuje

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: