Bazylia

Bazylia

Bazylia to przyprawa wykorzystywana głównie w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Zawiera korzenne i cynamonowe nuty zapachowe. Pochodzi z tropikalnej części Afryki, jednak obecnie występuje tylko w uprawie. Takie przyprawy świetnie łączy się z pomidorami, oliwkami i makaronami. Bazylia usprawnia układ odpornościowy, wspomaga pracę mięśnia sercowego oraz ulepsza oczyszczanie nerek. Zioła, takie jak bazylia, bardzo łatwo można uprawiać w ogródku lub w doniczce. Traktuje się ją również jako roślinę ozdobną.

Jukka

Jukka

Jukka, inaczej maniok, to roślina, które bulwa i liście są jadalne, jednak dopiero po ugotowaniu lub uduszeniu. Na surowo są trujące. Jukkę przyrządza się w podobny sposób jak ziemniaki. Powinno się ją gotować około 30 minut. Z manioku można przygotować placki, kotleciki i puree. Pasuje do zup, których smak przejmuje. Doskonale sprawdza się też jako dodatek do sosów.

Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, zwane również szałwią hiszpańską, to niskokaloryczny i pożywny dodatek do wielu potraw. Przed zjedzeniem należy je namoczyć, gdyż wówczas mają galaretowatą konsystencję. Nasiona chia same w sobie nie mają smaku, przyjmują go od płynu, w którym się je moczy. Można dodawać je do deserów, sałatek, dressingów oraz do marynaty mięsnej. Wysoką zawartość wartości odżywczych szałwii hiszpańskiej docenią amatorzy zdrowego odchudzania, wegetarianie i sportowcy.

Łopian

Łopian

Łopian, nazywany potocznie rzepem lub łopuchem, to roślina mająca duże sercowate liście w kształcie rozety. Jest popularna w Polsce. Ma słodkogorzkawy smak. Nadaje się zarówno do gotowania, smażenia, duszenia, jak i marynowania. Łopian jest świetnym dodatkiem do zup i zapiekanek. Roślina ma szerokie zastosowanie lecznicze – leczy łupież, świąd skórny, ma działanie antybakteryjne, moczopędne i grzybobójcze.

Liść laurowy

Liść laurowy

Liść laurowy pochodzący z rejonu śródziemnomorskiego jest jedną z najpopularniejszych przypraw w świecie kulinarnym. Posiada charakterystyczny gorzkawy smak i korzenny zapach. Liść laurowy jest aromatycznym ziołem wykorzystywanym do wzbogacenia smaku mięs, marynat oraz zup, m.in. ogórkowej, kapuśniaku, czerwonego barszczu. Przyprawia się nim bigosy oraz gulasze. Najczęściej suszone liście laurowe dodaje się do potraw w całości, choć zastosowanie ma również wyciąg z liści oraz liście mielone.

Lubczyk

Lubczyk

Lubczyk to przyprawa, którą aromatyzuje się mięsa, sałatki, ciasta, a nawet alkohole. Ma ostry, intensywny zapach przypominający mięsny ekstrakt drożdżowy, inaczej kostki Maggi. W smaku lubczyk jest lekko gorzki i korzenny. Ze względu na dużą aromatyczność używa się go oszczędnie. Lubczyk stosowany jest również leczniczo jako środek wykrztuśny, regulujący układ pokarmowy, poprawiający pracę nerek oraz działający moczopędnie.

Oregano

Oregano

Oregano, czyli lebiodka pospolita, to wieloletnia roślina zielona. Rośnie w Europie, Azji i Afryce. Uschnięte i pokruszone liście oregano stanowią doskonałą przyprawę o intensywnym aromacie i lekko gorzkim smaku. Lebiodkę można dodawać do sosów jogurtowych, sałatek, dań mącznych, mięsa, jaj, ryb oraz zup. Pizza, kanapki z łososiem, pomidory z mozzarellą, gulasz wieprzowy, ser pleśniowy, leczo, spaghetti, kurczak pieczony, a także grillowane kiełbasy i warzywa najlepiej smakują właśnie z dodatkiem oregano.

Kolendra

Kolendra

Kolendra jest zieloną rośliną jednoroczną. Jej ususzone i sproszkowane liście są wykorzystywane do produkcji olejków eterycznych, a także jako herbata oraz przyprawa do dań. Ziele ma właściwości moczopędne, rozkurczowe oraz wspomagające trawienie. Ususzoną kolendrę można zalać wrzątkiem, zaparzyć i wypić lub dodać do mięs, sałatek, past, zapiekanek a nawet słodkich wypieków. Ziele doskonale komponuje się z wieprzowiną, wołowiną, drobiem, pomidorami, serami, ryżem i piernikiem. Przyprawa sprawdzi się w każdej kuchni.

Znaleźliśmy 97 przepisów w kategorii Zioła